Marjai János / 24.hu
Belföld

Büntetőeljárást indított az ügyészség M. Richárd ügyében

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoznak, de még nincs gyanúsított az ügyben.

Büntetőeljárást indított az ügyészség M. Richárd ügyében, miután a Dózsa György úti baleset miatt három és fél év fogházra ítélt férfi jogi képviselője feljelentést tett az év elején azért, mert az akkor még börtönben tartózkodó ügyfele szerinte nem részesült megfelelő egészségügyi ellátásban a tavaly decemberi sztrókja után.

M. Richárdot válságos állapotban vitték tavaly év végén a berettyóújfalui börtönkórházba, áprilisban ismét agyvérzést kapott, majd múlt hét közepén folyamatosan romlani kezdett az állapota és annyira felszökött a láza, hogy azt a gondos kezelés ellenére sem tudták levinni az orvosok. Ezt már nem bírta el a férfi szervezete és múlt csütörtökön este meghalt. 

Megkerestük a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy megtudjuk, indult-e büntetőeljárás az ügyvéd januári feljelentése alapján. Emellett rákérdeztünk arra is, van-e már gyanúsított, illetve módosították-e a gyanúsítást azt követően, hogy múlt héten meghalt a fogvatartott. Az alábbi választ kaptuk Kovács Katalin szóvivőtől:

Megkeresésére tájékoztatom, hogy a megjelölt ügyben a néhai fogvatartott jogi képviselőjének 2022. január 25-én kelt feljelentése alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt van folyamatban nyomozás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen. Az eljárásban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, és újabb feljelentés sem érkezett az ügyészségre a férfi halála után.

Mocsai Gergely, a férfi ügyvédje január végén bővebben is beszélt a Fókusznak a feljelentés okáról. Állítása szerint M. Richárd tavaly december 24-én kapott sztókot, és egy napig feküdt a cellájában ellátás nélkül.

Elmondta, hogy a rendelkezésére áll egy ápolói vizsgálatról szóló jegyzőkönyv, amiben azt rögzítette egy bv-alkalmazott, hogy 21:33-kor megvizsgálták a férfit, de nem hívtak hozzá mentőt, és orvosi ellátást sem kapott. Erre csak egy nappal később, december 25-én este került sor a tudomása szerint.

Hasonló véleményen volt nemrég Jován László ügyvéd is, aki egy vesztegetési ügyben képviselte M. Richárdot. Ebben az eljárásban a férfit azzal vádolták, hogy pénzért akarta visszaszerezni a jogosítványát. Az ügyvéd a férfi halála után azt mondta lapunknak, hogy a sorozatos mulasztások miatt halt meg a nyolcvan kilót fogyó ügyfele.

Az első sztrókja után még azt mondták az orvosok, hogy jó esélye van arra, hogy teljesen felépüljön. Ha szakszerű kezelést kapott volna, ez a haláleset nem következik be. A vesztegetési perben, amelyikben én képviseltem, készült egy szakértői vélemény, amely alapján egyértelműen felépült volna, ha időben és szakszerűen kezelik

– mondta lapunknak Jován. Elmondása szerint M. Richárdnak három olyan alapbetegsége is volt, amelyekre gyógyszert szedett. És erre jött rá az, amit a sztrókja után írtak fel neki. Elmondása szerint ezt a gyógyszert kellett volna napi szinten összehangolni a korábbi gyógyszerekkel, ám a rengeteg súlyt veszítő védence esetében szerinte erre nem figyeltek oda.

Kapcsolódó
Jován László: Ha szakszerű kezelést kap M. Richárd, akkor nincs ez a haláleset
Ügyvédje szerint a sorozatos mulasztások miatt halt meg a férfi. A BVOP visszautasítja a vádakat.

M. Richárd élettársa a Fókuszban bővebben is beszélt korábban a párja betegségeiről. Azt mondta, hogy a férfinek szívbillentyűműtétje volt, emiatt kötelező kontrollra járt hathavonta, s ilyenkor állították be a gyógyszereit. Tudomása szerint erre tavaly január 18-a óta már nem került sor. Mint mondta, párja emellett szteroidfüggőségben és mellékvesekéreg-elégtelenségben is szenvedett, de problémái voltak a prosztatájával is, és csak egy speciális berendezéssel tudott aludni az alvászavara miatt.

Korábban ebben az ügyben már kerestük a büntetés-végrehajtást. Válaszukban akkor azt írták, hogy bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra konkrét személyre, eseményre vonatkozó kérdések tekintetében.

Általánosságban azonban a büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk a megfogalmazott vádakat, mivel kollégáink magas szakmai felkészültséggel, a vonatkozó jogszabályokban foglaltak szerint biztosítják a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását.

M. Richárd a kecskeméti maffiaperként elhíresült ügyben kapta a legsúlyosabb büntetését 2006-ban, amikor nyolc év fegyházra ítélték jogerősen bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészülete miatt, valamint bűnsegédként elkövetett fegyvercsempészet miatt.

M. Richárdot tavaly júliusban három és fél év fogházra ítélték a 2017. május 15-én történt Dózsa György úti tragédia miatt, amikor  125–140 km/óra közötti sebességgel belerohant a Mercedesével egy szabálytalanul kanyarodó Citroënbe, amely a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott. A balesetben egy 24 éves egyetemista fiú és egy 37 éves kisgyermekes apa vesztette életét, öten pedig megsérültek.

Ajánlott videó