Belföld

Lázár János egy 30 éves Antall-interjúval görgette tovább a Horthy-vitát

FACEBOOK / LÁZÁR JÁNOS
Lázár János hivatalos Facebook oldala
FACEBOOK / LÁZÁR JÁNOS
Lázár János hivatalos Facebook oldala

Antall József 1993-as tévéinterjújával reagált Lázár János a Horthy Miklós méltatása miatt őt ért kritikákra. Az építési és közlekedési miniszter a Facebook-csatonájára tette fel azt a közel félórás beszélgetést, amelyet Magyar Televízió készített az egykori miniszterelnökkel Horthy harminc évvel ezelőtt újratemetésekor.

Lázár János vasárnap Kenderesen részt vett az újratemetés kerek évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, és beszédében méltatta is a kormányzót.

Manapság a politikában a mellébeszélésnek, sunnyogásnak, a hazudozásnak és a gyávaságnak nagy divatja van. Én azt gondolom, hogy világosan és egyértelműen kell beszélni: ma, akik itt összejöttünk, azok tisztelik Horthy Miklóst és emlékét

– fogalmazott a miniszter.

Lázár méltatására hétfőn Frölich Róbert  is megszólalt. A főrabbi a kormányzó antiszemitizmusban bővelkedő leveleiből tett ki idézeteket a Facebookjára.

Az egyiket Horthy 1940-ben Teleki Pálnak, Magyarország akkori miniszterelnökének írta. Ebben többek között olyanokat írt:

Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem.

A Lázár most azt az Antall-interjút dobta be, amelyet az MDF-es politikus épp az 1993-as újratemetés miatt kirobbant vita idején adott, hogy elmagyarázza a kormány álláspontját a Horthy megítélésének ügyében. Bár Lázár épp az Horthyról „indulatok nélkül” címet fűzte a videóhoz, Antallnak három évtizede is azzal kellett szembenézni, hogy a kormányzó hazahozatala erősen megosztotta társadalmat, a történészeket, és a politikusokat. A közmédia 24 óra című műsorában Antall úgy fogalmazott, Horthy egy magyar hazafi volt, aki teljes joggal és teljes erkölcsi alappal rendelkezhetett úgy, hogy hazai földben kíván nyugodni.

Antall közölte, hogy

az újratemetés olyan kegyeleti aktus, amely a család magánkívánságként történt, nem állami ünnepként, de természetes az, hogy Magyarország egy történelmi korszakában vezető szerepet játszó államférfi, államfő elhunyta magánstátuszban a kormány tagja, mint mások megjelenhetnek.

A kormány az elmúlt években milliárdokat költött a Horthyhoz kötődő kenderesi ingatlanokra, csak ezek használaton kívül vannak, vagy zárva tartanak. A kenderesi paradox helyzetről itt olvashatja riportunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik