Belföld

Hárommilliárdos eltérés bukott ki a Vodafone-Yettel részvénycserénél

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az állam az elmúlt hónapokban két nagy telekommunikációs cégbe is bevásárolta magát kisebbségi tulajdonosként. Az év elején 323 milliárd forinttal terhelte meg a költségvetést, hogy az állami tulajdonban lévő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megszerezze a Vodafone Magyarország Zrt. részvényeinek 49 százalékát, miközben az irányító szerep – az összességében 660 milliárdos részvénycsomag 51 százalékával – az 4iG-csoporthoz tartozó Antenna Hungária Zrt.-hez került.

Ám még meg sem száradt a tinta a Vodafone-szerződésen, amikor kormány újabb csavarral bonyolította tovább a mobilcégek tulajdonosi viszonyait. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter utasítására a Covinus februárban a saját tulajdonrészéből 19,5 százaléknyi részvénycsomagot elcserélt az Antenna Hungáriával Yettel részvényekre. Az ügylet után az állami Vodafone-részesedés 29,5 százalékra csökkent, a 4iG részesedése viszont 70,5 százalékra nőtt.

Nagy Márton a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan kérdésére még áprilisban azt állította, hogy a két részvénycsomag értéke megegyezett. Csakhogy a mobilos cégek körüli kormányzati üzletek részleteinek megismerésére indított adatigénylési per hivatalos iratai alapján úgy néz ki, hogy 3 milliárd forintnyi különbség van a két ügyletben számolt részvénypakett értéke között.

A Vodafone 100 százalékos részvénycsomagja, amelyet az Antenna Hungária és a Corvinus együtt fizetett ki, 660 milliárd forintba került, így a 19,5 százalékos elcserélt részvénycsomag 128,7 milliárdot ért. A Tóth Bertalan által indított adatigénylési perben a Corvinus Zrt. viszont azt írta, hogy Nagy Márton 2023. február 2-án arra utasította a vezérigazgatót, hogy 125,7 milliárd értékben szerezze meg a Yettel részvényeket a Vodafone részvények átruházásával.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az MSZP-s politikus adatigényléssel próbált információkat szerezni, a Corvinus Zrt. 323 milliárdos üzletéről, az állami cég azonban nem adta ki a szerződéseket, így az ügyből per lett. A Fővárosi Törvényszéken zajló eljárásban a 4iG, az Antenna Hungária és maga a Vodafone is arra kérte a bíróságot, hogy ne adja ki a tranzakció dokumentumait, a Corvinus Zrt. pedig még egy 20 millió forintos költséget is megfizettetne Tóth Bertalannal, amiért magyarra kellett fordíttatni a szerződéseket.

Tóth a Yettel-részvények cseréjét megalapozó szerződésekért is kénytelen pereskedni, a Corvinus ugyanis azok kiadását is megtagadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik