Belföld

Népszava: jövőre már kevesebb építményadót fizetnek Habonyék kaszinói az V. kerületben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jövőre már csak az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek fizetik a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forintot, míg az eddig ezekkel egy kategóriába sorolt kaszinókat a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényre hivatkozva kiemelték és önálló kategóriaként határozták meg az V. kerületben – írja a Népszava. Ennek köszönhetően a szerencsejáték szervezőknek a maximum kiszabható összeg helyett négyzetméterenként csak 2244 forintot kell fizetni évente.

„A kaszinók nem okoznak olyan többletterhelést a környezetnek, mint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek, így önkéntes polgárőrként és közbiztonsági tanácsnokként azt javaslom, hogy hozzunk létre egy külön kategóriát az éjszakai vendéglátó ipari egységekre

– jelentette ki Mátyus Bálint fideszes önkormányzati képviselő az V. kerület legutóbbi testületi ülésén. Bródy Gábor, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció képviselője rákérdezett, hogy „van esetleg kaszinós ismerőse?”. Majd megjegyezte, hogy: „fizessenek a gazdagok, a kiskereskedők és a kis szolgáltatók meg ne, higgyék el sokkal népszerűbbek lennének”. Kovács Alex Gábor frakcióvezető pedig arra lett volna kíváncsi, hogy készültek-e előzetes háttérszámítások.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere azonban nem értett egyet azzal, hogy mindenkit a legnagyobb adósávba soroljanak, mondván, a szórakozó helyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek, kifejezetten kaszinóra még nem kaptak bejelentést. Azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy tartsák meg a városban azokat a funkciókat, amiből bevétele származik az önkormányzatnak és ne riasszanak el senkit.

„Nem hiszem, hogy a kaszinókat úgy kellene támogatnia az önkormányzatnak, mint egy cipészt vagy egy optikust” – mondta Berta Zsófia ellenzéki képviselő a Népszava beszámolója szerint, de végül megszavazta a fideszes többség, hogy a kaszinóknak jövőre kevesebb építményadót kelljen fizetniük, mint a belvárosi szórakozóhelyeknek.

A Népszava cikke megjegyzi, az ügyben két fővárosi kaszinó érintett: a Széchenyi téren található Sofitel és a Vigadó utcai Tropicana. Utóbbi alapterülete 570 négyzetméter, míg a Sofitelé 720 négyzetméter. A kettő után együtt jövőre 2,9 millió forint építményadót kell fizetni a módosító révén. Ha a maximumot kellene fizetniük, akkor ez 3,23 millióra jönne ki. Vagyis a belvárosi önkormányzat 340 ezret spórolt meg a kaszinótulajdonosoknak.

Ahogy azt korábban megírtuk: soha ennyi pénz nem zúdult be az öt fővárosi kaszinóba, mint tavaly: az üzemeltető LVC Diamond Kft. 48 milliárd forint bevételt könyvelt el, ami 18 milliárddal több az előző évinél. A 19,27 milliárdos adózott eredmény pedig majdnem duplája a 2021-es profitnak. A végső tulajdonosok, a miniszterelnök kötélbarátjaként emlegetett Garancsi István és a miniszterelnök informális tanácsadója, Habony Árpád cégláncolaton keresztül osztoznak a kaszinóbizniszen.

Frissítünk!

Az önkormányzat cikkünk megjelenése után reagált a Népszava írására. Álláspontjuk szerint az építményadó mértékét a képviselő-testület évente felülvizsgálja, „azonban a ciklus 4 évében a baloldali frakciócsoport mind ez idáig soha nem nyújtott be (és szabályosan a mostani ülésen sem) módosító javaslatot a kaszinók magasabb díjkategóriába sorolására”.

Arról is írtak, hogy: „11.19. időpontú képviselő-testületi ülésen dr. Mátyus Bálint közbiztonsági tanácsnok szakmai szempontok alapján indítványozta az éjfél után nyitvatartó vendéglátóhelyek számára egy minden eddiginél magasabb összegű építményadót fizető kategória létrehozását. Ezt azzal indokolta, hogy közbiztonsági tanácsnokként és önkéntes polgárőrként is tapasztalja, hogy az éjfél után nyitvatartó vendéglátóhelyek közbiztonsági, köztisztasági szempontból is több feladatot adnak a Rendőrségnek, a Polgárőröknek, a Városüzemeltető Kft.-nek, mint az egyéb építmények.” Hozzáteszik: „a kaszinók esetében ilyen mértékű környezetterhelés nem tapasztalható. Ezeknek a feladatoknak az ellátása kiadást jelent az Önkormányzatnak, hiszen az V. kerület a Rendőrség és a Polgárőrség munkáját anyagilag is támogatja, a Városüzemeltető Kft. a fenntartásunkban működik. Mindezen kiadások kompenzálására szükséges a magasabb építményadó kiszabása. Ezt a módosító javaslatot a képviselő-testület többsége támogatta.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik