Élő Belföld

Gulyás Gergely: Ebben a ciklusban megduplázzuk a pedagógusbéreket

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A pedagógusok és a szakápolók bére is emelkedik, a Fidesznek lesz főpolgármester-jelöltje, legkésőbb február végéig visszavásárolja a kormány a Budapest Airportot. Percről percre közvetítettük az idei év első kormányinfóját.

Biztosara vehető Varga Mihály posztja?

A 24.hu-n futó Della Podcast műsorvezetője Baka F. Zoltán Gulyás Gergelytől azt kérdezte, hogy a miniszter is úgy látja-e, hogy ősznél hamarabb a zárolt források megnyitásáról nem lesz tárgyalás.

Most is vannak érdemi tárgyalások, én optimistább vagyok. Van még tere az egyeztetéseknek

– tette hozzá a miniszter.

A gazdasági hatásköröket firtató kérdésre Gulyás elmondta, hogy van egy Pénzügyminisztérium és van egy Gazdaságfejlesztési Minisztérium, de annak szerinte nem kell különösebben nagy jelentőséget tulajdonítani, hogy olykor egy miniszter a másik miniszterhez tartozó területről is beszél, vagy azzal kapcsolatban bejelentést tesz.

Arra a konkrét kérdésre, hogy biztosara vehető-e Varga Mihály posztja Gulyás úgy reagált, hogy a miniszterekről minden esetben Orbán Viktor miniszterelnök dönt.

Gulyás: Nem tudunk ma olyan konfliktust a világban, ahol Svédország csatlakozása döntő lehet

Kocsis Máté náci tempózását Gulyás Gergely nem ítélte el, de ő inkább birodalmi tempónak nevezte Daniel Freund szavait, lépést. A NATO erősebb lenne, ha Svédország csatlakozná hozzá? – kapta a következő kérdést a miniszter. Ha az egész NATO erejét nézzük, akkor ez minimálisan számítana csak Gulyás szerint.

Nem tudunk ma olyan konfliktust a világban, ahol Svédország csatlakozása döntő lehet

– jelentette ki a miniszter.

Gulyás: A magyar kormány támogatja Ukrajnát

Azért voltak nagyobb arányban magyarok az elbocsátott dolgozók között a salgótarjáni akkuipari cégnél, mert az ott dolgozók között is nagyobb százalék a magyar, mint a nem magyar.

– indokolta Gulyás Gergely az elbocsátásokat a 24.hu kérdésére. A védelmi rendszer szerinte abban áll, hogy nem tud külföldit felvenni egy cég addig, amíg van magyar.

Novák Katalin úgy fogalmazott a napokban, hogy Ukrajnát továbbra is támogatni kell, ezzel szemben Orbán Viktor Brüsszelben nem szavazta meg Ukrajna támogatását. Gulyás ezt a kérdést másképp látja:

A kormány támogatja Ukrajnát. Mi nem az ukrán-támogatás ellen vagyunk, hanem nemzeti alapon kössünk megállapodást. A mi félelmünk a közös hitelfelvétel. Nem az ukrán támogatástól zárkózunk el.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy Oroszország nem győzhet, miközben Orbán korábban úgy fogalmazott, hogy Ukrajna nem győzhet.

Gulyás viszont már azt mondta, hogy: senki nem győzhet, csak vesztesek vannak.

Arra a kérdésre, hogy miért gondolja azt a kormány, hogy a gyerekek érdekével ellentétes, ha nem egy apja és egy anyja van, és miért látják jobbnak, ha a gyereke állami intézményekben nevelnek Gulyás így reagált:

Mi nem ezt állítjuk. Viszont a házaspárok sorba állnak az örökbefogadható gyermekekért.

Gulyás: Jól emlékszem arra, amikor Ficoék még elítélték Orbán Viktor szavait

A csádi katonai misszióval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy “jól halad”. Arra a felvetésre, hogy Magyarországnak lehet-e jó kapcsolata Ukrajnával Gulyás elmondta, hogy nem szabad feladni azt a reményt, hogy egyszer változás lesz.

Még jól emlékszem arra, hogy Robert Fico többségével 2009-ben hozott a szlovák parlament olyan határozatot, amiben elítélte Orbán szavait. Most már sok ügyben egyetértenek.

A kormánynak nincs véleménye a németországi gazdatüntetésről, de Gulyásnak van és azt el is mondta. Szerinte a németek zöldítési politikáját a józan ész határán túl is erőltetik.

Az a gyerek joghátrányt szenved el, akinek nem egy édesanyja és egy édesapja van

A cél az, hogy úgy tudjon közösen terheket vállalni a kormány és a főváros, hogy mindenki jól járjon – nyilatkozta a Budapest Bérlet megszüntetésével kapcsolatban Gulyás. Arra a felvetésre, hogy 4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládok a miniszter elmondta:

az a gyerek joghátrányt szenved el, akinek nem egy édesanyja és egy édesapja van.

Gulyás tájékoztatása szerint ezekbe a számokba azok az esetek is beletartoznak, amikor egy hetero pár szétmegy, és ezután homoszexuális kapcsolatot alakítanak ki.

Az SMA-szűrés megszűnését Gulyás rossz döntésnek tartja és bízik abban, hogy hamarosan újra lesz ilyen vizsgálat.

Orbán Viktor már beszélt Donald Tuskkal

Meg tudja-e akadályozni a kormány a becsület napi neonáci felvonulásokat? – kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter elmondta, a gyülekezési jognak világos korlátai vannak, és a rendőrségnek kell megítélnie egy-egy tüntetés betiltatását. Gulyás újságírói kérdésre elárulta azt is, hogy Orbán Viktor már beszélt Donald Tuskkal, de azt nem részletezte, hogy miről egyeztettek. Az energiaitalok korlátozásáról már volt vita, de végleges döntés még nem született. Lesz megoldás a repülőtér megközelítésére? – hangzott el a következő kérdés. Gulyás szerint nagy mulasztás, hogy ezt senki nem oldotta meg, erre megoldást kell találni.

Főpolgármester-választás: a Fidesznek lesz saját jelöltje

A Fidesz főpolgármester-jelöltjével kapcsolatban is érdeklődött a hvg.hu, erre Gulyás hangsúlyozta:

a Fidesznek lesz saját jelöltje, a jövő heti elnökségi ülésen ez lesz az egyik téma.

Ekkor lehet, hogy el is dől a kérdés, de lehetséges, hogy szükség lesz még egy alkalomra.

Közel a megállapodás a reptér megvásárlásáról

A hvg.hu a reptér megvásárlásáról érdeklődött, Gulyás ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy rendkívül közel van, hogy bejelentsék a megállapodást, Nagy Márton most is ebben az ügyben tárgyal, hamarosan minden részlet kiderül. Ez legkésőbb február végéig megtörténik majd.

A lap a tanárhiánnyal kapcsolatban is kérdezett, mégpedig annak kapcsán, hogy a jövőben szakos tanárokon kívül tanítók is tarthatnak majd órát 7-8. osztályban. Jogos felvetés, hogy az iskolai struktúrát kell-e alakítani vagy sem, mondta Gulyás, általánosságban nem pontos azt mondani, hogy pedagógushiány van, folytatta, az igaz, hogy bizonyos szakterületeken fennáll ez a probléma.

Gulyás reméli, hogy azzal a pedagógusbér-előrejelzés ugrásszerűen fog változtatni azon, mennyien választják majd ezt a pályát. Végül azt közölte:

Azt remélem, hogy biztos, hogy van az országban egy-két iskola, hogy a tanár csak helyettesít, de az esetek legnagyobb többségében az igazgatók ma is tudják ezt kezelni.

Nem magyar érdekeket szolgálnak magyar EP-képviselők Gulyás szerint

A magyar választópolgárok adnak mandátumot az EP-képviselőknek is, az lenne a cél, hogy 21 magyar érdeket képviselő EP-képviselője legyen Magyarországnak, ez ma nincs így

– vélekedett a miniszter, aki szerint egyes képviselők azon dolgoznak, hogy olyan helyzetbe hozzák az Európai Bizottságot, hogy ne fizessen ki pénzeket Magyarországnak. Szerinte az Európai Néppártban ülő Hölvényi György KDNP-s képviselő van a legnehezebb helyzetben.

Joggal lehet kárhoztatni a magyar munkásokat elbocsátó céget

Joggal lehet kárhoztatni a céget, amely kirúgta a vendégmunkásokat betanító magyarokat – erről a 24.hu számolt be elsőként.

Magyarországon akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha magyar munkavállaló az adott helyet nem akarta betölteni.

– szögezte le az ügy kapcsán Gulyás, aki hozzátette, hogy 46 magyart és 13 külföldit bocsátottak el. Az ügyben vizsgálat is folyik, tette hozzá.

Messze a megállapodás Ukrajna támogatása ügyében

Születhet-e megállapodás Ukrajna anyagi támogatásáról az EU-csúcson, kérdezte az Index, mire Gulyás közölte: tárgyalnak a bizottsággal, egyelőre az álláspontok távol állnak egymástól, nem biztos, hogy lesz megegyezés.

Budapest-bérlet: meg kell állapodni

Az Index a Budapest-bérlet ügyéről is kérdezett, hogy a miniszter mit gondol Vitézy Dávid azon nyilatkozatáról, hogy

azt nyilván senki nem gondolhatja komolyan, hogy a vármegyebérlet úgy legyen érvényes a négyes metrón és a körúti villamoson, hogy a BKK egy forintot se lát a vármegyebérlet MÁV által beszedett bevételeiből. Nyilván fordítva sem mehet, hogy a Budapest-bérlet bevételeiből nem kap a MÁV-Volán.

Gulyás arról számolt be, hogy valamilyen költségmegosztásról kell megállapodni a BKK-val.

Egy vitát le lehet zárni

Az Origo munkatársa arra volt kíváncsi, hogy mit gondol arról Gulyás, hogy Alex Soros szerepel a Politico „pozitív hőseinek” listáján. A miniszter azt mondta, ő a rossz oldalon szeretne szerepelni ebben a listában.

A szerdai EP-vitával kapcsolatos kérdésre azt mondta:

Le lehet zárni azt a vitát, hogy mi az oka annak, hogy a bizottság így viszonyul Magyarországhoz: nem tudja elfogadni a migrációs szabályainkat, azt, hogy mindenféle kvóta szerinti elosztást elutasítunk, és hogy LMBTQ-propagandát gyerekeknek nem lehet tartani, és ezt tűzzel-vassal írtani kell.

EU-s pénzek: Gulyás optimista

Magyarországgal szemben folyik egy kondicionalitási eljárás, az ott megfogalmazott elvárásoknak Magyarország eleget tett, ezért még a bizottsági elnök által említett migrációs és LMBTQ-kérdésekben fennálló különbségek ellenére is juthat további pénzekhez hazánk.

Tárgyalunk a bizottsággal

– mondta Gulyás, majd hozzátette, hogy alapvetően optimista a kérdésben.

A szakszervezetek visszacsinálnák a tanárbéremelést Gulyás szerint

A köztévé a pedagógusok béremelésével kapcsolatban is kérdezett, Gulyás szerint

ha volt a tanárbéremelésnek komoly ellenzője, akkor az a baloldal mellett a pedagógus-szakszervezetek voltak.

Szerinte ők is mindent megtettek, hogy ne legyen tanárbéremelés, és ha megtehetnék, visszacsinálnák.

Ha azt keresik a tanárok, kik a legnagyobb ellenségei a béremelésnek, akkor a baloldal után rögtön a pedagógus-szakszervezetek következnek.

Több fizetés után lehet jobb közoktatás

A családtámogatási rendszer új szabályai is hatályba léptek, azt várják, hogy ez különösen a kisebb településeken az ingatlanpiacra is jó hatással lesz.

A tanárbéremelés pedig Gulyás reményei szerint a magyar közoktatás színvonalának emelkedéséhez is hozzá fog járulni.

A miniszter után Szentkirályi Alexandra arról tájékoztatott, hogy 1,5 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet, megköszönte mindenkinek, aki elmondta a véleményét a konzultációban.

Emelkednek a szakápolói bérek

A minimálbér 15 százalékkal, garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett, ez meg fog jelenni a teljes nemzetgazdaságban, szögezte le a miniszter, ehhez közelítő béremelések várhatóak a nemzetgazdaság egészében.

Március elsejével a szakápolói bérek újabb 20 százalékkal emelkednek.

Rendvédelmi dolgozók esetén 79 500 forinttal emelkedik a bér.

Ebben a ciklusban meg fogják duplázni a pedagógusbéreket

Január végéig mindenki megkapja a megemelt fizetésről szóló határozatot a pedagógusok közül, 32,2 százalékos béremelésről van szó. Ebben a ciklusban meg fogjuk duplázni a pedagógusbéreket, az idei éves pedagógusbér így 672 416 forint lesz, jövő évben pedig további 21 százalékos emelés várható:

2025-ben 812 ezer forint lesz a pedagógusátlagbér a jelenlegi előrejelzések szerint. 

2026-ra ez az összeg 880 ezer forintra nő – ígérte a miniszter.

Mindenki kimutatta a foga fehérjét

Gulyás azt mondta, „mindenki kimutatta a foga fehérjét”, mert az elmúlt hónapokban időnként voltak viták a baloldal részéről, hogy akadályozzák-e, hogy tanárbéremelés lehessen Magyarországon vagy gazdaságfejlesztésre forrásokat kaphasson az ország, de tegnap világosan kiderült szerinte, hogy

a magyar baloldal ma sem adta fel a reményét, hogy a tanárbéremelést megakadályozza.

Csak olyan képviselők szólaltak fel ugyanis a szerdai ülésen, akik az elmúlt években is támadták a magyar kormányt, fogalmazott. A magyar baloldal azonban nem tudta megakadályozni, hogy az EU-s források része erre fordítandó rendelkezésre álljon, szögezte le Gulyás, így a tanárbéremelésben nagyot tudnak előrelépni.

Azok a mi pénzeink – mondta az erre fordítandó forrásokról a miniszter. Ha valaki így akarja a tanárbéremelés költségeit vizsgálni, akkor azt mondja, hogy 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ez mintegy 6000 milliárd forintba kerül, ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, a 6000 milliárd forintból 700 milliárd forinttal járulnak hozzá az EU-s források a tanárbéremeléshez.

Vannak korlátai a Európai Bizottsággal való megállapodásnak

Boldog új évet kívánt a jelenlévőknek Gulyás Gergely, aki beszámolt arról kezdésként, hogy számtalan, a sajtóban is tárgyalt ügyet vitattak meg a kormányülésen. A kormány a tavaly év végén létrejött megállapodásnak megfelelően üdvözli, hogy EU-s pénzek érkeznek Magyarországra, mondta.

A további kifizetésekkel kapcsolatban a miniszter üdvözölte a szerdai EP-vitát, mert legalább világos képet kaphatott mindenki a helyzetről Gulyás szerint. A vitában az Európai Bizottság elismerte azokat a lépéseket, amiket a magyar kormány az igazságszolgáltatás függetlenségéért tett, jelezte.

Gulyás szerint az LMBTQ-ügyben és migrációval kapcsolatos kérdésekben, amiktől a további kifizetéseket függővé tették, a magyarok már állást foglaltak népszavazásokon.

Vannak korlátai a bizottsággal való megállapodásnak

– fogalmazott, mert olyan ügyekben, ahol az emberek világos véleményt nyilvánítottak, az antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne.

Olvasói sztorik