Belföld

Szijjártó a svéd NATO-csatlakozásról: A parlamenti képviselőkön múlik

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Vasárnap este Szijjártó Péter egyeztetett az új török külügyminiszterrel a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásáról is, erről szeretett volna megtudni részleteket az atv.hu, de nem jártak sok sikerrel. Azzal kapcsolatban, mikor szavazza meg a magyar parlament a svédek NATO-csatlakozását, a külügyminiszter azt mondta:

Jó lett volna, ha ezt meg tudtuk volna tenni. Az ugyanis azt jelentette volna, hogy az elmúlt években svéd politikusok nem nyilatkoztak volna tiszteletlenül, és nem hordtak volna össze mindenfajta alaptalan vádakat Magyarországgal szemben.

Szijjártó szerint svéd politikusok „bizonyos esetekben megalázó módon beszéltek a magyar emberekről“ is. ,Hozzátette: „ a magyar demokrácia minőségének a megkérdőjelezése azt is jelenti, hogy a magyar emberek érettségét is megkérdőjelezik, hogy tudnak-e szuverén döntést hozni a saját jövőjükről”. Mint mondta:

Ha ezek a tisztességtelen svéd politikusi nyilatkozatok nem lettek volna, a parlament is könnyebben jutott volna át a szavazáson. Ezért a parlamenti képviselők majd mérlegelik, mikor jutnak el oda, hogy a kormány által javasolt ratifikációs szavazást napirendre tűzik.

Novák Katalin köztársasági elnök egyébként a 24.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy örült volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához. Novák úgy fogalmazott: „Az Országgyűlés szuverén jogköre, hogy ebben az ügyben döntést hozzon, én személyesen azonban azt gondolom, hogy ez már időszerű lenne”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik