Belföld

„Apró bizonytalanságokról”, tanárhiányról beszélt a kormányközeli tanárszervezet vezetője

Philip János / BME / MTI
Philip János / BME / MTI

Már csak alig több mint másfél hét van hátra a szeptember elsejei iskolakezdésig, de a Belügyminisztérium (BM) még mindig nem tette közzé a tanév rendjének végleges változatát. Pedig még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter is úgy gondolja, szerencsésebb lett volna, ha az korábban – például már május végén – megjelenik, hogy a tantestületeknek legyen elég idejük a felkészülésre – írta a Népszava.

A lap megkérdezte a minisztériumot, mikor várható a rendelet megjelenése, válaszukban azt írták, a tanév rendjének kihirdetése augusztus 31-éig megtörténik. Az NPK elnöke (aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is) hangsúlyozta, szerinte nem hatalmas tragédia a rendelet megjelenésének csúszása, de a tervezhetőség szempontjából abban bízik, azon már nem fog sokat változtatni a kormány azon túl, amit az NPK javasolt és a szaktárca el is fogadott.

Horváth Péter azt is elmondta, a tanév rendje mellett még nem hirdették ki az új pedagógus életpálya törvény – ismertebb nevén státusztörvény – végrehajtási rendeletét sem, amelyre a július 15-én életbe lépett törvény számos ponton hivatkozik, például a betölthető státuszok esetében. Az NPK elnöke szerint a végrehajtási szabályokat célszerű lett volna a törvénnyel együtt életbe léptetni, hogy „apró bizonytalanságok” se legyenek a tanévkezdés előtt; például az intézményvezetők tudhassák, mennyi pedagógus van.

A Belügyminisztérium tagadja, hogy hiány lenne pedagógusokból, és a „baloldal” hergelésének tartja, amikor ellenzéki politikusok vagy a szakszervezetek képviselői erről beszélnek. Ugyanakkor a baloldalisággal nehezen vádolható NPK elnöke szintén úgy véli, hogy országos pedagógushiány van. 

Horváth saját iskolájában tanév végén sokan mentek nyugdíjba, s bár a megüresedett álláshelyeket náluk sikerült betölteni, több olyan iskoláról is tud, ahol ezt nehezebben tudták megoldani. Az NPK elnöke szerint ezres nagyságrendben lesznek olyanok, akik elhagyják a pályát a státusztörvény miatt. A pedagógusoknak szeptember végéig kell nyilatkozniuk, elfogadják-e az új törvényben előírt foglalkoztatási körülményeket és szabályokat – például azt, hogy elveszítik közalkalmazotti státuszukat.

Megírtuk, hogy van, ahol azzal fenyegetik a státusztörvény miatt távozó pedagógusokat, hogy soha többé nem taníthatnak. A TASZ szerint ugyanakkor ha valaki lemond – mivel közalkalmazottaknál nem felmondásról, hanem lemondásról beszélhetünk –, és utána újra szeretne máshol tanítani, annak nincs jogi akadálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik