Belföld

370 milliót kaptak Dzsudzsákék a győri egyetemtől a cégükért

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Soha nem vett ki osztalékot, majd 370 millió forinttal szállt ki egészségügyi cégeiből a társaival Dzsudzsák Balázs. A vevő a győri egyetem volt, a tranzakciót pedig annak a kuratóriumnak kellett jóváhagynia, amelynek tagja volt a futballista jó barátja, Szijjártó Péter külügyminiszter.

370 millió forintért vette meg Dzsudzsák Balázsék egészségügyi cégcsoportját a győri Széchenyi István Egyetem – tudta meg a 24.hu a közérdekű adatigénylésének köszönhetően. A jelenleg Debrecenben futballozó Dzsudzsák, a válogatott egykori csapatkapitánya négy társával, köztük menedzserével, Vörösbaranyi Józseffel 2019-ben alapította a Rába Medical Invest Kft.-t és a Rába Medical Center Kft.-t, ezt a két céget adták el a felsőoktatási intézménynek az idén tavasszal.

Hogy mennyire kötött jó üzletet az egyetem, azt a nyilvánosságra hozott cégbeszámolókból nem lehet megítélni, de Dzsudzsákék nem járhattak rosszul, mivel a 2019-ben alapított két cégből eddig egyszer sem tudtak osztalékot kivenni.

Az viszont első ránézésre furcsa, hogy egy nem orvostudományi egyetem – amelynek ugyanakkor van egészség- és sporttudományi kara – miért tartja fontosnak két egészségügyi cég megvételét. Ezzel ugyanis egy MR-készülékkel rendelkező, a győri ETO-Parkban található modern magánrendelőt vett át, ahol elsősorban ortopéd- és balesetsebészeti szakrendelés folyik, míg az egyetemen védőnőket, ápolókat és egészségügyi szervezőket képeznek.

„Egyetemünk az egészségtudományi területen meglévő tapasztalatára, tudására építve részt kíván venni a győri térség egészségügyi szolgáltatásainak biztosításában is, amelyet a jövőben erősíteni szeretnénk olyan korszerű, a világ fejlődését meghatározó technológiákkal, mint a robotizáció, a digitalizáció, az adatelemzés és a mesterséges intelligencia. Ezen törekvéseink részét képezi a nemrégiben megvásárolt két cég, amelyek közül a Rába Medical Invest Kft. egy korszerű MR-berendezéssel rendelkezik, a Rába Medical Center Kft. pedig erre alapozva képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújt, hozzájárulva a térség lakosságának egészségmegőrzéséhez” – magyarázta a Széchenyi István Egyetem vezetése a 24.hu kérdésére.

„Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése kapcsán egyetemünk is kereste a lehetőségeket Győrben és térségében, ami találkozott a Rába Medical cégcsoport tulajdonosainak szándékával, így közös megállapodás született. A cégek átvilágítása és értékelése hivatalos úton megtörtént, ennek megfelelően került elfogadásra a végleges ár, figyelembe véve a kft.-k eddigi eredményes működését, valamint a társaságok tulajdonában lévő MR-berendezést és egyéb eszközöket. Intézményünk a jól működő, modern infrastruktúrával, kialakult pacientúrával és alkalmazotti körrel rendelkező

Rába Medical cégcsoport 100 százalékos üzletrészét bruttó 370 millió forintért vásárolta meg

– írták az üzletről.

Az egyetem vezetése egy ekkora tranzakcióról nem dönthetett önállóan, ehhez a tulajdonosnak, azaz a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának is hozzá kellett járulnia. Az egyetem alapító okirata szerint ugyanis a 25 millió forintot meghaladó cégvásárlásokat a fenntartó alapítványnak kell jóváhagynia. Dzsudzsák Balázs jó barátja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az alapítvány kuratóriumának tagja volt a tranzakció idején.

Vajda János / MTI Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs a debreceni Egészség- és Sportnapon 2022. március 30-án.

Dzsudzsákék tavaly kaptak egy vételi ajánlatot, amit a november végi taggyűlésükön fogadtak el, a tulajdonosváltást pedig március 13-án jegyezte be a cégbíróság. Szijjártó a többi minisztertársával együtt február közepén mondott le a kuratóriumi posztjáról az Európai Bizottság összeférhetetlenségi aggályai miatt, de nem azonnali hatállyal, hanem április elejéig maradt a posztján.

A tulajdonosváltás után mindkét cég új ügyvezetőt kapott a győri fideszes parlamenti képviselő, Simon Róbert Balázs felesége, Simon Róbert Balázsné Nagy Bernadett személyében.

Az MR-berendezések üzemeltetésével nyáron a kormányzat is foglalkozott. Egy olyan törvénymódosítást nyújtottak be, amely államosítaná az MR-vizsgálatokat. Ez azokat a rendelőket érinti, amelyek közfinanszírozott vizsgálatokat is végeznek. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az egyetem azt válaszolta: „a Rába Medical cégcsoport a GE 1,5 T MR típusú készülékkel magánegészségügyi szolgáltatást nyújt, közfinanszírozású egészségügyi vizsgálatokat nem végez, továbbá nem áll szerződéses kapcsolatban egyetlen közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóval sem.”

14,5 millió lehetett az össznyereség

A négy évvel ezelőtt alapított két cég közül a leánycég, a Rába Medical Center Kft. tavaly 30,5 milliós nyereséget hozott (2021-ben 47, 2020-ban közel 30 milliós adózott eredménnyel zárt), az anyavállalat, a Rába Medical Invest Kft. 16 millió forint mínuszban zárt 2022-ben. A kettő közül a Rába Medical Invest rendelkezik jelentősebb vagyonnal, a mérlege szerint 332,9 millió forint eszközállománnyal (ingatlan, vagyoni értékű jogok, gépek, berendezések), viszont 74 millió forintnyi tartozása is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik