Belföld

BM: Alkalmatlan tanító nem fog nyolcadikosokat oktatni

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Kérdést küldött a Belügyminisztériumnak a hvg.hu, miután a kormány két ponton is érdemben belenyúlt a felső tagozatos diákok képzésébe a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény végrehajtási rendeletében. Egyrészt lehetővé tették, hogy a jövőben szakos tanárokon kívül tanítók is tarthassanak órát 7-8. osztályban,másrészt eltörölték azt a feltételt, miszerint az érintett tanítóknak a szükséges műveltségi területi végzettséggel is rendelkezniük kell ehhez.

Az év végéig hatályos szabály ez utóbbi kitételt még feltételként fogalmazta meg azzal, hogy legfeljebb hatodik osztályig engedte fel a tanítókat, mivel arra a korosztályra még kaptak képzést, nagyobbakra azonban nem.

A változtatások lehetséges veszélyeit firtató kérdésre a belügyi tárca azt válaszolta a hvg.hu-nak:

A tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és 6. évfolyamokon, az új szabályozás ezt a lehetőséget bővítette. A lehetőség annyit jelent, hogy ha az iskolai igazgatója úgy értékeli, hogy a tanulóknak a legjobb minőségű oktatást az adott tanító szakos kolléga nyújthatja, akkor megvan a lehetősége arra, hogy az óra megtartására az érintett tanítót jelölje ki. Amennyiben a tanító a feladatra nem alkalmas, akkor az igazgató nem fogja a felső tagozaton óratartásra felkérni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábban tiltakozott a lépés ellen. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a hvg.hu-nak azt mondta, ezt a témát is felvetik majd szerdán délután, amikor Maruzsa Zoltán államtitkárral tárgyalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik