Belföld

Megindokolta a salgótarjáni akkuipari cég, miért rúgták ki a dolgozókat

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Közleményben reagált a dél-koreai tulajdonú Bumchun Precision Hungary ügyvezető igazgatója, Kim Ho Youn a 24.hu cikkére, amelyben megírtuk: kirúgják a vendégmunkásokat betanító magyarokat a salgótarjáni üzemből, amely milliárdokat kapott munkahelyteremtésre.

„A növekvő munkaerőigény kielégítése céljából 2023. március hónaptól foglalkoztatunk harmadik országbeli munkatársakat is, minősített kölcsönző cégeken keresztül. A tavalyi év végi szabadságolásokból, betegségből adódó hiányzások miatt megnövekedett létszámigény jelentkezett, melyet munkaerő kölcsönző cégek munkatársainak bevonásával kezeltünk a szükséges termelési volumen fenntartása érdekében. Mindemellett az autóiparban tapasztalható megtorpanás az általunk gyártott termék iránti keresletet is érinti, megrendelésünk más járműipari beszállítókhoz hasonlóan nem növekedett, így átmenetileg a decemberben bevont létszám csökkentésére kényszerültünk. Az elmúlt hetekben kilépő dolgozók közül valamennyi belső alkalmazott saját elhatározásból vagy közös megegyezéssel hagyta el cégünket.

A bérelt munkatársak közül a koreai vezetés a további feladatok végzésére a megbízható, jobban teljesítő munkaerőt tartotta meg. A kiléptetett bérelt dolgozók között magyar, vietnámi, kirgiz, ukrán munkatárs egyaránt szerepel

– írta a cég.

„A HIPA által biztosított beruházásösztönző támogatás miatt vállalt kötelezettségek teljesítését semmi sem veszélyezteti. Jelenlegi létszámunk 742 fő, döntő hányaduk magyar, Salgótarjánban vagy a környéken élő munkatárs. A magyar állam felé tett vállalásunkat foglalkoztatás tekintetében jelentősen túlteljesítjük. Társaságunk újabb beruházásokat tervez a már megvásárolt szomszédos ingatlanon, ahol további munkahelyeket teremt” – tették hozzá.

Amint az lapunk szerda reggeli cikkéből kiderült: december óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a dél-koreai tulajdonú salgótarjáni üzemből.

Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket. A létszámleépítésre azután került sor, hogy a Bumchunhoz a múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Jelenleg már az ázsiai munkások dolgoznak az állásukat veszített hazaiak helyén.

A kirúgott magyar munkások ügyét már a Nemzetgazdasági Minisztérium is vizsgálja.

Kapcsolódó
Vizsgálja a Salgótarjánban kirúgott magyar munkások ügyét a Nemzetgazdasági Minisztérium
A vendégmunkásokat betanító magyarok repültek gyárból, helyükre vietnámiak érkeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik