Belföld

„Ha mi nem megyünk, akkor nem látja el őket senki” – veszélybe került a Kárpátalján menekülteket ellátó magyar orvosok munkája

Medspot alapítvány
Medspot alapítvány
Két éve látja el az ukrajnai menekülteket a MedSpot Alapítvány önkéntes csapata. Orvosokkal, mentősökkel, pszichológusokkal havonta többször járnak Kárpátaljára, ahol már kialakult pacientúrát kezelnek. A cégek pénztámogatásai és a magánadományok azonban elapadtak, így veszélybe került a szervezet működése, ezzel együtt pedig a betegek ellátása.

Komoly pénzügyi nehézségekkel küzd a Kárpátalján egészségügyi szolgálatot teljesítő MedSpot Alapítvány. A szervezet egyik alapítója és orvoscsapatának vezetője lapunknak elmondta: két éve folyamatosan látnak el menekülteket, amihez az anyagiakat eddig mindig sikerült összegyűjteni, ám mostanra elapadtak a támogatások. Spányik András külön kiemelte, hogy a menekültek ellátásában segédkező orvosok önként, fizetés nélkül, a szabadidejükben nyújtanak egészségügyi támogatást Kárpátalján.

A MedSpot Alapítvány ukrajnai tevékenységéről többször is beszámoltunk. Ők azok, akik mentőautójukkal havonta többször is kiutaznak Ungvárra és környékére, hogy a menekültszállásokon is folyamatos fizikális és mentális egészségügyi ellátást nyújtsanak a háború elől menekülőknek. A háború 2022-es kitörése után a szervezet orvosai és pszichológusai a határhoz közeli Beregsurányban, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítőpontján nyújtottak ellátást a nap 24 órájában, a hét minden napján. Tevékenységük később áttevődött a határ túloldalára. Egy teljesen felszerelt mentőautóval Ungvárra és környékére kezdtek el járni havi rendszerességgel.

Spányik András azt mondja, több helyről is kaptak eddig adományokat: cégektől, magánszemélyektől, szervezetektől, legutóbb pedig a japán külügyminisztérium adott jelentős pénztámogatást. A sok száz órás orvosi önkéntes (tehát ingyenes) munka mellett az elmúlt két évben több forrásból költöttek arra, hogy konkrét egészségügyi ellátással segítsék a háború elől menekülőket.

Magasan képzett orvosok csatlakoznak a Kárpátaljára utazó csapathoz. Ők továbbra is elkötelezettek abban, hogy segítséget nyújtsanak. Eszközünk, fegyverünk, paripánk van, orvosunk is van, de az üzemeltetéshez pénz kell, mert benzin kell a mentőautóba, és gyógyszereket is szükséges vásárolnunk

– vázolja a helyzetet Spányik András.

Medspot alapítvány Spányik András

Az alapítvány tevékenysége rendkívül sokrétű: nemcsak testi, hanem pszichés ellátást is nyújtanak, gyógyszerezik a betegeket, de megszerveztek már több magyarországi műtétet is, illetve a MedSpot végzi az ENSZ megbízásából az Ukrajnából Magyarországra menekülők fogyatékossági vizsgálatát is. A magyarországi ukrán iskolában is besegítenek pszichológiai ellátással, továbbá ukrán pszichológusokat is foglalkoztatnak Magyarországon.

Ungváron négy menekültszállásra járnak rendszeresen a medspotosok orvosokkal, pszichológusokkal. A kezdetekhez képest mostanra nagyon beszűkültek a forrásszerzési lehetőségek. Az orvos ezt a gazdasági válsággal magyarázza, valamint azzal, hogy a háború elhúzódik, az adományozási kedv pedig – érthető módon  csökkent.

Mi viszont nem tudunk nem kitartani. Azok az orvosok, akik oda egyszer elmentek, nem tudják azt mondani, hogy következő alkalommal nem mennek. Kétségbeejtő volna, ha ez így alakulna

– mondja Spányik András.

Az alapítvány havonta egyszer egy komplett orvoscsapattal utazik ki Ungvárra, ahol három napon keresztül látják el a beteg menekülteket. Emellett havonta többször is visznek ki gyógyszert, vagy betegeket szállítanak Magyarországra.

Az alapítvány orvosai hiába leterheltek az itthoni munkájuk miatt, ingyen vállalják a kárpátaljai segítséget. „Főorvosok, osztályvezetők is vannak köztük. Pénteken leteszik a munkát, és mennek Ungvárra hétvégére” – mondja Spányik András.

A leggyakoribb esetek

  • a magas vérnyomás,
  • a szívbetegségek,
  • az alvászavar,
  • a pszichiátriai problémák,
  • az éppen aktuális vírusfertőzések,

amelyekre Spányik Andrásék gyógyszert tudnak adni. Nagyjából úgy működnek, mint egy háziorvosi rendelő. Pályáztak több helyre is, de azok a pénzek csak hónapok múlva érkeznek be, ha egyáltalán megkapják azokat.

A következő kiutazást még finanszírozni tudják, ám az azt követő hónapra már nincs pénz.

Márpedig a betegek várják őket. Az alapítványnak az elmúlt két évben konkrét pacientúrája alakult ki, köztük olyan betegekkel, akiket rendszeresen ellátnak, utánkövetnek.

Ha mi nem megyünk, akkor nem látja el őket senki

– mondja Spányik András.

Medspot alapítvány

A betegek pszichológiai gondozást is kapnak az alapítványon keresztül. A páciensek többsége poszttraumás stresszben szenved, körükben a szorongást és depressziót kell kezelni. És nemcsak az átéltek miatt szorulnak ellátásra, hanem a jelenlegi helyzetük miatt is. Összezárva, konfliktusokkal terhelve, deprivált helyzetben tengődnek már hónapok óta, elzárva korábbi életüktől, ráadásul megjósolhatatlan, mikor lesz vége a háborúnak.

A pénzügyi nehézségek ellenére a MedSpot Alapítvány orvoscsapata az ellátás kibővítését tervezi. Szeretnének segítséget nyújtani a kárpátaljai pszichiátriai rehabilitációs központban, ahol a háborúból hazatérő katonákat gondozzák. Spányik András járt már ott, és azt mondja, elképesztően rossz mentális állapotban vannak a betegek, sokan közülük az átélt trauma hatására nem tudnak megszólalni.

A MedSpotnak nem a kárpátaljai az első projektje. Az alapítvány a 2015-ben Magyarországon keresztül menekülőkön is segített, majd pszichológusi támogatást biztosított a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi dolgozóknak is.

Az alapítványt az Adjuk össze honlapján lehet támogató.

Kapcsolódó
Egy ungvári iskola harmadik emeletén látják el magyar orvosok az ukrajnai menekülteket
„Az emberek fáznak, traumatizáltak, sötétben és hidegben élnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik