Belföld

Január 1-jétől már csak átutalással lehet a termőföldek vételárát teljesíteni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Pontosítás

Az economx időközben törölte cikkének azon részeit, amit mi is szemléztük. Az eredeti verzióban ismertetett törvény-módosítás ugyanis 2023. január 1-jén lépett életbe, nem pedig 2024. január 1-jén fog életbe lépni. Ennek tükrében mi is változtattunk a cikk címén, és tartalmán.

2024-től több változás és életbe lép a termőföld adásvétele, haszonbérlete kapcsán – írta az economx. A földforgalmi törvény módosítása szerint az adásvételi szerződések megkötése során a vételárat január 1-jétől már csak átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Szintén lényeges változás, hogy az előhaszonbérletre vagy elővásárlásra jogosulttal szemben a bérleti vagy adásvételi szerződésben immár nem lehet külön rendelkezéseket kikötni.

Az ökológiai gazdálkodó ranghelyével kapcsolatosan szigorítás lép életbe: a feltételek között szerepel, hogy csak helyben lakó élhet ökológiai gazdálkodásra vonatkozóan előjogával termőföld adásvétele esetén.

Emellett a jövőben a vállalásukat nem teljesítő gazdálkodókat nem csupán bírsággal, hanem további földszerzéstől való eltiltással is lehet majd szankcionálni, amennyiben az adott vállalást (például ökológiai gazdálkodás, állattartás, vetőmagtermesztés) a földszerzéshez tette a ranghely érdekében – írta a portál a Magosz tájékoztatása alapján.

2023. január elsejétől több új jogszabály is életbe lépett. Mivel a jogalkotó úgy ítélte meg, hogy folytatódott a birtokaprózódás az öröklések miatt, ezért év elejétől a törvényes örökléssel érintett termőföld tulajdonjogának rendezésének lehetőségét öt évre korlátozták. A határidő túllépése esetén kényszerértékesítésre is sor kerülhet.

Számos változás lépett életbe a földszerzéssel kapcsolatos ügyletek kapcsán is, melyek elsődleges célja a spekulatív célú adásvételek kiküszöbölése volt. Azt, hogy Magyarországon ki juthat földhöz, alapvetően két dolog határozza meg:

  • egyrészt az, hogy a helyi földbizottság, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a földhivatal milyen szempontok alapján tud elutasítani vagy támogatni egy-egy földszerzést,
  • másrészt az elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend aktuális szabályai.

Az elővásárlás tekintetében többek között megváltozott a „helyben lakó” és a „helyben lakó szomszéd” fogalma – ez utóbbi a szomszédos parcella tekintetében csak egy év után kerülhet előnyösebb ranghelyre. Az elővásárlási sorrendben a helyben lakó szomszéd a priorizált tevékenységekkel foglalkozó jelentkezők (helyben lakó állattartók, ökológiai gazdálkodók, vetőmagtermesztők, földrajzi árujelzős termékek előállítói) mögé került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik