Belföld

Alighanem szeptember végére csúszik a parlamenti szavazás a svéd NATO-csatlakozásról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb kísérletet tett az Országgyűlés házbizottságának csütörtöki ülésén a DK-s Vadai Ágnes, hogy hosszas halogatás után végre napirendre vegyék Svédország NATO-csatlakozásának megszavazását, de a kormánypártok elutasították, hogy a jövő heti háromnapos rendkívüli ülésen szavazzanak erről, írja a hvg.hu.

A lap cikkében emlékeztet, az eredetileg csak június közepéig tervezett tavaszi parlamenti ülésszak így is hosszabbra nyúlt, de a jövő heti rendkívüli ülésezés után már tényleg nyári szünetre vonul a törvényhozás, így a legvalószínűbb az, hogy a NATO-bővítés témája újra majd csak ősszel kerül elő.

Ráadásul legkorábban szeptember végén lehet szavazás a svéd NATO-csatlakozásról, mert a hvg.hu szerint szeptember 25-én kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Az ellenzéknek így igaza lehet abban, hogy a svédek csatlakozásának magyar parlamenti jóváhagyása attól függ, mikor okézza azt le Recep Tayyip Erdogan török elnök. De ő nem tette még.

Kapcsolódó
„– Jóváhagyná a svédek NATO-csatlakozását? – Nem. – És az ABBA kedvéért? – Igen.”
Háromnegyed éve húzza az országgyűlés fideszes többsége Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyását, még azután is, hogy a finnekét március végén elfogadta. Mi lehet az időhúzás oka, és mennyire szeretnénk mi a svédeket a közös védelmi szövetségünkbe? Erről kérdeztük az utca emberét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik