Közélet

Pénzmosással gyanúsítják a milliárdos Nobilis Kristófot, egy hozzá köthető svájci számlán agrárpénzek landolhattak

Dudás Szabolcs / HVG
Dudás Szabolcs / HVG

Gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben – értesült a 24.hu.

Nobilis Kristóf – akinek fia Nobilis Márton, az agrártárca államtitkára – panasszal élt a gyanúsítása ellen. Védője, Papp Gábor megkeresésünkre közölte: az üzletember nem követett el bűncselekményt, és részletes vallomást tesz, melyben tényekkel fogja alátámasztani, hogy a gyanúsítása képtelenség.

Nobilis neve és egy hozzá kötődő svájci bankszámla az Agrárminisztérium visszaélési ügyében került elő, amit a Székesfehérvári Törvényszéken tárgyalnak. A Direkt36 cikke alapján lapunk is megírta, hogy ennek a bűnügynek az elsőrendű vádlottja Nagy János egykori agrárminisztériumi helyettes államtitkár. Őt azzal vádolja az ügyészség, hogy a közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek ezért érdemi munkát.

Dudás Szabolcs / HVG Nobilis Kristóf 2004 körül készült portréja.

Egy szeptemberi tárgyalási napon derültek ki fontos részletek arról, hogy mi történhetett ezzel a pénzzel. Az adatok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket.

Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint Nobilis Kristófhoz köthető.

Az Agrárminisztériumot érintő pénzügyi manőverek idején a milliárdos vállalkozó fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt, később lett belőle államtitkár.

A hűtlen kezeléssel megvádolt Nagy János egykori helyettes államtitkár – akivel szemben egy harmadik büntetőeljárás is folyik – részletes vallomásában azt állította, hogy valójában felsőbb szinteken születtek azok a döntések, amelyek miatt őt bűncselekménnyel vádolják, az ügyvédi irodák díjáról pedig a miniszter, Nagy István döntött. Őt jövőre hallgatja meg a bíróság.

A nyomozást irányító Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség kedden azt közölte, hogy a több mint 2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésből származó pénzekre elkövetett pénzmosás bűntette miatt bűnügyi eljárási jogsegélyt bocsátott ki a svájci bűnügyi hatóságok felé. E jogsegélykérelemre adott válasz adatai és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján eddig négy személyt hallgattak ki a Készenléti Rendőrség nyomozói. A gyanúsítással szemben mindannyian panasszal éltek.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megszólalt. A Facebook-oldalán közölte, hogy az ügyben pénzmosás miatt bejelentést tesz a svájci hatóságnál, mert nem bízik a Polt Péter legfőbb ügyész vezette nyomozásban. Az ellenzéki parlamenti képviselő egyébként az agrárpénzt Nagy István miniszterrel hozta összefüggésbe.

Kicsoda Nobilis Kristóf?

Nobilis Kristóf üzleti birodalma meglehetősen szerteágazó. Családja kötődik a Balatonhoz, Almádiban kikötő-, étterem- és szállodaüzletbe is belefogtak. Sokáig meghatározó tulajdonosa volt a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-nek, ami ma már elsősorban Schmidt Mária családjához köthető. Korábban az üzletember tulajdonosa volt az Index.hu hírportálnak és más médiavállalkozásoknak. Ő volt a GreenGo közösségi autózás alapítója, valamint konfliktusos üzlete volt a Lánchíd Palota megvásárlása, ami miatt hosszan pereskedett az állammal, sőt az épületet kibérlő Eximbank egykori vezetője ellen büntetőper is indult.

Kapcsolódó
Ismert magyar milliárdoshoz köthető svájci bankszámlára is utaltak a minisztériumi milliárdokból
Az agrártárca háttércége által kifizetett 2,2 milliárdból egy offshore cég számlájára is ment pénz, ami Nobilis Kristófhoz köthető. Az üzletember fia a pénzmozgások idején az agrárminiszter kabinetfőnöke volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik