Belföld

Vizsgálja a Salgótarjánban kirúgott magyar munkások ügyét a Nemzetgazdasági Minisztérium

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Vizsgálatot ígért szerda délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), miután a 24.hu megírta, hogy kirúgják a vendégmunkásokat betanító magyarokat a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary salgótarjáni üzeméből, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre.

A megjelent hírekkel kapcsolatosan a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását

– olvasható a tárca közleményében.

Az NGM ugyanakkor hozzátette: a rendelkezésre álló ismeretek szerint a létszám csökkentésére átmeneti termeléscsökkenés miatt került sor, és tavasszal mind a létszám mind pedig a termelés szintje visszaállhat a korábban megszokott szintre.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy az Országgyűlés „minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el”, melynek értelmében „Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni”.

Amint az lapunk szerda reggeli cikkéből kiderült: december óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú salgótarjáni üzemből.

Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. A létszámleépítésre azután került sor, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén.

A NGM a cikkünkre reagáló közleményében azt írta: „felhívja minden érintett szereplő figyelmét, hogy a kormány megvédi a magyar családokat és a magyar munkahelyeket, ezért a jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. Hozzátették:

az új idegenrendészeti törvény végrehajtásához kapcsolódó jogszabályok a hasonló helyzeteket a jövőben szigorúan büntetni fogják.

A törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet sajtóhírek szerint februárra készülhet el, addig a részletszabályok tisztázatlanok. A tárca a közleményben azt ígérte: minden további információról tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Kapcsolódó
Kirúgják a vendégmunkásokat betanító magyarokat az akkuipari gyártótól, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre
Mintegy 60 magyar dolgozó került lapátra egy olyan városban, amely komoly munkanélküliséggel küzd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik