Belföld

Lezárták a nyomozást M. Richárd börtönkórházi kezelésének ügyében

Közel két év után lezárta a nyomozást az ügyészség M. Richárd börtönkórházi kezelésének ügyében – tudta meg a 24.hu. Értesüléseink szerint bűncselekmény hiányában szüntették meg a büntetőeljárást a Dózsa György úti gázoló ügyében. Ezt megerősítette lapunknak Mocsai Gergely, a tavaly május elején meghalt férfi ügyvédje is.

Mocsai tavaly január 25-én tett feljelentést, mert álláspontja szerint nem részesült megfelelő egészségügyi ellátásban a börtönbüntetését töltő ügyfele. Családja szerint több mint hetven kilót fogyott a börtönbe kerülése óta haláláig a férfi. A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított büntetőeljárást a jogi képviselő feljelentése alapján.

M. Richárdot 2021 végén válságos állapotban vitték a berettyóújfalui börtönkórházba, miután sztrókot kapott, majd néhány hónappal később áprilisban is agyvérzése volt. Tavaly tavasszal folyamatosan romlani kezdett az állapota, és annyira felszökött a láza, hogy a kezelés ellenére sem tudták levinni az orvosok. Ezt már nem bírta el a férfi szervezete, és május ötödikén este hat óra körül meghalt.

Elkészültek a szakértői vélemények az ügyben. A szakértői vélemény szerint nem történt bűncselekmény és erre hivatkozva lezárták a nyomozást. Panaszt tettünk ez ellen arra hivatkozva, hogy a kérésünk ellenére sem hallgatták ki tanúként azt az orvost, aki Richárdot kezelte. Erről persze teljesen hallgat a nemrég elkészült szakértői vélemény

– magyarázta lapunknak Mocsai.

Az ügyvéd szerint jobbak lettek volna M. Richárd esélyei, ha időben kontrollokra viszik, és megkapja a szükséges orvosi kezeléseket.

Ha minden orvosi vizsgálat megfelelő lett, akkor jobbak lettek volna Richárd esélyei. Úgy tudjuk, hogy nem történtek meg a  szívével kapcsolatos vizsgálatok.

– tette hozzá az ügyvéd.

Többször is kerestük M. Richárd volt élettársát is, hogy mit szól ahhoz, hogy bizonyíték hiányában lezárták a volt párja ügyét, de végül úgy döntött, nem szeretne nyilatkozni a témában.

Korábban azonban a Fókuszban bővebben is beszélt a párja betegségeiről. Azt mondta, hogy a férfinek szívbillentyűműtétje volt, s emiatt kötelező kontrollra járt hathavonta, s ilyenkor állították be a gyógyszereit. Akkor azt mondta, hogy tudomása szerint erre tavaly január 18-a óta már nem került sor. Mint mondta, párja emellett szteroidfüggőségben és mellékvesekéreg-elégtelenségben is szenvedett, de problémái voltak a prosztatájával is, és csak egy speciális berendezéssel tudott aludni az alvászavara miatt.

Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget is az ügyben, Kovács Katalin szóvivőtől azt a választ kaptuk, hogy sajtóközlemény kiadását tervezik a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult nyomozásról, s abban adnak majd tájékoztatást.

M. Richárd a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügyben kapta a legsúlyosabb büntetését 2006-ban, amikor nyolc év fegyházra ítélték jogerősen bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt, valamint bűnsegédként elkövetett fegyvercsempészet miatt.

M. Richárdot 2021 júliusában három és fél év fogházra ítélték jogerősen a 2017. május 15-én történt Dózsa György úti tragédia miatt, amikor  125–140 km/óra közötti sebességgel belerohant a Mercedesével egy szabálytalanul kanyarodó Citroënbe, amely a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott. A balesetben egy 24 éves egyetemista fiú és egy 37 éves kisgyermekes apa vesztette életét, öten pedig megsérültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik