Belföld

IDEA: továbbra sem látszik az infláció és a megélhetési válság a Fidesz támogatottságán

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Teljesen befagyott a pártok támogatottsága – derül ki az IDEA Intézet legújabb kutatásából. A legnagyobb, 30 százalékos támogatottsággal a Fidesz–KDNP rendelkezik a teljes, választókorú népesség kategóriájában, a biztos szavazók között pedig 48 százalékon állnak.

Az előző parlamenti ciklus hasonló időszakában, egy évvel a 2018-as parlamenti választások után majdnem ugyanekkora volt a Fidesz támogatottsága. A teljes népességen belül 50-, a biztos választók között 32 százalékon álltak, megjegyezve, hogy az év tavaszán EP-választásokat rendeztek, ami némiképp növelhette az egyébként is magasan álló Fidesz támogatottságát. A közvélemény-kutatók szerint helyesebb tehát azt állítani, hogy

a nagy inflációs és megélhetési válságot követően a 2022-2026-os ciklusban a kormányzópárt pontosan ugyanott áll, ahol 4 éve az EP-választások időszakában. Az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalan, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya 2 százalékponttal csökkent, jelenleg 35 százalékon áll.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi választói mozgások. Önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe:

  • a Demokratikus Koalíció (12 százalék),
  • a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék),
  • a Momentum Mozgalom (5 százalék),
  • valamint az MKKP (5 százalék).

A többi, jelenleg parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt támogatottsága pár százalék körül mozog.

A politikailag aktív választói szegmensben továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb (19 százalék), őket követi 9 százalékkal a Mi Hazánk, 8 százalékkal a Momentum, valamint 6-al a Kétfarkú Kutyapárt.

Módszertan:

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. április 27–május 19. között vette fel. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik