Belföld

Közel másfél milliárdot fizettek ki tavaly szakértőknek a szociális lakásalapnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Református Egyház Szeretetszolgálat közös szociális lakásügynöksége, az MR Közösségi Lakásalap, melynek fő feladata a nehéz lakhatási helyzetben lévők segítése, csaknem 1,3 milliárdot költött külsős szakértői szolgáltatásokra – írta a Népszava a lakásügynökség 2022-es pénzügyi beszámolója alapján.

A társaság ezzel együtt is 67 millió forintos nyereséget ért el, amelyben a lap szerint nyilvánvalóan nagy szerepet játszott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, majd a Belügyminisztériumtól tavaly kapott összesen 4 milliárd forintos állami támogatás, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV) kötött közszolgáltatási szerződés keretében begyűjtött 500 millió forint.

Az MR Közösségi Lakásalap a bukott devizahitelesek támogatására indított, majd 2020-ban felszámolt Nemzeti Eszközkezelő Program (ennek során több mint 30 ezer ingatlant vásároltak fel a csődbe ment devizahitelesektől) maradványának kezelésére jött létre, ők birtokolják Magyarország egyik legnagyobb, de területileg legszétszórtabb ingatlanportfólióját és legproblémásabb bérlői körét is.

Az egyházi lakásalap 6404 darab az ország 1370 településén szétszórt ingatlant kapott meg ingyen, majd tavaly karácsonykor még megtoldotta ezt az MNV 69 házzal szintén térítésmentesen. Az ingatlanok átlagos forgalmi értékét néhány millió forintra becsülték, az átlagos lakbér 10 ezer forintra rúgott 2022 elején. A bérlők többsége nyugdíjas vagy sok gyerekes. A bérleti díjak mellett a lakásalapot illeti a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. által korábban részletfizetéssel értékesített 22 ezer ingatlan törlesztőrészletei is, amellyel szabadon gazdálkodhatnak azzal a megkötéssel, hogy szociális lakáscélra kell fordítani.

A lakásalap az Ukrajnában zajló háború elől menekülők, illetve az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok lakhatását is felvette feladatai közé tavaly – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik