Közélet

A Fidesz-győzelem után kiköltöztek az I. kerületi klinikáról a fidelitasosok, akik az időközi választás előtt leltek ott új otthonra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • Gyanúsan sokan, főként fidelitasosok jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére új lakóként tavaly, a szeptemberi I. kerületi időközi választást megelőző napokban – írtuk meg korábban.
  • Miután a Fidesz jelöltje szoros eredménnyel, mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki aspiránssal szemben, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető személyek egymás után „költöztek ki” a klinikáról.
  • Így tett Baczkó Norbert akkori Fidelitas-alelnök is, aki a cégadatok szerint visszatért Csömörre, ahol előtte több mint tíz évig politizált.
  • A klinikára bejelentkező fidelitasosok között van olyan, aki egy hónapig volt csak az I. kerület lakója. És akadt olyan is, akinek papíron az édesanyja és a 76 éves nagymamája is beköltözött ideiglenesen a magánklinika címére.
  • A fiktív lakcímek bejelentését már nem szankcionálja a büntető törvénykönyv egy kormányzati módosítás nyomán.

Röviddel a tavaly szeptemberi I. kerületi időközi választás után a Fidelitas több tagja, illetve ismerőseik is kijelentkeztek annak az Ostrom utcai magánklinikának a címéről, amelyre a voksolás előtti napokban jelentkeztek be lakóként, és így szavazhattak is – értesült lapunk.

Ez volt az az időközi önkormányzati választás, amelyen a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki jelölttel, a momentumos Korsós Borbálával szemben, így a jobboldal többségbe került a képviselő-testületben. Lapunk számolt be arról, hogy a voksolás előtti hetekben gyanúsan sokan jelentkeztek be az Ostrom utca 16. szám alatti magánklinika ingatlanaiba, és így szavazatukkal befolyásolhatták a végeredményt.

Varga Jennifer / 24.hu Ostrom utca 16. 2022. szeptember 14-én.

A 24.hu Baczkó Norbert akkori Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította a klinika címén lakóként. A jelenleg a Fidesz ifjúsági szervezetének kommunikációs igazgatójaként tevékenykedő politikus már nem elérhető az I. kerületi címen. A nevén lévő egyéni vállalkozásnál mindössze hat nappal az időközi választás előtt jegyezték be az Ostrom utcai címet, ám az idén márciusban visszatért Csömörre, ahol Baczkó előtte több mint tíz évig politizált. A korábbi Fidelitas-alelnöknek – aki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa – társaihoz képest viszonylag sokáig, hét hónapig volt a lakcíme az Ostrom utca az elérhető adatok alapján.

A Fidelitas Sport, Család és Ifjúsági Kabinetjét vezető Fróna Levente nem várt ilyen sokáig: alig több mint egy hónapig volt csak lakója a magánklinikának. Ő a cégadatok szerint tavaly augusztus 31-én, 11 nappal a választás előtt jelentkezett be az Ostrom utcába, majd október elején „visszaköltözött” korábbi lakcímére.

Ráadásul Fróna édesanyja és 76 éves nagymamája is bejelentkezett ideiglenesen az Ostrom utcai címre.

A fidelitasos kabinetvezető édesanyjának nevére már az I. kerületi címre érkezett a választási értesítő, míg nagyanyja egy miskolci panelház nyolcadik emeleti lakásából jelentkezett át a voksolás előtt öt nappal a budai Vár aljába. Az asszony a cégadatok szerint mindössze húsz napig volt az I. kerület lakója, majd ismét a miskolci panel lett a bejelentett lakcíme.

Nem lakott sokáig papíron a klinika címén Hurta Adrienn sem. Ő korábban a Budavári Önkormányzat egyik bizottságának nem képviselő tagja volt, valamint a kormany.hu oldalra feltöltött dokumentum szerint tanácsadóként dolgozott az Emberi Erőforrások Mininisztériuma megbízásából havi 400 ezer forintért. Hurta a cégadatok alapján az időközi választás előtt 11 nappal jelentkezett be az Ostrom utcai címre, azonban november elején már ismét a korábbi címén volt elérhető.

Fróna és Hurta ugyanúgy ismerőse Baczkónak, ahogy Orbán Gergely is, aki szintén az Ostrom utca 16. lakója lett mindössze négy nappal az időközi választás előtt, azonban novemberben ő is újra lakcímet váltott. Orbán korábban a Fidesz EP-képviselőjének, Deli Andornak volt a gyakornoka, de a Fidelitashoz is kötődik.

A tavalyi választás előtt az I. kerületi címre beköltözők közt volt még Páncsics Krisztián, aki a Fidelitas Fenntartható Fejlődés Kabinetjét vezeti, róla nem tudni, hogy továbbra is az Ostrom utcában van-e a lakcíme, a nevén ugyanis nincs vállalkozás, így nem tudtuk az aktuális lakcímét ellenőrizni, ám az bizonyos, hogy tavaly ő is az Ostrom utcába kapta a választási értesítőt.

Rajtuk kívül Baczkó Norbert más – közszereplőnek nem minősülő – ismerőseit is megtaláltuk az Ostrom utca 16. szám ingatlanjaiba bejelentkezők közül, ám mivel többségük nevén nincs vállalkozás, nyilvános adatbázisból nem követhető, hogy a fidelitasosokhoz hasonlóan ők is megváltoztatták-e azóta a lakcímüket.

Amint korábban megírtuk, a cégnyilvántartás és a tulajdoni lapok alapján a Fidelitashoz köthető személyek ideiglenes lakóhelyeként szolgáló hat ingatlan egyaránt két, járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdonában van, ugyanis a bérházban egy egészségügyi centrum működik. A cégek Babai László érdekeltségébe tartoznak, aki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. Babai neve szerepel a Magyar Orvosi Kamara jelöltlistáján a titkári posztra, a testület szombaton tartja tisztújítását.

A klinika címére történt tömeges bejelentkezésekről tavaly ősszel megkérdeztük Baczkó Norbertet, ám a történtekre nem adott világos magyarázatot. Ugyanakkor jelezte, hogy Babai Lászlóval jó a viszonyt tartanak fenn.

Laci régi barátunk

– mondta, ám a kapcsolat részleteiről nem kívánt beszélni.

Baczkót ezúttal is megkerestük, az újbóli lakcímváltásról is szerettük volna megkérdezni, azonban elzárkózott a nyilatkozattól. Korábban, amikor arról faggattuk, hogy ténylegesen beköltözött-e a magánrendelő ingatlanaiba az ismerőseivel együtt, úgy fogalmazott: „Nem tudom, ki hova jelentkezett be, én Böröcz Laci munkáját fogom segíteni a kerületben.”

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu
Ostrom utca 16.

Böröcz László egyike azon kevés fideszes politikusnak, aki tavaly kiszorult a parlamentből. A volt Fidelitas-elnök az I. kerületet is magában foglaló körzetben kikapott az LMP-s Csárdi Antaltól, az országos listás helyezése pedig nem volt elég jó ahhoz, hogy újra bekerüljön az Országgyűlésbe. Böröcz egy az I. kerülethez és a belvároshoz kapcsolódó miniszteri biztosi pozícióval vigasztalódhatott, és az időközi választási kampányban tevékenyen segítette Fazekas Csillát. A jövő évi önkormányzati választásra (feltehetően polgármesterjelöltként) készülő Böröcz a kormányhoz hasonlóan a napokban konzultációt hirdetett, és azzal kampányol, hogy „az I. kerület jobbat érdemel”.

Már nem bűncselekmény a voksturizmus

Az Országgyűlés 2021-ben szavazta meg azt a javaslatot, ami a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital elemzése szerint is az eddigieknél szélesebb kapukat nyitott meg a voksturizmus előtt. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett módosítás ezt azzal érte el, hogy már nem kell ténylegesen azon a címen élnie valakinek, amit lakóhelyként bejelent. A jogvédő szervezet álláspontja szerint a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) így nem büntethető többé. A büntető törvénykönyv közokirat-hamisításról szóló része úgy módosult ugyanis, hogy a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. Ez azért fontos, mert az elmúlt évek voksolásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választáson is, amikor a rendőrség feltárta, a bíróság pedig szankcionálta a visszaéléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik