Belföld

Nem elég, ha valami működik

Az IT piac top szakértői osztották meg tippjeiket arról, hogyan érvényesülhetsz kezdőként IT területen.

 

Eldöntötted, hogy IT-ra váltanál? Most jön csak az igazán nehéz kérdés: hogyan válaszd ki a számodra megfelelő képzést, és egyáltalán juniorként mivel tűnhetsz majd ki a munkaerőpiacon? Ha a karrierváltás a cél, az egyik legfőbb szempont képzésválasztáskor, hogy mennyire piacképes tudást ad, el tudsz-e vele helyezkedni az IT munkaerőpiacon. Nézd meg, hogy milyen tananyagot ölel fel a syllabus, milyen technológiákat fogsz tanulni. A képzés hossza és intenzitása is fontos, az óraszámból ugyanis arra is tudsz következtetni, hogy mennyire tudod elmélyíteni a megszerzett tudást.

A programozást leginkább valós projekteken, gyakorlat közben lehet elsajátítani, ezért érdemes olyan képzést keresned, ami nemcsak az elméletre fókuszál. A Green Fox Academy-nél például a hallgatók az idejük 80%-ában kódolós feladatokon és projekteken dolgoznak mentori támogatás mellett.

A naprakész tudás is fontos szempont kell, hogy legyen. A Green Fox erre is kiemelt figyelmet fordít, többek között ezt biztosítja új programja is: a képzés során vezető fejlesztők és elismert szakemberek is megosztják gyakorlatban szerzett tapasztalataikat 1-1,5 órás alkalmak során. Ahogy egyikük, James Tang, az egyik legsikeresebb fintech startup cég, a SEON fejlesztője kiemeli, „ezek az alkalmak segíthetnek a hallgatóknak kézzelfogható kapcsolatot kialakítani a szakmával, és ezáltal reálisabb képet tudnak alkotni az iparági elvárásokról és lehetőségekről.”

Tudás vs. gyors tanulás: így tűnhetsz ki kezdőként a munkaerőpiacon

A képzés kiválasztása mellett fontos kérdés, hogy mivel tudsz majd kitűnni a munkaerőpiacon. James, akinek 4,5 évvel ezelőtt szintén a Green Foxnál indult a programozói karrierje, a kitartás és befektetett munka fontosságára hívja fel a figyelmet. „Szerintem a legfontosabb attitűd, amivel egy junior fejlesztőnek rendelkeznie kell, hogy elfogadja, hogy a képességei és készségei fejleszthetők elszántság, kemény munka és folyamatos tanulás által. A Green Fox ugyan ad egy lendületet ehhez, viszont fontos, hogy ezt az attitűdöt a munka során is meg kell őrizni. Kíváncsinak kell lenni a miértekre, ki kell próbálni a különböző megközelítéseket és feszegetni kell a határokat – így egészen elképesztő eredményt érhetünk el.”

A Green Fox képzésén előadó szakemberek között van az elismert deep tech, deep learning és AI szakértő is, Szabados Levente, aki amellett, hogy a Neuron Solutions társalapítója és  tudományos tanácsadója, jelenleg a heidelbergi SRH Hochschule, a Frankfurt School of Finance and Management docense, valamint a párizsi Aivancity vendégelőadója. Levente a kitartáson kívül a folyamatos kísérletezés fontosságára hívja fel a figyelmet: „Csinálni, csinálni, csinálni. Úgy érthetünk meg igazán egy rendszert, ha megmozdulunk benne és párszor megütjük magunkat. A rutinos programozót nem az különbözteti meg a kevésbé tapasztalttól, hogy nem veri be a fejét, hanem az, hogy van rajta bukósisak. A tanuláshoz is ezt a tippet mondanám: cselekedni kell, kipróbálni az ötleteket, kísérletezni. Ami még fontos, hogy ne álljunk meg annál a pontnál, ha valami működik. Vonjuk le a tanulságot, hogy miért működik.”

Ezen túl Levente szerint junior fejlesztőként a személyes készségekkel lehet még kitűnni. Soft skillek tekintetében a legfontosabb, hogy képesek legyünk egy új területen gyorsan tájékozódni és talajt fogni. A tech világa folyamatosan megújul, amihez a fejlesztőknek is alkalmazkodniuk kell, ebben sokat segít ez a képesség. „Nem azzal lehet érvényesülni, ha valamit tudunk, hanem ha valamit gyorsan meg tudunk tanulni.”

Eldöntötted, hogy IT-ra váltasz?

Szeptember 10-ig Early Bird kedvezménnyel jelentkezhetsz a Green Fox Academy novemberben induló Junior programozó képzésére. Jelentkezz bátran, a kiválasztási folyamaton kötelezettség nélkül kipróbálhatod, mennyire való neked a terület. Ha pedig többet szeretnél megtudni a képzésről, regisztrálj a szeptember 6-ai Infóestre, ahol személyesen teheted fel a kérdéseidet a bootcamp munkatársainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik