Belföld

Mire megjött Polt értesítése a feljelentésről, már el is utasították azt

MTI
MTI

Polt Péter feljelentésként értékelte a szocialista Tóth Bertalan május 31-én benyújtott írásbeli kérdését, amelyben azt firtatta, hol veszhetett el 3 milliárd forint az állam által megszerezett Vodafone-részvények cseréjénél.

A legfőbb ügyész azonnal továbbította is a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) a neki címzett parlamenti kérdést, a rendőrség pedig szokatlan gyorsasággal intézkedett, és néhány nap alatt kinyomozta, hogy a kérdésből átértékelt feljelentés nem tartalmaz olyan

ténybeli feltételeket, amelyek a bűncselekmény megállapításához kellő alapot szolgáltatnának.

Így mire csütörtökön a parlament honlapján megjelent Polt levele, amelyben hivatalosan is az MSZP-s politikus tudomására hozta, hogy bekapcsolta az ügybe a NNI-t, addigra a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya is megküldte Tóthnak a saját értesítését, amelyben elutasította a feljelentést.

A 24.hu korábban már írt a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb összegű állami cégfelvásárláshoz kapcsolódó történet hátteréről.

Az állam az év elején 323 milliárd forinttal szállt be a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül a Vodafone Magyarország Zrt. felvásárlásába. Az állami tulajdonban lévő Corvinus a részvények 49 százalékát szerezte meg, miközben az irányító szerep – az összességében 660 milliárdos részvénycsomag 51 százalékával – az 4iG-csoporthoz tartozó Antenna Hungária Zrt.-hez került.

A kormány azonban itt nem állt meg, néhány héttel később újabb üzlettel kavarta meg a hazai telekommunikációs piacot. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utasítására a Covinus februárban a saját tulajdonrészéből 19,5 százaléknyi részvénycsomagot elcserélt az Antenna Hungáriával Yettel-részvényekre. Az ügylet után az állam részesedése a Vodafone-ban 29,5 százalékra csökkent, a 4iG részesedése viszont 70,5 százalékra nőtt.

Nagy Márton a szocialisták parlamenti frakcióvezetőjének, Tóth Bertalannak a kérdésére még áprilisban azt állította, hogy a két részvénycsomag értéke megegyezett. Csakhogy a mobilos cégek körüli kormányzati üzletek részleteinek megismerésére indított adatigénylési per hivatalos iratai alapján úgy néz ki, hogy 3 milliárd forintnyi különbség van a két ügyletben számolt részvénypakett értéke között. A Vodafone 100 százalékos részvénycsomagja, amelyet az Antenna Hungária és a Corvinus együtt fizetett ki, 660 milliárd forintba került, így a 19,5 százalékos elcserélt részvénycsomag 128,7 milliárdot ért. A Tóth Bertalan által indított adatigénylési perben a Corvinus Zrt. viszont azt írta, hogy Nagy Márton 2023. február 2-án arra utasította a vezérigazgatót, hogy 125,7 milliárd értékben szerezze meg a Yettel-részvényeket a Vodafone-részvények átruházásával.

Az MSZP-s politikus többek között azt kérdezte Polttól:

  • hol veszett el 3 milliárd forint az elcserélt Vodafone-részvények értékéből?
  • érte-e kár az államot a Vodafone-részvények cseréjével?
  • szabályos volt-e, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Vodafone-részvények értékét alacsonyabb szinten határozta meg, mint a 2023. januári adásvételi szerződés szerinti ár?

A rendőrség múlt pénteki keltezésű határozata szerint – mivel Tóth nem jelölt meg bűncselekmény-kategóriát – ebben az esetben hűtlen kezelés gyanúja jöhetne szóba. Ám azt is megállapították, hogy a politikus nem rendelkezik a szerződésekkel, így nem is ismerheti az ügylet gazdasági hátterét, és nem adott meg olyan információkat sem, amelyek a szándékos elkövetést alátámasztanák. (Tóth éppen a bíróságon pereskedik az állami céggel, hogy a költségvetési milliárdokat felemésztő ügylet alapdokumentumait megkaphassa, mert eddig a képviselőnek sem engedték meg a betekintést.) A határozat szerint a nyomozók „nyílt forrású adatszerzést” végeztek, ám ez alapján sem bukkantak terhelő körülményekre, ezért az ügyben szerintük „az egyszerű gyanú megállapítására sincs mód”.

A nyomozó hatóságot – elvben – azért hívják nyomozó hatóságnak, mert neki kellene nyomoznia, felderítenie a tényállást, és beszereznie a szükséges bizonyítékokat. Az országgyűlési képviselőnek nem ez lenne a feladata, de természetesen segítjük a hatóság munkáját, amiben csak tudjuk

– közölte a 24.hu-val Tóth Bertalan, hozzátéve: panaszt tesz az elutasítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik