Belföld

Ádám Zoltán: a Rahimkulov fiú édesanyja kétszer is bejött a Corvinusra

MTI
MTI

Bár a Budapesti Corvinus Egyetem személyiségi jogokra hivatkozva nem adott információt arról, hogy valóban Timur Megdetovics Rahimkulov üzletember fia volt-e az, akinek az egyetemi vezetés kivételezve lehetővé tette, hogy vizsgát tegyen, a hallgató nevét az ügy miatt elbocsátott Ádám Zoltán docens a Jelennek megerősítette.

A diák személyazonosságáról korábban Ádám sem beszélt, most viszont azt mondta, azért változtatta meg álláspontját:

mert nem szeretnék olyan országban élni, és nem akarok olyan közéletben részt venni, amelyben a félelem határozza meg az emberek, a társadalmi cselekvők döntéseit. Továbbra sem a hallgató vezetéknevét tartom az ügy kulcsmozzanatának, de úgy gondolom, hogy ez is része a történetnek, ami ma már nemcsak egy egyetemi ügy, hanem a magyar közállapotok egyik lakmuszpapírja.

Ádám a lapnak adott interjújában elmondta, hogy a diák édesanyja kétszer is megkereste őt a vizsgával kapcsolatban.

Két alkalommal találkoztam a hölggyel az egyetemen, és egyik alkalommal sem én kezdeményeztem vele a beszélgetést. Egyszer bejött a terembe, ahol tanítottam, egyszer pedig a lépcsőházban állított meg. Később egy emailt írtam neki Habis Helga dékán kifejezett kérésére, amiben ugyanazt mondtam, mint a személyes találkozásainkkor, vagyis, ha akarnék sem tudnék kivételt tenni a gyermekével.

Ezután avatkozott az ügybe Timur Rahimkulov, aki levelet írt a rektornak. Ádám szerint az ügyben mindezek ellenére sem a diák kiléte a fontos, hanem az, ahogy az egyetem vezetése eljárt.

Az egyetem vezetése tehát – aminek egyébként nem a rektor a legfontosabb tagja, hanem Anthony Radev elnök, Mol- és WizzAir-igazgatósági tag – magáévá tette azt a szemléletet, hogy az egyetemen az történik, amit a fenntartó alapítvány kuratóriuma akar, s ennek keretében nyilván azt is mérlegelték, hogy érdemes-e konfliktusba kerülniük egy olyan befolyásos személlyel, mint ennek a hallgatónak az édesapja

– mondta Ádám.

Rahimkulovék Oroszországból származnak. Vagyonukat édesapjuk, Megdet alapozta meg. A két magyar állampolgársággal is rendelkező fivér, Ruszlan és Timur a leggazdagabb magyarok listájának állandó szereplője. Óriási befolyásra tettek szert az energetikai és a bankszektorban, vagyonuk gerincét OTP- és Mol-részvények adják.

Mol-részvényei a Corvinus Egyetemnek is vannak, pontosabban a felsőoktatási intézményt működtető vagyonkezelő alapítványnak, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak (MUC), amely pár évvel ezelőtt, a modellváltás idején megkapta a magyar állam Molban meglévő 10 százalékos tulajdonrészét. A MUC kuratóriumi elnöke a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt. Hernádi egyébként nyilatkozott az ügyben tavaly novemberben, és hangsúlyozta, hogy nem az ő lánya érintett a vizsgabotrányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik