Belföld

Ungár Péter: Nincs fontosabb probléma a béreknél

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Korábban, amikor a kordonbontás és az oktatás kapcsolatánál azt mondtam, hogy a pedagógusok bérharca folyik, sok kritikát kaptam, hogy több gond van oktatással, mint a tanárok bére. Hogy nem jó bérharcra szűkíteni az oktatás ügyét. Ugyanez a kritika ért a szociális területtel kapcsolatban is, miért az ott dolgozók bérével foglalkozom monomániásan. Kétségtelen tény, hogy mind az oktatás, mind a szociális szféra több problémával küzd, ezek közül a dolgozók bérhelyzete csak az egyik. Ennek ellenére azt gondolom, hogy ami most a messze a legfontosabb, az a bérharc

– ezt írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Ungár Péter.

Az LMP társelnöke arra a tegnapi hírre reagált, miszerint összesen tíz ember ment az idén kémiatanár szakra. (Egy olvasónk utóbb arra hívta fel a figyelmünket, hogy a felvi.hu adatai szerint valójában 20 főről van szó.)

Ungár szerint a politika feladata megmutatni, hogy mi a legsúlyosabb baj. „Persze, nem lesz jó oktatás automatikusan a bérkérdés rendezésétől, de anélkül biztos nem lesz. Nem csak az ott dolgozók fizetése a probléma a szociális rendszerben, de amíg ilyen tragikus az ott dolgozók fizetése, addig semmilyen más problémát nem tudunk megoldani” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mint írja,

  • hiába készítenek egy tökéletes alaptantervet,
  • hiába lesz egy komplex idősügyi program,
  • hiába találják meg az egyensúlyt a tárgyi tudás és a munkaerőpiaci elvárások között,

annyira súlyos az állami szektorban a bérválság, hogy „hiába oldanánk meg bármi mást, amíg ilyenek maradnak a bérek, tragikus marad az oktatás és tragikus marad a szociális szféra. Ugyanis mindkettőben egyre kevesebb ember fog dolgozni. A pedagógus és a szociális bértábla olyan alacsony fizetéseket jelent, amivel nem lehet fenntartani ezeket az állami rendszereket. Amíg ez így van, addig ez kell, hogy a prioritásunk legyen. A többi ugyanis megoldhatatlan ilyen bérszínvonal mellett” – zárja gondolatait Ungár Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik