A következő élő közvetítés része Lezuhant egy orosz katonai szállító repülőgép

Jens Stoltenberg felszólította Magyarországot

Üdvözölte a NATO-csatlakozás ratifikálásáról szóló keddi török parlamenti döntést Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és egyúttal felszólította Magyarországot, hogy ugyanígy cselekedjék.

Szintén számítok Magyarországra, hogy minél hamarabb elvégzi a nemzeti ratifikációt

– idézte az MTI a főtitkár kedd esti megszólalását.

„A NATO-szövetségesek a vilniusi csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy meghívják Svédországot szövetségünkbe, Svédország pedig teljesítette kötelezettségvállalásait. Svédország tagsága erősebbé teszi a NATO-t és biztonságosabbá mindannyiunkat” – tette világossá a katonai szövetség vezetője.

Mint ismert: a török parlament plenáris ülése kedden este jelentős többséggel megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. A ratifikációs okmányt most már csak Recep Tayyip Erdogan elnöknek kell aláírnia, illetve közzé kell tenni a közlönyben is, hogy hatályba léphessen.

Magyar oldalon az ügyben nem igazán mutatkozik jele előrelépésnek. Orbán Viktor a minap a svéd miniszterelnökkel akart tárgyalni, a svédek viszont visszautasították a magyar miniszterelnök ajánlatát.

Emlékeztetőül: Svédország és Finnország még 2022-ben, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte csatlakozását a NATO-hoz.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik