Belföld

Magyarország vízummentességi programban való részvételét vizsgálná az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke

ROBERTO SCHMIDT / AFP
ROBERTO SCHMIDT / AFP

Magyarország elleni jelentős utazási korlátozások és a Magnyickij-törvény egyes, magyar politikusokkal szembeni alkalmazása is terítéken van az Egyesült Államokban – írja a 444 Ben Cardin, a Szenátus külügyi bizottságának elnökének közleménye alapján.

A közleményt azután adták ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman Washingtonba utazott, hogy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultáljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról. A nagykövet megbeszéléseket folytatott Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezető tisztviselővel. Pressman találkozott a törvényhozás mindkét pártjának vezetőivel, köztük Ben Cardin szenátorral, valamint Thom Tillis szenátorral.

Cardin közleményében arról ír a 444 cikke szerint, hogy súlyos aggodalmai vannak a jelenlegi magyar kormány iránya miatt, „melynek tagjai rendszeresen olyan módon támadják Biden elnököt és Pressman nagykövetet, ami elképzelhetetlen kellene hogy legyen egy amerikai szövetségestől”.

A Biden-adminisztrációnak meg kellene vizsgálnia, hogy Magyarország valóban olyan megbízható partner-e, amely megérdemli a vízummentességi programban való részvételt – és a korrupció mértékét tekintve, hogy helyénvaló-e szankciókat kezdeményezni a globális Magnyickij-törvény alapján.

A 2016-ban elfogadott Magnyickij-törvény alapján az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelhet el, befagyaszthat pénzügyi eszközöket és más büntetőintézkedéseket hozhat törvénysértéseket elkövető külföldi állami tisztviselők ellen, akár olyan kormánytagok ellen is, akik jelentős korrupciót követnek el.

A 444 cikke emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter már 2021-ben is beszélt arról, hogy az amerikai kormány a globális Magnyickij-törvénnyel tilthat ki magyar politikusokat az Egyesült Államokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik