Belföld

Rákosi beszédeihez hasonlították Szijjártó Péter felszólalását a Parlamentben

Szijjártó Péter felszólalásával vette kezdetét az Országgyűlés hétfői ülése, mely során a külügyminiszter arról beszélt, hogy Európa háborús pszichózisban van, továbbá arra kérte a képviselőket, hogy váljanak „a globális békepárti többség részévé” és fogadják el azt a békepárti határozatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be az Országgyűlésnek.

A külügyminiszter szavaira aztán sorban reagáltak az ellenzéki frakciók képviselői.

A jobbikos Lukács László György leszögezte, hogy minden jószándékú ember békére törekszik, ha a szomszédban háború zajlik. Közölte azt is, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség elleni visszaélések, jogfosztása miatt tiltakozni kell. Szerinte ugyanakkor a magyar kormány nem igazságos békét javasol.

„Az igazságos béke egyik feltétele a »Ruszkik, haza!« Nincs tartós béke addig, amíg az orosz csapatok ukrán területen vannak” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy aki nem igazságos békét akar, az az „akasztófák, november 4-e békéjét” akarja. Lukács szerint aki ezt a békét választja, az valójában ki akarja vezetni az európai közösségből az országot, így arra biztatta a képviselőket, hogy merjenek elszakadni Putyintól, éa az orosz állásponttól.

Az LMP részéről Ungár Péter azt mondta, a kárpátaljai magyarság érdekei mellett csak Magyarország tud kiállni, ezért támogatja a kormány vétópolitikáját, akár Ukrajnával szemben is. Szomorúnak nevezte viszont, hogy a kormány folyton Nyugat-Európáról beszél, holott azt kellene megvizsgálnia, mi az álláspontja a kelet-európai, hasonló történelmi traumákat átélt országoknak. Úgy látja, a magyar kormány a V4-es együttműködést feláldozta Oroszország oltárán. „Amíg mi vagyunk az egyetlenek, akik kibeszélnek a kelet-európai kórusból, addig saját régiónk árulói vagyunk” – hangoztatta az LMP-s képviselő.

Ungár szerint a magyar érdek szempontjából egyetlen dolog fontos, hogy február 24-én a tankok Moszkvából rossz irányba indultak. „A béke nagyon fontos, de hazugság azt állítani, hogy egyenlő felelőssége van megtámadónak és megtámadottnak. Nincs egyenlő felelősség” – húzta alá.

A párbeszédes Szabó Tímea szerint a külügyminiszter olyan álbékebeszédet mondott, amihez hasonlókat „Rákosi elvtárs” mondott az ötvenes években. Szabó Tímea azt tudakolta a minisztertől – aki szerinte sokszor látogatja meg az orosz külügyminisztert –, hogy miért nem szólítja fel kollégáját a háború befejezésére és a kivonulásra. „Ha a miniszter valóban békepárti, akkor ezt kellene tennie” – mondta.

Szerinte a legnagyobb hazugság azt állítani, hogy Oroszországnak és Ukrajnának azonos a felelőssége. Hiányolta, hogy nem hangzott el, hogy Oroszország az agresszor és Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös. Közölte, béke akkor lesz, ha Oroszország azonnal kivonul Ukrajnából, és ha az orosz háborús bűnösöket, köztük Putyint nemzetközi bíróság háborús bűnökért elítéli. „Nincs béke igazságszolgáltatás nélkül” – zárta szavait a képviselőnő.

A szocialista Harangozó Tamás közölte, hogy pártja, az MSZP a béke pártján áll és szeretné, ha konszenzusos országgyűlési javaslat születne a háborúval kapcsolatban. Ezért a kormánypártiak előterjesztéséhez módosító javaslatot nyújtottak be, amelyben semmi más nincsen, mint az ENSZ békedokumentuma. Harangozó kiemelte, hogy az ENSZ nagy többséggel elfogadott dokumentumában egyebek mellett megerősítették Ukrajna szuverenitását, függetlenségét, területi integritását, valamint követelték az orosz csapatok kivonását az ukrán területekről. Ha nem ez lesz a határozat szövege, akkor a kormánypártok világossá teszik a képviselő szerint, hogy „mocskos, pártpolitikai játékot csinálnak tízmilliók meneküléséből, százezrek halálából és több ezer civil áldozatból”.

Az MSZP-s politikus hozzátette, nem elfogadható a magyar kisebbség nyelvhasználatának és oktatási jogainak csorbítása, így kijelentette, hogy egy ország mindaddig nem lehet uniós tag, amíg a kisebbségeivel, köztük a magyarral így bánik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik