Belföld

A debreceni akkugyár környezethasználati engedélyének visszavonását szeretné elérni az ellenzék

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Védegylet és az LMP megtámadta a Debrecenben megépíteni tervezett CATL-akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét a Debreceni Törvényszéken, közölte Tetlák Örs, az ellenzéki párt elnökségének tagja és Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

Tetlák közölte: azért támadták meg a debreceni akkumulátorgyár létesítéséhez kiadott környezethasználati engedélyt, mert álláspontjuk szerint azt a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak el kellett volna utasítania, ugyanis nem tartalmazza a gyár környezeti kibocsátásainak hatásait, téves és hiányos a vízfelhasználás hatásainak vizsgálata, és a hatóság elmulasztotta a teljes beruházás hatásainak vizsgálatát.

A Védegylet főtitkára közölte: a keresetlevélben a hivatal határozatának megsemmisítését kérték a bíróságtól. Továbbá azt, a törvényszék tegye lehetővé, hogy igazságügyi szakértő, környezetvédelmi szakember vizsgálja a beruházó által benyújtott dokumentumokat. Újszászi Györgyi annak vizsgálatát is sürgette, hogy a felszín alatti vízkészletek csökkenése károsíthatja-e a védett természeti területeket. „Muszáj megállítani ezt a beruházást minden lehetőséggel, ami rendelkezésünkre áll” – jelentette ki.

A Momentum szerint – amelynek népszavazási kezdeményezését korábban elutasította a helyi választási bizottság – a beruházással közvetlenül érintett civilekkel együttműködve, közigazgatási perrel és további jogi lépésekkel kényszeríthető ki a kínai gigaprojekt leállítása, erről a párt debreceni önkormányzati képviselője, Mándi László írt közleményében, emlékeztetve, hogy hétfőn jár le az akkugyár létesítéséhez szükséges környezethasználati engedéllyel szembeni kereset benyújtásának határideje.

Mándi szerint egyértelmű, hogy az engedély politikai nyomásra és jogszabályellenesen született meg, ezért a Momentum helyi civilekkel és független környezetvédelmi szakértőkkel együttműködve, őket támogatva mindent megtesz azért, hogy az engedélyt visszavonják.

Mint írta, a kínai gigaprojekt keretében megvalósuló beruházás a kormány akkugyártó nagyhatalmi törekvéseivel együtt semmiképpen sem kezelhető térségi vagy regionális problémaként, a közigazgatási per során azonban a bíróság nyilvánvalóan ki fogja zárni a nem lokális szereplőket az eljárásból, és a keresetüket vissza fogja utasítani. A Momentum ezért nem közvetlenül támadja meg a kiadott engedélyt, hanem a helyi civileknek nyújt jogi támogatást ahhoz, hogy még a jogvesztő határidő lejárta előtt, azaz hétfőn bírósági keresettel kezdeményezhessék a debreceni üzem létesítéséhez szükséges egységes környezethasználati engedély felfüggesztését, visszavonását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik