Belföld

Van, ahol azzal fenyegetik a státusztörvény miatt távozó pedagógusokat, hogy soha többé nem taníthatnak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A TASZ számos esettel találkozott, amikor a munkáltatók hatalmi pozíciójukkal visszaélve, az egyébként is bonyolult jogi szabályozást szándékosan félreértelmezve próbálták megnehezíteni a távozó pedagógusok dolgát – mondta a jogsegélyszolgálatot is működtető szervezet jogásza az rtl.hu-nak.

Az augusztus elsejéig fennálló feltételek mellett távozó pedagógusoknak meg kell kapniuk az utolsó havi bérüket, vagyis egy hónapig arra az időszakra is jár pénz

– magyarázta Takács Ádám, amikor pedig már nem dolgoznak, illetve a szabadságukat meg kell váltani abban az időszakban, amikor már a lemondási idejét tölti. Sok munkáltató szokott azzal próbálkozni, hogy ezekre a napokra kiveteti a szabadságot a munkavállalóval, pedig ez jogellenes, szögezte le.

A jogvédő szervezet szerint alapjogi szempontból egyébként is aggályos a státuszváltás, és külön probléma, hogy még a végkielégítéseket is csökkentett mértékben fizetik ki. Az utóbbi időben olyan megkeresések is érkeztek hozzájuk, amelyekben azzal fenyegetik a pedagógusokat, hogy ha kilépnek, akkor soha többé nem helyezkedhetnek el a pályán, pedig nincs ilyen szabály, ha valaki lemond – mivel közalkalmazottaknál nem felmondásról, hanem lemondásról beszélhetünk –, és utána újra szeretne máshol tanítani, annak nincs jogi akadálya.

Kapcsolódó
L. Ritók Nóra: A negatív attitűdök megmérgezik a tanárokat, akik egy idő után mutatják is a tüneteket
Az Igazgyöngy Alapítvány alapítójával a státusztörvény elfogadása után a többi között arról beszélgettünk, mennyiben hibáztathatók a tanárok azért, hogy másfél év alatt sehová nem jutottak az oktatási tiltakozások Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik