Gazdaság

Ellenőröket küld az OLAF Badacsonyba a többszörösen megbüntetett projektek miatt

H. Szabó Sándor / MTI
H. Szabó Sándor / MTI
Kétnapos, előre bejelentett helyszíni vizsgálatot tartanak Badacsonytomajon a polgármesteri hivatalban.

Előre bejelentett helyszíni vizsgálatot tart az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF február 22-én és 23-án Badacsonytomaj polgármesteri hivatalában. Az uniós ellenőrök két olyan, brüsszeli forrásból társfinanszírozott projekt dokumentációjára kíváncsiak, amelyekben a magyar hatóságok már több szabálytalanságot is feltártak, sőt milliós büntetéseket is kiszabtak.

A 2018-as választások óta nem volt hír arról, hogy az OLAF helyszíni ellenőrzéseket tartana a problémás magyarországi projekteknél. A badacsonytomaji ellenőrzésről a helyi képviselő-testület Facebook-oldala számolt be hétfőn.

Az önkormányzati képviselők szerint az OLAF a település 2 milliárd 435 millió forintos GINOP- és 612 milliós TOP-támogatású projektjeinek papírjait kérte ki a vizsgálathoz.

A 24.hu januárban számolt be arról, hogy a Tátika nevű épület és az azt körülvevő tóparti sétány rehabilitációjára kapott GINOP-projekt ügyében már rendőrségi nyomozás is indult. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) pedig már korábban elmarasztalta az önkormányzatot, amiért Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a jegyzőnek és több városházi alkalmazottnak fizetett milliós összegeket projektmenedzsment címén. A KDB határozata szerint a polgármester jogtalanul mellőzte a közbeszerzési eljárásokat, ezért összesen 6 milliós büntetést rótt ki az önkormányzatra.

A KDB a „Zöld város” TOP-os pályázat ügyében is talált eljárási szabálytalanságokat, amelyeket a Pénzügyminisztérium is kisebb forrásmegvonással büntetett.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a visszaélések miatt a város előző alpolgármestere, Orbán Péter jelentette fel a projekteket az OLAF-nál. Az uniós ellenőrök tavaly szeptemberben jelezték is, hogy eljárást indítottak a közbeszerzések ügyében.

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője a körzetéhez tartozó Badacsonytomaj önkormányzati újságjának adott interjújában viszont védelmébe vette a polgármestert, azt állítva, hogy ha a pályázatok miatt nagy munka zajlik a hivatalban, akkor „bizony előfordulnak hibák, olyan határidők, amiket nem tartunk be, vagy épp nem figyelünk egy-egy előírásra”.

Kétszer 3 milliós büntetés egy többmilliárdos fejlesztés esetében, azt gondolom, hogy ez benne van a pakliban, ezt így kell tekinteni

– mondta a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik