Belföld

Rogán offshore cégeket kínált meg tízmilliárdokkal

Rogan-Antal(210x140).jpg (rogán antal)
Rogan-Antal(210x140).jpg (rogán antal)

Ismeretlen hátterű vállalkozásokhoz kerül a letelepedési kötvényekből származó komoly nyereség. Rogán Antal rohamtempóban vitte végig a rendszer kialakítását.

2012 végén találta ki a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal a letelepedési kötvényt azzal a céllal, hogy a gazdag, de az EU-ba nehezen bejutó embereknek befektetésért cserébe megkönnyítsük a beutazását. A rendszer viszont úgy lett kialakítva, hogy az államnak kevésbé éri meg, az üzletbe bevont offshore cégek viszont több tízmilliárd forint nyereséghez jutottak szinte a semmiért – írja az Index.

Ha egy külföldi állampolgár megveszi a 77 és félmillió forintos letelepedési kötvényt, kap egy magyar tartózkodási engedélyt, majd fél év múlva letelepedési engedélyt, amivel szabadon utazgathat az Európai Unióban. Ezt ugyanakkor nem közvetlenül az államtól veszik meg. Rogánék a rendszert úgy találták ki, hogy csak hét közvetítő cégen keresztül lehessen kötvényt vásárolni, régiónként egy-egy vállalkozástól. Ezek a cégek 250 ezer euróért adják el a kötvényeket, de azt 221 ezerért veszik meg a magyar Államadósság-kezelő Központtól, tehát 29 ezer euró a közvetítő cégnél marad, miközben a kötvény lejártakor az állam a teljes összeget fizeti ki az igénylőnek. Ezen kívül még az ügyintézésért is kezelési költséget kérnek, a legnagyobb cég például 45 ezer eurót. Ezzel számolva a 2213 ügyfélen másfél év alatt legalább 51 milliárd forint bevételt kaszálhattak a közvetítő cégek, emberenként 23 milliót.

Az állam az egész ügyleten bukik, mert a kötvényt a piacinál magasabb hozammal adjuk. Nagyjából úgy jövünk ki, mintha ötéves, évi 2,5 százalékot hozó euró államkötvényt adnánk el, míg ha simán a piacról finanszíroznánk magunkat, akkor egy ötéves eurókötvényre csak 2 százalék körüli hozamot kellene fizetni.

Az első, legjövedelmezőbb közvetítőcégeket maga Rogán Antal javasolta, és a többi is csak az általa vezetett gazdasági bizottság beleegyezésével kaphatott engedélyt. Az ügyet rohamtempóban verték keresztül a parlamenten. Rogán adta be a törvényjavaslatot, ő vezette fel a gazdasági bizottság ülésén és egyedül ő próbálta érdemben védeni a kritikáktól. Ő győzte meg a bizottságot arról is, hogy nem lehet kizárni a titkos hátterű offshore cégeket, mert „sok cégforma mögött el lehet bújni” egyébként is.

Rogán azt mondta, utánanézett a cégek tulajdonosainak és „nagyon megnyugtatták a nevek”, holott az offshore cégformának épp az a legnagyobb előnye, hogy az igazi tulajdonosok játszva rejtve maradhatnak.

A Fidesz arra hivatkozott, hogy azért nincs nyílt pályázat, mert törvény írja elő, hogy a kiválasztási folyamatot a gazdasági bizottság folytassa le. Ezt a törvényt viszont pont Rogán terjesztette be korábban.

Telexre és faxra költöttek milliókat Rogán polgármestersége alatt

Az atv.hu közben írról ír, Rogán Antal polgármesterségének első évében 173 millió forintot költött a belvárosi vagyonkezelő faxkészülékek javítására, telexküldésre és egyéb technikai eszközökre.

A részleteket a belvárosi vagyonkezelő honlapjáról lehetne megtudni, azonban az oldalon ez a felirat fogadja látogatót: “A weboldal átmenetileg szünetel”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik