Belföld

RTL: méltatlan körülményekre panaszkodnak a Budapestre vezényelt vidéki mentők

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csak napi 20 perc szünetet kapnak azok az átvezényelt vidéki mentők, akik általában több mint 12 órát dolgoznak a fővárosban, holott a mentős szakszervezet szerint a munka törvénykönyve alapján 45 perc pihenő idő járna nekik – tudta meg az egyik érintettől az RTL Híradó.

A legtöbb beteget a fővárosban és környékén látják el, az országos esetszám közel harmadát. Ennek biztosítására már vidékről is bármikor felrendelhetnek mentősöket – ezt a héten közölte az RTL-lel egy megyei vezető mentőtiszt. Lengyel Tibor, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke szerint ezzel a statisztikákat akarják javítani, mert a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás. Egy mentőautó így most két statisztikában is szerepel, ha a fővárosba vezénylik.

Most a csatorna a fővárosba vezényelt mentők munkakörülményeiről tudott meg részleteket.

Egy névtelenségét kérő mentős az RTL-nek azt írta, nincs lehetőségük meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintéznünk szükségleteinket, továbbá hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitaluk. Elárulta azt is, hogy

csak 20 perc munkaközi szünetet kapnak, miközben általában 15-18 órát dolgoznak, ezért a hazafelé vezető 150 kilométeres úton már annyira fáradtak, hogy „félig leengedett ablakkal mennek az autópályán” a hidegben, vagy a „rádiót hangosítják fel maximumra”, hogy ne aludjanak el.

Ez önmagukra és a betegekre nézve is veszélyt jelent

– tette hozzá.

A tapasztalatait több mentős is megerősítette az RTL-nek. Egyikük azt mondta, 20 perces szünetet a 12 órás fővárosi szolgálatban csak egyszer kérhetnek, a 24 órás szolgálatban pedig háromszor.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint több szünet járna.

A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 20 perc a munkaközi szünet, amit ki kell adni. 9 órán felüli munkavégzés esetében pedig további 25 perc munkaközi szünetet kell kiadni, ez összesen 45 perc lenne

– mondta a szervezet elnöke, méltatlannak nevezve, hogy még átöltözni sincs lehetősége kollégáinak.

A mentős szakszervezet elmondása szerint azon dolgozik, hogy fővárosba vezényelt vidéki mentősök „ugyanannyi időt töltenek el munkával és pihenéssel, mint a budapestiek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik