Belföld

Titokzatos karibi vagyon nyomai vezetnek a letelepedési biznisz kulcsfigurájától Rogán bizalmasa felé

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Titokzatos karibi vagyon nyomai vezetnek a letelepedési biznisz kulcsfigurájától Rogán bizalmasa felé

  • Rejtélyes üzlet nyomaira bukkant a 24.hu, mely összeköti a Rogán Antal bizalmasaként elhíresült Kertész Balázst és családját, illetve a letelepedésikötvény-biznisz kínai kulcsfiguráját, Lian Wangot. A Brit Virgin-szigetekről Svájcig vezető nyomok meglehetősen szövevényes üzletről árulkodnak.
  • A föllelhető bizonyítékok alapján a kínai üzletember képviselte vállalat óriási pénzekkel szállt be két olyan magyar cégbe, melyek irányítását tavaly vették át az épp csak nagykorú Kertész gyerekek.
  • A kínai üzletember által képviselt cég megjelenése a magyar társaságokban üzleti szempontból épp oly irracionálisnak tűnik, mint ahogyan a külföldi vállalat tavaly kiszállt az üzletből, látszólag hátrahagyva csaknem hárommilliárd forintot.
  • Az ismeretlen eredetű, külföldi pénzen hizlalt magyar társaságok tulajdonosa egy svájci cég, épp az, ami tulajdonosa a Kertész Balázs által használt gellérthegyi luxusvillának is.
  • Nyomozásunk során megpróbáltuk rekonstruálni, hogyan mozogtak a milliárdok történetünk két főszereplője körül.

Csaknem hárommilliárd forintnyi eurót utalt át a magyar letelepedésikötvény-üzlet kínai kulcsfigurája két olyan hazai cégbe, melyek aztán Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs körébe kerültek – derítette ki a 24.hu.

A pénz egy Brit Virgin-szigeteki társaságtól érkezett a mára Kertész Balázs gyerekei által vezetett vagyonkezelő társaságokhoz. A tranzakció idején a Karib-térségbeli offshore-paradicsomba bejegyzett Delight Capital Global Holdings Limited nevű vállalatot Lian Wang képviselte, aki nem ismeretlen a magyar nyilvánosság előtt. A kínai férfi kiváltságos szerephez jutott a magyar államtól, ugyanis az általa vezetett – pályázat nélkül kiválasztott – Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapott kizárólagosságot arra, hogy a letelepedési kötvényeket árulja Kínában, ami óriási hasznot hajtott a privilegizált vállalat számára.

A kiválasztott

A letelepedési kötvények árusításáról szóló programot Rogán Antal vitte át a parlamenten még 2012-ben. A lényege az volt, hogy 250–350 ezer eurónyi (nagyságrendileg 100 millió forintnyi) államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt és üzletalapítási lehetőséget, valamint az unión belüli szabad mozgás jogát kapták a külföldiek. A kötvényeket csak a magyar állam által kijelölt cégek árulhatták – így került képbe e történet egyik főszereplője, Lian Wang kínai üzletember, aki korábban a Deutsche Banknál és a Morgan Stanleynél is megfordult.

A kötvények kínai árusítására az üzletember által vezetett – a szintén offshore-paradicsomnak számító Kajmán-szigeteken 2013-ban bejegyzett – HSSDF kapott engedélyt a magyar államtól. A társaság alapítói közt Wang mellett feltűnt egy Jonathan Chan nevű férfi is, aki később azzal került be a hírekbe, hogy lefoglalt egy hongkongi helikopteres városnézést Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó nevére.

A program során, 2016 végéig mintegy 4700 letelepedési kötvény jegyeztek le kínaiak, ami a HSSDF számára óriási üzlet volt, a cég ugyanis fejenként 40 ezer eurós, azaz 14–15 millió forintos díjért dolgozott. Nem véletlenül mondta azt a 24.hu-nak Wang 2015-ben, hogy „nagyon megy a letelepedési kötvény Kínában”.

Bejáratott ügyvéd és luxusvillás bizalmas

A letelepedési üzlethez közvetlenül kapcsolódott Rogán Antal köre. Egy szerződés szerint egyetlen letelepedési kötvény után közel másfél millió forint – így az összes kötvény után akár hétmilliárd forint – jutaléka lehetett Kosik Kristóf ügyvédi irodájának, amely több szálon köthető a jelenlegi kabinetminiszterhez: a volt belvárosi polgármestert perben is képviselte Kosik, az irodája több alkalommal kapott megbízást a Rogán vezette V. kerületi önkormányzattól, ahogyan a 2010-es években dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak, majd kapott megbízást a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától is. Sőt, Rogán Antal titokzatos bizalmasa is dolgozott a Kosik-irodában – ezzel el is értünk az ügy másik főszereplőjéhez, Kertész Balázshoz.

Kertész és Rogán legendás érdekszövetsége a Fidelitasban köttetett. Szoros kapcsolatuk később a Belvárosban is folytatódott, ahol Rogán polgármester, Kertész képviselő, majd a kerületi vagyonkezelő vezetője lett – az utóbbi az önkormányzat körüli gyanús ingatlan- és egyéb pénzügyek miatt vált érdekessé. A két politikus neve közösen először a K&H-botrányban került elő. Egy feljegyzés szerint

Kertész intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit.

Végül azonban sem Rogán, sem Kertész neve nem szerepelt a brókerügy vádiratában.

Csóti Rebeka / 24.hu

Miközben Rogán Antalból miniszter lett, Kertész fokozatosan a háttérbe vonult. De a két barát útja továbbra is keresztezte egymást, és Rogán személyes gyarapodásánál is jutott szerep a Kertész családnak. A propagandaminiszter feltalálóként is gazdagodott, a részben általa kidolgozott elektronikus aláírási eljárásról szóló szabadalmat ugyanis egy olyan cégnek adták el, ami Kertész korábbi feleségének a tulajdonában volt.

Rogán feltalálótársai egyébként Svájcba csorgatták cégük osztalékát, mint ahogyan Kertész is ott vásárolt luxuskategóriás lakást. De egy másik ingatlan szálai is Svájcba vezetnek, amit szintén Kertész Balázs használ: az ügyvédről még 2018-ban derítette ki a Magyar Narancs, hogy egy gellérthegyi luxusvillában él, és ez ma már két magyarországi Kertész-cég (a Monavis Consulting és a Monavis Holding Zrt.) székhelye. A villa tulajdonosa a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft., ami egy svájci társaságtól tavaly májusban került a szintén svájci Green Protagonist AG tulajdonába – ez utóbbi cég kulcsfontosságú a letelepedési bizniszben feltűnt Lian Wang és a Kertész család közti ügyletekben.

Színre lépnek a Kertész fiúk

Kertész Balázs két fia, a 19 éves Vince és a 20 éves Kristóf tavaly jelent meg az üzleti életben. Mindketten egy-egy vagyonkezeléssel foglalkozó részvénytársaság vezérigazgatói lettek, csaknem egyszerre. A Green Choice Technologies Zrt., valamint a Green Wealth Zrt. irányítását azzal egy időben vették át, hogy a cégek a már említett svájci társaság, a Green Protagonist AG tulajdonába kerültek.

Még két Kertész

A svájci Green Protagonist AG tavaly februárban alapította meg a Dignitas Vagyonkezelő Alapítványt. Ennek tisztségviselői közt is ott van van a két Kertész fiú, valamint Kertész Balázs volt sógora is. Az alapítvány 600 millió forintnyi vagyont kezel. Ez részben 230 millió forintnyi készpénzt jelent svájci frankban, másrészt 370 millió forint értékű svájci UBS-részvényt takar. A svájci társaság által alapított vagyonkezelő kedvezményezettje Kertész Vince és Kristóf mellett Kertész Dénes és Antónia. A magyar céginformációs rendszer alapján Kertész Vince és Kristóf lakhelye egy olyan, XII. kerületi ingatlan, amely félig Kertész Balázs tulajdona.

A két szóban forgó vagyonkezelő részvénytársaságban közös, hogy

  • Kertészék megjelenése előtt mindkettőt azonos részvényszerkezettel hozták létre, ugyanabban az ügyvédi irodában, majdnem egy időben, 2019-ben,
  • a nyilvánosság számára ismeretlen magánszemélyek az alapítók, akik később szinte egyszerre adták át a tulajdonrészüket.
  • Továbbá mindkettő esetében igaz, hogy az alapítás után két hónappal egy új részvényes jelent meg a cégben:

a letelepedési kötvénybizniszből ismert Lian Wang által képviselt Brit Virgin-szigeteki Delight Capital Global Holdings Limited.

Csóti Rebeka / 24.hu

Az offshore-paradicsomban alapított cég tőkeemeléssel szállt be részvényesnek mindkét társaságba, ám üzletileg meglehetősen irracionálisnak látszó feltételekkel lett tulajdonos. A vagyonkezelőkben ugyanis mindössze egy 1 forint névértékű „B típusú” részvényt kapott a befektetéséért cserébe, amivel a társaságban keletkező osztalék csupán 10 százalékára formálhatott igényt, ráadásul annak is csak arányosan elosztott részére.

Mivel a Wang által képviselt cég részvénye mellett még volt a társaságban 2 millió 250 ezer darab „B részvény”, arányosan elosztva nagyon kevés osztalékra volt jogosult a Delight Capital. Pénzt nem is sok alkalommal vettek ki a társaságokból, ám az egyikből egyszer 136 millió forint osztalék kifizetését hagyták jóvá, és a szabályok értelmében ebből

alig több mint 6 forint illette meg a Wang által képviselt céget.

Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy a két, mindössze ötmillió forinttal alapított társaságba a Wang által képviselt Delight Capital csaknem hárommilliárd forinttal szállt be.

  • A Green Choice Technologies Zrt. számlájára 4 millió eurót, azaz akkori árfolyamon 1 milliárd 325 millió forintot,
  • a Green Wealth Zrt. számlájára pedig 4 millió 794 ezer eurót, vagyis akkori árfolyamon 1 milliárd 581 millió forintot utalt át a Wang által képviselt cég.

A társaságok mérlegeiből látszik, hogy összesen az a körülbelül hárommilliárd forintnyi vagyon van a cégekben, amit a Wang-féle vállalat 2019-ben átutalt.

A Brit Virgin-szigeteki cég tavaly nyáron ugyanazon a napon döntött úgy, hogy mindkét vagyonkezelőből kiszáll, és eladja a részvényét, a már említett, Kertész családhoz közeli svájci cégnek. Az adásvétel részletei nem ismertek, így nem tudni, fizettek-e az egy-egy 1 forint névértékű „B részvényért”, és ha igen, mennyit.

A szövevényes történet legfontosabb szereplőinek kapcsolatrendszerét mutatja ez az ábra:

Az ábrát D. Kovács Ildikó készítette

Azon a tavalyi közgyűlésen, amelyen Kertész Balázs fiát, Kristófot kinevezték a Green Wealth Zrt. vezérigazgatójának, Lian Wang meghatalmazottjaként Kertész Balázs képviselte a Brit Virgin-szigeteki társaságot, ami bizalmi viszonyra utal a volt politikus és a letelepedési kötvénybiznisz egyik kulcsfigurája között.

Az ügylet részleteiről és megismerkedésük körülményeiről érdeklődve kerestük Kertész Balázst és Lian Wangot is, ám cikkünk megjelenéséig egyiküktől sem kaptunk választ.

Kipróbált minta: megvette, bevitte, majd távozott

Kertész Balázs közelében történt már olyan, hogy valaki bevitt egy nagy értékű vagyont egy cégbe, majd nemsokára csendben távozott onnan. Kicsiben ez történt a Belvárosban is, az ottani partner Fürstner József fogorvos volt, Rogán Antal jó ismerőse. A nagy értékű vagyon pedig az az Aulich utcai ingatlan, ami Kertész Balázs, Rogán, majd Habony Árpád találkozóinak utóbb legendássá vált helyszíne lett, amit az Index leplezett le. Ezt a 250 négyzetméteres lakást 44 millió forintért vette meg Fürstner a Rogán vezette belvárosi önkormányzattól még 2011-ben, amiért egy Váci utcai ingatlan bérleti jogát cserélte be, és kapott még 42 millió forint kedvezményt is az árból, hogy az ügylet végén csak 2 millió forintot kelljen kifizetnie, azt is 25 év alatt, részletekben. A történteket a Magyar Narancs és az Index is dokumentálta, így derült ki, hogy Kertész cége előbb áttette a székhelyét az Aulich utcába, hogy aztán a cégbe Fürstner is beszálljon 2014-ben, és az addig az ő kizárólagos tulajdonában álló ingatlant apportálják Kertész Monavis elnevezésű vállalkozásába. A fogorvos úgy adta a „közösbe” az értékes lakást, hogy a társaságban csak 10 százalék tulajdona volt Kertész 90 százalékos tulajdonrésze mellett. Aztán Fürstner egyszer csak távozott a cégből, máig nem tudni, miért. Ahogyan azt sem, hogy kapott-e valamit az ingatlanért cserébe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik