Élő Belföld

Gulyás: Meghosszabbítja a kormány a kamatstopokat

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert
A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra megtartják a Kormányinfót.

Meghosszabbítja a kormány a kamatstopokat

A kormány döntött a kamatstopokról.

A lakosság védelme a magas kamatoktól kiemelt fontosságú, először a járvány, majd a háború és a téves brüsszeli szankciók következtében olyan nehéz gazdasági helyzet alakult ki, hogy a hitelkamatok és a jegybanki alapkamat drasztikusan megnőtt

– mondta Gulyás.

Közölte, örülnek, hogy csökkennek a kamatok, de még mindig magas szinten vannak, ezért a kis- és középvállalkozások kamatstopját április elsejéig meghosszabbítják. Ez az intézkedés eddig 80-85 milliárd forint segítséget jelent.

2024. július 1-i hosszabbítják meg a lakossági kamatstopot. Az érintett családok átlagban 420 ezer forintot spóroltak meg eddig ezzel.

A diákhitel kamattámogatását is meghosszabbítják fél évvel, szintén 2024. július 1-ig.

Gulyás: Nem hiszünk az ígéretekben

A kormány tegnap több mint 12 órás ülést tartott, ennek során hosszan tárgyaltak a jelenlegi brüsszeli helyzetről, kezdte tájékoztatóját Gulyás.

A legfőbb két kérdés, amiről pillanatnyilag Brüsszelben vita van ,az az EU-s költségvetés módosítása és Ukrajna EU-s csatlakozása. A kormány azt látja, hogy mindkét ügy kifejezetten előkészítetlen, nincs világos indokolása annak, hogy miért szükséges a költségvetés módosítása, mivel járna, „és ami ennél is súlyosabb mulasztás, az az, hogy úgy akarja módosítani azt a Bizottság, hogy egyelőre nem hajtja végre”, utalt Gulyás a nem teljesített kifizetésekre.

Nem hiszünk az ígéretekben, abban hiszünk, hogy ha a Bizottság folyósítja a bennünket megillető pénzeket

– jelentette ki a miniszter.

Ukrajna csatlakozását illetően van egy előkészítő anyag, de ebben sem állítja a Bizottság, hogy az ország teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. Ennek az időzítését így nehéz megérteni Gulyás szerint, aki úgy folytatta: „Magyarország ebben a pillanatban egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez.”

A központi témák

Azon túl, hogy Gulyás Gergely tájékoztat majd a szerdai kormányülésen született döntésekről, várhatóan újságírói kérdéseket kaphat egyebek mellett a budapesti választási szabályok esetleges változásáról, az EU-s pénzekről, és a két háborúról is.

Olvasói sztorik