Belföld

20 év után tűzoltó doktorszolgálat nélkül maradt Budapest

Füzesi Ferenc / MTI
Füzesi Ferenc / MTI
Rétvári államtitkár szerint annak működtetése nem tartozik a tűzoltói alapfeladat-ellátáshoz.

A tűzoltó doktorszolgálat az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködésben 2003. április 1-jén alakult meg. Miután az OMSZ tíz év után kiszállt, az egészségügyi személyzetet a Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. biztosította, amelynek azonban lejárt a szerződése a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal (FKI). A Lánglovagok érdeklődésére Dr. Pék László, a nonprofit kft. ügyvezetője korábban azt mondta: úgy tudja, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatja a tűzoltó doktorszolgálat további működését, keresik a megoldást a folytatásra.

A szakportál cíkke alapján a szocialista Harangozó Tamás a belügyminisztert arra emlékeztette, a tűzoltó doktorok rendkívül fontos munkát végeznek, sokan nekik köszönhetik az életüket. Ezért az alábbi kérdésekre várt választ Pintér Sándortól.

  • A jövőben miként fogják biztosítani a főváros területén a tűzoltó doktorszolgálatot?
  • Az FKI Készenléti Egészségügyi Szolgálata saját állománnyal, maga látja-e el a feladatot, vagy új közbeszerzést írnak ki?
  • Hány orvossal tervezik ellátni a feladatot?
  • A szolgálat ellátásában okozott-e fennakadást a szerződés lejárta?
  • Miként biztosították, illetve biztosítják tűzoltó doktorszolgálat folyamatosságát?

Főnöke megbízásából Rétvári Bence belügyi államtitkár azt válaszolta az ellenzéki képviselőnek, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának egészségügyi, pszichológiai ellátását az Egészségügyi Ellátó Központ végzi, a Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft. szerződése lejárt, a doktorszolgálat

működtetése nem tartozik a tűzoltói alapfeladat-ellátáshoz.

Egy adott kárhelyszínre a doktorszolgálattól függetlenül — amennyiben orvosi segítségre is
szükség volt — az Országos Mentőszolgálat egységét eddig is riasztották, ez ezután is így lesz. A fővárosban, ahogy az egész országban, az elsődleges orvosi, egészségügyi tevékenységet az Országos Mentőszolgálat végzi,

a szerződés lejárta tehát semmiféle kockázatot nem hordoz magában a kárhelyszínen történő beavatkozások során

— tette hozzá Rétvári államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik