Élő Belföld

Gulyás: Meghosszabbítja a kormány a kamatstopokat

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert
A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra megtartják a Kormányinfót.

Gulyás: A szuverenitásvédelmi törvény a média szabadságát nem befolyásolja

Ki és mi alapján fogja meghatározni a szuverenitásvédelmi hivatal kockázatelemzési módszertanát – hangzott el többedszerre a kérdés a Kormányinfón.

Amikor a hivatal megalakul és lesz egy elnöke, akkor majd ő kidolgozza a módszertant – felelte a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter elmondása alapján a médiára is vonatkozik-e majd a törvény, Gulyás tagadott. A kormány csak információkat kérhet, de ez semmilyen módon nem befolyálolja a szerkesztőségek szabadságát – közölte ismét a miniszter.

A Magyar Hang és a Szabad Európa miért nem fér be a Kormányinfóra?

Felmerült a kérdés, miért zárnak ki függelten médiatermékeket a kormány hivatalos tájékoztató fórumáról. A Kormányinfóról következetesen kizárt médiatermékek között szerepel a Szabad Európa és a Magyar Hang.

Gulyás erre azt mondta, a Dörmögő Dömötör sem fér be, ám szerint jobb-, baloldali és liberális média is kap lehetőséget arra, hogy kérdezzen a Kormányinfón. Szerinte így is sokan vannak, nincs elég hely.

Három százalék körüli növekedés reálisnak látszik jövőre Gulyás szerint

Gulyás szerint úgy látszik, hogy jövő évre stabil gazdasági növekedésre számíthatunk. A kormány a költségvetésben négy százalékkal számol. Gazdasági elemzők két százalék feletti növekedéssel számolnak, így Gulyás szerint három százalék feletti gazdasági növekedés jövőre reális lehet.

Tíz és tizenöt százalék közötti keresetbővölére szintén számítanak a jövő évben, de pontosabb adatokat december közepére ígért a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mégsem zavarják el a külföldi építőipari cégeket

Lázár János építési és közlekedési miniszter korábban azt nyilatkozta, Magyarországon nincs helye külföldi építőipari cégeknek. Gulyás szerint nem külföldieket akarnak kivezetni, hanem azt szeretnék, ha magyar vállalkozók is lehetnének fővállalkozók a magyar beuházásoknál. Ennek a nyilatkozatnak szerinte ez a helyes értelmezése.

Gulyás mielőbbi gyógyulást kívánt a választások előtt egy első kerületi klinikára beköltőző, majd kiköltöztő Fidelitas tagoknak

Gyanúsan sokan, főként fidelitasosok jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére új lakóként tavaly, a szeptemberi első kerületi időközi választást megelőző napokban – írtuk meg korábban. Munkatársunk erről az ügyről is kérdezte Gyulyás Gergely minisztert.

Miután a Fidesz jelöltje szoros eredménnyel, mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki aspiránssal szemben, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető személyek egymás után „költöztek ki” a klinikáról. Kollégánk arról érdeklődött, hogy a miniszter tudott-e erről, illetve mit szól mindehhez.

Nem tudom, hogy miért és ki költözött oda, de mindenkinek gyógyulást kívánok

– válaszolta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a kormány a voksturizmusnak erre a formájáról mit gondol, Gulyás azt mondta, a voksturizmust nem támogatják.

A kormány – mint ismert – korábban úgy módosította a választási szabályokat, hogy azzal megkönnyítette az ehhez hasonló visszaéléseket. Az erre vonatkozó kérdésre, a miniszter úgy válaszolt, hogy Magyarországon a lakosságnak „tíz-tizenöt húsz százaléka”  nem a bejelentett lakcímén él, őket pedig a választási szabályokkal nem lehet büntetni.

A konkrét ügyre vonatkozóan a miniszter többszöri kérdésre úgy reagált, ő nem nyomozóhatóság, nem vádhatóság, így az üggyel kapcsolatban nem tud állást foglalni.

Mit tenne Gulyás, ha kétmilliárd feletti összeget kapna a kabinetfőnöke édesapja?

Munkatársunk arról kérdezte a minisztert, mit szólna ehhez. Ezt annak kapcsán vetette fel, hogy Nobilis Kristóf nagyvállalkozót pénzmosással gyanúsítják, miután egy hozzá köthető svájci számlán magyar állami agrárpénzek landolhattak.

A minszter munkatársunk kérdésére azt válaszolta, az ő minisztérumában, azaz a Miniszterelnökségen ilyesmi nem fordulhat elő.

Nobilis Kristóf neve és egy hozzá kötődő svájci bankszámla az Agrárminisztérium visszaélési ügyében került elő, amit a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak. A Direkt36 cikke alapján lapunk is megírta, hogy ennek a bűnügynek az elsőrendű vádlottja Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Őt azzal vádolja az ügyészség, hogy a közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

Az Agrárminisztériumot érintő pénzügyi manőverek idején a milliárdos vállalkozó fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt, később lett belőle államtitkár.

Miután folyik a büntetőeljárás, a legtöbb eszköze a feltáráshoz az ügyészségnek van

– felelte a miniszter, amikor az üggyel kapcsolatos véleményéről kérdeztük.

A perben Nagy János államtitkár azt mondta, nem ő döntött az ügyről, vagyis a pénz kiutalsáról, hanem Nagy István agrárminiszter. Gulyás Gergely erről sem tud, szerinte az a helyes, ha az ügyésség jár el az ügyben, és a bíróság dönt.

Nyugat-Európában még hosszabbak a kórházi várólisták

Ha valaki megnézi, hogy áll Magyarország a különböző beavatkozások tekintetében, akkor nálunk a várólisták sokkal rövidebbek, mint a nálunk sokkal gazdagabb nyugat-európai országokban, mondja Gulyás, de tudja, hogy ez nem nyugtatja meg a várólistán lévőket.

A Belügyminisztérium ki fogja dolgozni, hogyan lehetne ezt lerövidíteni.

Azzal nem kell számolni, hogy újabb koronavírus-járvány köszönt ránk

A „Távol-Keletről újabb vírusok indultak útnak, most egy tüdőgyulladáshoz hasonló vírus, mit tesz a kormány, hogy ezt megállítsuk?” – hangzott el a kérdés.

Gulyás szerint az NNGYK minden ilyen típusú fenyegetést rendkívüli komolyan vesz, a szóban forgó vírus a jelek szerint főként a 14 éven aluli korosztályt támadja,

de azzal számolni, hogy egy újabb koronavírus-járvány köszönt ránk, hála istennek nem kell.

Itt egyébként arról van szó, hogy Kínában valóban egyre több fiatal betegszik meg, de a hivatalos magyarázat szerint azért, mert a hosszú lezárások miatt mindenki most egyszerre találkozik a kórokozókkal.

Klímaegyezmény

A párizsi klímaegyezményben azt vállalták az aláírók, hogy a külső hőmérséklet legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen. Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely úgy tudta az ipari termelést növelni, hogy közben csökkentette a károsanyag-kibocsátást.

A nagyhatalmak ezt nem tudták megvalósítani, a klímaegyezményben rögzített vállalások nem fognak teljesülni

– fogalmazott Gulyás.

Sajtótájékoztatót tart Lázár János a rákosrendezői mini-Dubajról

Vannak tervek a rákosrendezői mini Dubajról, ismerte el újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

A részletekről teljes körű tájékoztatást fog adni Lázár János jövő hét hétfőn.

A miniszter egyéb részleteket ezzel kapcsolatban nem árult el.

Aki esetleg nem tudja, mi is az a mini-Dubaj, itt írtunk róla bővebben:

Kapcsolódó

Bővülhet az Árfigyelő

Az Árfigyelő rendszer bővítésén dolgozik a GVH, ez még decemberben megtörténhet, így az ünnepkörhöz köthető termékek is megjelenhetnek majd a platformon. Ez viszont összetett feladat, mert egyeztetni kell az áruházláncokkal is. Erre és az előző kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszolt.

Lesz online nemzeti konzultáció

Nincsenek részeredmények a nemzeti konzultációról, az online visszaküldésre kicsit később nyílik lehetőség. Amint ez megtörténik, a kormány tájékoztat róla.

Üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése

Egyelőre nem döntött a kormány arról, hogy alacsonyabban határozzák-e meg a jövedéki adó emelését az üzemanyagok esetében az eddig tervezettnél, hiszen 425 forintos euróval számoltak korábban.

Gulyás szerint az is kérdés, hogy jövőre a rezsivédelmi alap elegendő lesz-e, mert ha nem, és többletforrást kell bevonni, akkor a jövedéki adó is lehet ez.

Tankerületi tartozások

Október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt tartozása. Először Gulyás szerint fel kell tárni, hogy mi az oka ennek, a belügyminisztérium ezt megteszi, aztán a kormányt tájékoztatja, ez egy hónapon belül megtörténik majd.

A svéd NATO-csatlakozásról

Amikor a szükséges szavazatszám megvan, akkor érdemes szavazni a svéd NATO-csatlakozásról, zárta rövidre ezt a témát Gulyás Gergely. Az sem derült ki, hogy mi szavazunk-e róla utoljára, vagy a törökök.

Tárgyalásra érdemes javaslatnak tartja a Fidesz a budapesti választási szabályok átírását

A budapesti választási szabályok változtatására irányuló javaslattal kapcsolatban Gulyás nem tudta megmondani, hogy mi a Fidesz álláspontja arról. Ha ez kialakult, a frakcióvezető fogja majd tájékoztatni a közvéleményt.

Visszakérdezésre, hogy akkor egyáltalán miért vették napirendre az ellenzéki javaslatot, a miniszter úgy felelt,

tárgyalásra érdemes javaslatnak tartjuk.

A minimálbértől függő szociális juttatások csak januártól emelkednek

Van egy jogszabályi rend, ami azt jelentette, az elmúlt 30 évben, hogy január elsejétől emelkedtek a különböző szociális juttatások és minden egyéb, a minimálbértől függő juttatás, és ez így lesz most is.

A munkaadók és a munkavállalók úgy egyeztek meg, hogy december 1-től legyen minimálbéremelés, a kormány ezt jóváhagyta, de a juttatások januártól emelkednek. Ilyen egyébként a táppénz maximuma vagy a gyed.

Migrációs paktum

Brüsszelben akkor történhet fordulat, ha az EP-választás eredménye fordulatot hoz, válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy szerinte a dublini támadás okán „elveti-e a migrációs paktumot a következő évekre a Bizottság.”

Kötelezettségszegési eljárás?

Kötelezettségszegési eljárásról beszélni téves gondolkodásmód, jól mutatja, hogy a baloldal mögött nem választópolgárok, hanem nemzetközi erők állnak.

Gulyás mindezt arra mondta, hogy az eljárást már azelőtt pedzegetik, hogy a szuverenitásvédelmi törvényt elfogadta volna az országgyűlés.

Külföldi érdekeket szolgálnak, ezért támadja a baloldal a szuverenitásvédelmi törvényt

A baloldal azért támadja a szuverenitásvédelmi törvényt, mert külföldi érdekeket szolgálnak ki, ezért nem támogatnak egy olyan hivatalt, ami a magyar közélet tisztaságát szolgálja, magyarázza Gulyás.

A miniszter szerint Karácsony Gergely hazudik a külföldi kampánytámogatások ügyében.

A baloldali választópolgároknak és a képviselőknek is azt javasolják, hogy töltsék ki a nemzeti konzultációt, és akkor az ő véleményükről is értesülhet a kormány.

Kiterjesztik a vállalkozásokra a napelemes pályázatot

A kormány meggyőződése, hogy a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, amihez nélkülözhetetlen a tárolás.

Ezért kiterjesztik a vállalkozásokra is a korábbi lakossági pályázatot, amit napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására lehet majd együttesen igénybe venni.

Február 25-ig jelentkezhetnek majd rá a cégeknek,  akik mentesülnek majd az átvételi díjtétel megfizetése alól 2026-ig.

Olvasói sztorik