Belföld europoli

Az MCC brüsszeli irodája megerősítette: részt vett a brüsszeli gazdatüntetés szervezésében

Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Matthias Corvinus Collegium brüsszeli irodája (MCC Brüsszel) pénteken megerősítette, hogy részt vett a szerdai brüsszeli gazdatüntetés szervezésében,  amelyen uniós gazdák az Európai Unió közös agrárpolitikájával szemben fejezték ki éles tiltakozásukat.

Csütörtökön a Financial Times című lap írt arról, hogy a tüntetést az MCC brüsszeli irodája szervezte. Az MCC-nek Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a kuratóriumi elnöke. A brüsszeli iroda a Twitteren pénteken azt írta: örülnek, hogy a Financial Times kiemelten foglalkozott a tiltakozással, amelyben örömmel vettek részt.

A továbbiakban is támogatni fogjuk a gazdákat Európa-szerte az EU veszélyes környezetvédelmi programja elleni tiltakozásukban

– fogalmaztak.

A mezőgazdasági termelők különböző okokból tiltakoznak Európa-szerte az európai uniós agrárpolitika miatt, amely a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat igyekszik előtérbe helyezni, s ezzel sérti a gazdák érdekeit.

A feszültségeket tovább fokozta, hogy a német kormány megpróbálta eltörölni a mezőgazdasági dízel-támogatást, Írországban pedig a szarvasmarha-állományok leölését rendelték el. A keleti országokban, így Lengyelországon és Magyarországon elsősorban az ukrán gabonatermékek beáramlása okozott feszültségeket.

Az MCC brüsszeli irodája 2022 novemberében nyílt meg, a több százmilliárd forint közpénzzel megtámogatott Mathias Corvinus Collegium (MCC) jóvoltából.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik