Élő Nagyvilág

Szijjártó: Európa háborús pszichózisban van

Adem ALTAN / AFP
Adem ALTAN / AFP

Az előző nap legfontosabb eseményeit itt olvashatják. 

Ismét Bahmutba ment az ukrán szárazföldi erők parancsnoka

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ismét a Donyeck megyei Bahmutba látogatott az elmúlt hétvégén, és azt mondta, hogy a támadó orosz erőkkel a városért vívott csaták elérték legnagyobb intenzitásukat – közölte az ukrán Katonai Médiaközpont hétfőn.

Az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport újabb alakulatait vezényelték a városhoz. Az ukrán katonák bátran védik pozíciójukat Bahmut északi részén, igyekeznek megakadályozni a város körbekerítését. Ellenállásunk ezen a hadszíntéren már több hónapja tart. Az ellenség egész idő alatt a város elfogására törekszik, amit katonáink kitartása akadályoz meg. Védőink jelentős veszteségeket okoztak az ellenségnek, nagyszámú felszerelést elpusztítottak, a Wagner csoport legjobb támadó egységeit harcba kényszerítették, és csökkentették az ellenség támadási képességeit

– jelentette ki Szirszkij vasárnap a közlemény szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

A szárazföldi erők parancsnoka a mostanit megelőzően március 3-án és február 25-én tett látogatást Bahmutban. Hétfőn részt vett a Volodimir Zelenszkij elnök által összehívott haditanácsülésen, amelyen megvitatták Bahmut védelmét. Az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint Olekszandr Szirszkij és Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egyaránt támogatta a védekezési hadművelet folytatását és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

(MTI)

Oroszország a nemzeti vagyonalapjából fizeti ki a költségvetési hiányt, jüant és aranyat adtak el

Oroszország a költségvetés hiányának a fedezésére a Nemzeti Vagyonalapból 7,3 milliárd jüant és 12 tonna aranyat adott el összesen 131 milliárd rubel (1,75 milliárd dollár, 1 rubel=4,73 forint) értékben februárban – közölte a pénzügyminisztérium hétfőn.

Az orosz nemzeti vagyonalap 147,2 milliárd dollárt tett ki március 1-jén, ami az idei évre tervezett orosz hazai össztermék (GDP) 7,4 százaléka volt. Egy hónappal korábban az alap vagyona 155,3 milliárd dollárt tett ki.

Ugyancsak hétfőn közölte az orosz pénzügyminisztérium, hogy a szövetségi költségvetés hiánya 2581 milliárd rubelt (34,19 milliárd dollár) tett ki az idei első két hónapban, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot.

(MTI)

Orbán: A béke mellett vagyunk, de szárazon kell tartani a puskaport

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Székesfehérváron a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveleti Vezetési Irányító Központnál tájékozódott a Magyar Honvédség védelmi képességeiről – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentést tett a kormányfőnek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program helyzetéről, ahhoz kapcsolódóan a személyi állomány kiképzésének állapotáról, valamint a nyáron elrendelt képesség-fokozás eredményeiről – mondta Havasi Bertalan.

Orbán Viktor a katonai vezetők előtt azt mondta: a veszélyek korában Magyarország megvédése a kormány legfontosabb célja, ezért a honvédség és a hadiipar fejlesztése a szankciók okozta európai gazdasági válság ellenére sem lassulhat.

Mi, magyarok a béke mellett vagyunk, de szárazon kell tartani a puskaport

– mondta.

Oroszország két hónap alatt majdnem összehozta az éves költségvetési hiányt

Az orosz szövetségi költségvetés hiánya 2581 milliárd rubelt (34,19 milliárd dollár, 1 rubel=4,73 forint) tett ki az idei első két hónapban, ami megközelítette a 2925 milliárd rubel éves előirányzatot – számolt be hétfőn az orosz pénzügyminisztérium.

A tavalyi első két hónapban a büdzsének 415 milliárd rubel többlete volt. A pénzügyminisztérium adatai szerint az idei költségvetés első kéthavi bevétele éves szinten 25 százalékkal, 3163 milliárd rubelre esett. Januárban 35 százalék volt a csökkenés.

Egyebek között az olaj- és gázbevételek 46,4 százalékkal, 947 milliárd rubelre zuhantak a február végével záródott két hónapban éves szinten.  A kéthavi költségvetési kiadás 52 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit és 5744 milliárd rubelt tett ki. Januárban a kiadás 59 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

(MTI)

A németek bejelentették az orosz földgázfüggőség végét

Németország alig egy év alatt megteremtette a függetlenséget az orosz földgáztól, jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter hétfőn.

A Zöldek politikusa a Berlin melletti Mesebergben tartott kétnapos kihelyezett kormányülést záró tájékoztatón felidézte, hogy 2022 elején Németország még 55 százalékban orosz forrásból fedezte a földgázszükségletét. „Alig egy év elteltével ez a függőség teljesen megszűnt, legfeljebb a cseppfolyósított földgázt fogadó külföldi terminálokról Németországba továbbított földgázban lehet némi orosz molekula, német vállalatok már egyáltalán nem vásárolnak orosz gázt” – mondta a politikus, hozzátéve, hogy az orosz szállítások elmaradása miatt súlyos gondoktól, ellátási nehézségektől kellett tartani, de mindezt sikerült elhárítani, ami szerinte gigantikus teljesítmény.

Mint mondta, a válságot nem csupán új beszerzési források bevonásával és az infrastruktúra bővítésével, az ország első három LNG-termináljának felépítése révén sikerült elkerülni, hanem a háztartások és a vállalatok szolidaritása is kellett hozzá.

„A függetlenség árát mindenki megfizeti, ez mutatkozik meg a magas inflációban és az energia drágulásában is, de a következő fűtési szezonra már nyugodtabban lehet készülni. A tárolók ugyanis az egy évvel korábbi 20 százalék körüli szinttel szemben 60 százalék körüli töltöttséggel zárják a telet, és lehetségesnek látszik, hogy újabb nagymértékű áremelkedés nélkül töltsék fel őket” – fejtette ki a miniszter, rámutatva, hogy a földgáz világpiaci ára a megawattóránkénti 50 euró körüli, vagyis az Ukrajna elleni orosz háború előtti szintre süllyedt.

Tízezernyi ukrán katonát kerítettek be Bahmutban az oroszok

Nagyságrendileg tízezer ukrán katonát keríthettek be az ostromlott Bahmut városban – jelentette ki Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tanácsadója hétfőn a Rosszija 1 tévécsatornán, amit az MTI szemlézett.

„Elég nagy helyőrség maradt Bamhutnál, körülbelül tízezer ember, talán még valamivel több is. Néhány egység elhagyta, továbbiak pedig igyekeznek elhagyni a várost. Ugyanakkor a tüzérségünk arra törekszik, hogy elérje őket–  mondta. Gagin szerint hasonló katlan alakult ki, mint 2015-ben Debalcevénél. Mint mondta, orosz erők felügyelik a városba vezető összes utat. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok megkísérelnek majd kitörni Csasziv Jar felé, hozzátéve, hogy akkor a napi veszteségük meg fogja haladni a jelenlegi mintegy ötszáz halottat és sebesültet.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők személyi állományában okozott veszteség az elmúlt nap folyamán a front teljes hosszában mintegy félezer fő volt, közülük mintegy 225 katona a Donyeck körzetében folytatott harcokban esett el, több mint 160 pedig Liman térségében. A tábornok a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai létesítmények között sorolt fel egy Szu-27-es és egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy Sz-300-as és egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert, valamint egy harckocsit és egy lőszerraktárt.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov Live médiacsatornán arról beszélt, hogy a régió azonos nevű székvárosában a lakosok segítik az orosz hadsereget az ukrán katonai objektumokra mért csapások koordinálásában.

Közben pedig Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Mariupolban megtekintette az orosz katonai műszaki egységek által folytatott helyreállítási munkálatokat. A tárcavezetőnek a hivatalos tájékoztatás szerint megmutattak egy általuk felépített mentőközpontot, egy többfunkciós egészségügyi központot, valamint egy 12 négyemeletes épületből álló új lakótelepet, továbbá egy épülőben lévő negyedet, amely hat nyolcemeletes lakóházból, óvodákból és iskolákból áll, és az orosz Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség komplexuma is ott kap helyet.

Ukrán légierő: Az oroszok 15 iráni drónt indítottak, ebből 13 lelőttek

Az ukrán légierő lelőtt 13-at abból a 15 iráni gyártású kamikaze drónból, amelyeket az orosz erők hétfőre virradó éjjel indítottak Ukrajna ellen – közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban.

Az orosz erők északi irányból drónokat indítottak. Ezek Sahíd-136 típusú, iráni gyártású kamikaze drónok voltak. 15-öt indítottak, és ebből 13-at a légvédelem különféle fegyverekkel megsemmisített

– mondta el a szóvivő. Az ukrán légvédelemnek ezt az eredményét elég jónak minősítette. Arra kérte Ukrajna lakosságát, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légi riasztásokat.

Vasárnap esete Kijevben, és az ukrajnai régiók csaknem felében légiriadót rendeltek el, amely hajnali négy óráig tartott – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn ismét összehívta a haditanácsot. Az elnöki iroda közlése szerint az ülésen a hadműveleti-stratégiai csapatcsoportok parancsnokai beszámoltak az államfőnek a frontokon kialakult helyzetről.

Részletesen megvizsgálták a Donyeck megyei Bahmutnál kialakult hadiállapotot. A városnál már több hete heves harcok dúlnak az ukrán és az orosz erők között. A védelmi hadművelet menetét értékelve az elnök megkérdezte Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, és Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát a Bahmutot érintő további intézkedésekről. Az elnöki iroda közleménye szerint a katonai vezetők támogatták a védekezési hadművelet folytatását, és a bahmuti ukrán állások további erősítését.

A Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők a megyeszékhelyt, Herszont és több régióbeli települést tűz alá vettek. Ponyatyivka faluban célzottan egy lakóházra nyitottak tüzet, aminek következtében egy anya két gyermekével – egy 15 és egy 7 éves fiúval – együtt életét vesztetette. A Herszon peremvidékén fekvő Kingyijka településen az oroszok a vasárnapi istentisztelet idején nyitottak tüzet egy templomra. A bent lévő nagy számú hívő közül senki sem sérült meg, a lövedék a templom melletti paplakba csapódott.

Az ukrán vezérkar hétfő reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap során mintegy 650-nel 153 770-ra emelkedett az Ukrajnában elesett orosz katonák száma. Tájékoztatása szerint az orosz hadsereg tavaly február óta 3423 harckocsit és 2433 tüzérségi rendszert veszített Ukrajnában.

(MTI)

Moszkva szerint a Transparency International veszélyt jelent Oroszországra

Nemkívánatos szervezetnek nyilvánította hétfőn az orosz főügyészség a berlini székhelyű Transparency Internationalt – írja az MTI.

A főügyészség szerint a Transparency International formálisan korrupcióellenes szervezet ugyan, de beavatkozik Oroszország belügyeibe, és veszélyt jelent az ország alkotmányos rendjének alapjaira és biztonságára nézve. A döntésről a főügyészség tájékoztatta az orosz igazságügyi minisztériumot, így a tárca a Transparency Internationalt felveszi az Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánított külföldi és nemzetközi nem kormányzati szervezetek listájára.

Németh Zsolt szerint várják a Fideszt Finnországban

Én a napokban, pénteken találkoztam a finn külügyi bizottság elnökével, és ő azt mondta, nagy örömmel fogadnak bennünket, megértik a delegáció látogatásának a célját.

– mondta az Atv.hu-nak Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának vezetője, miután korábban a finn parlament külügyi bizottsága elutasítóan beszélt a magyar kormánypárti delegáció látogatásáról.

Erkki Tuomioja akkor azt mondta a Demokraati nevű lapnak, hogy

Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak.

Németh tagja annak a négyfős delegációnak, amely hamarosan a két NATO-csatlakozását kérő országba utazik, mielőtt a magyar parlament szavazna az ügyben.

Új vezetője van az ukrán korrupcióellenes hivatalnak

Az ukrán kormány hétfőn kinevezte az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) új vezetőjét. Az eseményt az állami televízió élőben közvetítette – jegyzi meg az MTI.

A hivatal új vezetője Szemen Krivonosz, aki korábban az Építészeti és Városrendezési Állami Felügyelet vezetőjeként dolgozott. Az Európai Unió a tagságra törekvő Ukrajna számára kiemelt célként kezeli a korrupció elleni küzdelmet, és a NABU új igazgatójának kinevezését az erőfeszítések fontos pillérének tekinti. Krivonosz megbízatása hétévre szól. A NABU egyike azoknak a szerveknek, amelyekett az elmúlt években a korrupció elleni küzdelem érdekében hoztak létre.

Csapatunk elkötelezett a korrupcióval szembeni zéró tolerancia elve, és a korrupcióellenes intézmények támogatása mellett

hangoztatta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kormány rendkívüli ülésén. Smihal kijelentette, hogy a kinevezés eleget tett az Európai Bizottság által megfogalmazott utolsó ajánlásnak, mielőtt a tárgyalások folytatódhatnának.

Ezzel lezárult egy hónapok óta tartó folyamat, amelyet Kijev nyugati partnerei figyelemmel kísértek. Ukrajna tavaly júniusban, négy hónappal az orosz támadás után vált az EU tagjelöltjévé.

Az ukrán Korrupcióellenes Akcióközpont (AntAC) nevű nonprofit szervezet, amely a korrupciót figyeli és a reformokkal kapcsolatban ad tanácsokat, aggodalmának adott hangot Krivonosz kinevezése miatt. A szervezet szerint a releváns szakmai tapasztalat hiánya és az ukrán elnöki adminisztrációhoz fűződő feltételezhető kapcsolatai jelentenek gondot. Krivonosz azt mondta, hogy nem áll majd politikai befolyás alatt.

Az ukrán hatóságok az elmúlt hónapokban felgyorsították a korrupciós vizsgálatok ütemét, és elbocsátották a botrányokba keveredett tisztviselőket. Volodimir Zelenszkij elnök nyilvánosan támogatta ezt az erőfeszítést, amely szakértők szerint kulcsfontosságú lesz a külföldi segélyek megszerzéséhez.

A NABU vizsgálatokat indíthat a korrupció gyanújával kapcsolatban, és a Korrupcióellenes Ügyészséggel együtt az ügyeket az ukrán korrupcióellenes legfelsőbb bíróságnak küldi meg vádemelésre.

Szijjártó: Európa és a transzatlanti térség háborús pszichózisban van

Emberéleteket nem fegyverszállításokkal, nem szankciókkal, hanem békével lehet menteni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában. A tárcavezető szerint mi itt a szomszédból világosan látjuk, hogy ez a háború csak szenvedést hoz, ennek a háborúnak nem lehetnek győztesei, csak vesztesei vannak. Minél tovább tart ez a háború, annál több ember fog meghalni, annál nagyobb pusztítást fog okozni – fogalmazott. Azt mondta: a globális többség a béke pártján áll, és Magyarország ennek a globális békepárti többségnek a része.

Szijjártó Péter arra kérte a képviselőket, hogy váljanak a globális békepárti többség részévé és fogadják el azt a békepárti határozatot, amelyet a kormánypárti frakciók nyújtottak be az Országgyűlésnek. A Világgazdaság összefoglalója szerint a külügyminiszter arról is beszélt, hogy:

A huszonötödik órában vagyunk ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy a háború világháborúvá váljon.

A parlamentben azt is mondta, hogy Európa és a transzatlanti térség háborús pszichózisban van, megfogalmazása szerint azon megy az országok között a verseny, hogy ki ad több fegyvert Ukrajnának.

Amerikai védelmi miniszter: Bahmut eleste nem jelentene fordulatot a háborúban

Bahmut eleste nem biztos, hogy azt jelentené, hogy az oroszok meg tudták fordítani a háború menetét – nyilatkozta Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere jordániai útja során. Szerinte a kelet-ukrajnai város inkább szimbolikus, mint stratégiai jelentőségű és még ha az oroszok kezére jutna is, akkor sem biztos, hogy ez bármiféle fordulattal járna a harcokat illetően. Austin nem bocsátkozott jóslásba, hogy az oroszok át tudják-e venni az irányítást Bahmut felett, és ha igen, mikor.

(Guardian)

Német szociáldemokrata politikusok látogattak Kijevbe

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) két magas rangú politikusa hétfőn az ukrán fővárosba, Kijevbe érkezett különvonattal – írja az MTI.

Lars Klingbeil pártelnök és kollégája, Rolf Mützenich, az SPD német parlamenti frakcióvezetője a tervek szerint megbeszélést folytat majd kormánytisztviselőkkel, köztük Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és parlamenti képviselőkkel. Egyik első találkozójuk a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval volt.

Klingbeil érkezését követően kijelentette: pártja mindig is világossá tette, hogy fenntartás nélkül kiáll Ukrajna mellett. Hozzátette, ez a háború kitörésének első napja óta látható.

Az SPD-nek meg kellett küzdenie azokkal az erős bírálatokkal, amelyek a Moszkva egy évvel ezelőtti támadását megelőző politikáját érte. A kritikusok, többek között Ukrajnában is, azzal vádolják a pártot, hogy évtizedek óta rendkívül rosszul ítéli meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Az SPD azok közé a berlini politikai erők közé tartozott, amelyek általában úgy vélték, hogy az Oroszországgal való együttműködés erősíti az európai stabilitást, de ez a szemlélet hozzájárult Németország Oroszországtól való energiafüggőségéhez. A két politikus nyilvánosan elismerte, hogy a múltban hibásan ítélte meg az SPD Oroszország-politikáját.

Klicsko a két politikus látogatását rendkívül fontos jelzésnek nevezte Ukrajna számára. „Minél erősebb lesz Ukrajna támogatása, annál gyorsabban megnyerjük ezt a háborút” – hangoztatta a kijevi polgármester. Az orosz támadás 2022. február 24-i kezdete óta több magas rangú SPD-politikus is járt már Ukrajnában, közöttük tavaly júniusban Scholz kancellár.

https://twitter.com/spdbt/status/1632661415289823232

Meghiúsított egy orosz médiacsoport vezetője elleni merényletet az FSZB

Megpróbálta a gépkocsijában felrobbantani Konsztantyin Malofejevet, a Cargrad orosz médiacsoport vezetőjét, egy, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzése alatt álló orosz szélsőséges csoport – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB azt állítja, hogy a meghiúsított merényletet Gyenyisz Kapusztyin szervezte meg, aki annak az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű csoportnak az alapítója, amely múlt héten támadást intézett két, az ukrán határ mentén lévő község ellen az oroszországi Brjanszk megyében. A tájékoztatás értelmében a milliárdost ugyanazzal a módszerrel próbálták meg meggyilkolni, mint tavaly augusztusban Darja Dugina újságírót, Alekszandr Dugin filozófus lányát: a gépkocsijához alulról improvizált robbanószerkezetet rögzítettek.

Az FSZB azt is bejelentette, hogy tavaly augusztusban egy Volgográd megyei gáz-és olajipari létesítménynél megakadályozott egy ugyancsak Kapusztyin által szervezett pokolgépes merényletet. A szolgálat szerint a helyszínen megöltek egy Keiner és egy Uszkov nevű állampolgárt, akik fegyveres ellenállást tanúsítottak. A két férfi az FSZB szerint kapcsolatban állt a White Rex, a Restruct, a Thor Steiner és a Karpatszka Szics elnevezésű jobboldali nacionalista szervezettel.

A tavaly augusztusban felrobbantott Darja Dugina apja Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv-türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője, az „orosz világ” ideológusa. Az újságírónő dolgozott egyebek között a Kreml irányvonalát támogató, konzervatív-vallásos világnézetű Cargrad televíziónak.

Az Orosz Önkéntes Hadtest fegyveresei által csütörtökön a Brjanszk megyei Ljubecsanye és Szucsanye község ellen intézett támadás során két civil életét vesztette és egy gyerek megsebesült.

(MTI)

Három napja megszállt területeken tartózkodik az orosz védelmi miniszter

Három napja az oroszok által megszállt ukrán területeken tartózkodik Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter – írja a BBC orosz kiadása alapján a Guardian.

A híradások szerint Sojgu a megszállók által szétlőtt Mariupolban ellátogatott két egészségügyi intézménybe, valamint megtekintett egy újonnan felhúzott, tizenkét, ötemeletes épületből álló lakótelepet.

Bár a védelmi miniszter utazásának pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, a tárca közlése szerint találkozott egy dél-donyecki alakulat parancsnokával is.

Wagner-vezér: Lőszerutánpótlás nélkül veszélybe kerülnek az orosz pozíciók Bahmutnál

Oroszország pozíciói a kelet-ukrajnai Bahmut körül veszélybe kerülnek, ha csapatai nem kapnak lőszert – figyelmeztetett vasárnap az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője.

Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország Bahmut közelében lévő frontvonalai összeomolhatnak, ha erői nem kapják meg a Moszkva által februárban megígért lőszert.

Egyelőre próbáljuk kideríteni az okot, hogy csak bürokratikus fennakadás történt vagy árulás,

mondta Prigozsin a Telegram-csatornáján.

Prigozsin rendszeresen bírálja az orosz védelmi vezetőket tábornokokat. A múlt hónapban Szergej Sojgu védelmi minisztert és másokat árulással vádolt, amiért visszatartották a lőszerellátást az emberei számára.

A Telegram-csatornáján szombaton közzétett videofelvételén Prigozsin azt mondta, hogy csapatai aggódnak amiatt, hogy a kormány lehetséges bűnbakként akarja beállítani őket, ha Oroszország elveszíti a háborút.

Ha a Wagner most visszavonul Bahmutból, az egész front összeomlik,

tette hozzá. „A helyzet nem lesz kedvező az orosz érdekeket védő összes katonai alakulat számára.”

Volodimir Nazarenko, az ukrán csapatok egyik parancsnoka Bahmutban azt mondta, hogy nem kaptak visszavonulási parancsot, és a védelem tartja magát a zord körülmények között.

A helyzet Bahmutban és környékén pokoli, ahogy az egész keleti fronton,

mondta a Telegramon közzétett videójában.

(MTI)

Több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 4126-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4992-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Vonattal 15 ember – köztük 8 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve, tudatta az ORFK.

Az oroszok 60 éves tankokkal tudják csak pótolni a hiányzó harckocsijaikat

Az orosz hadsereg továbbra is 60 éves T-62-es harckocsik bevetésével próbálja csökkenteni a páncélozott járműveit ért veszteségeit – írta hétfő reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium. Reális az esélye annak is, hogy még az elit alakulatként számon tartott 1. harckocsi hadseregnek is T-62-eseket kell használnia.

A britek számításai szerint 2022 óta mintegy 800 T-62-es szedtek elő a raktárakból, és ezek közül néhányat felszereltek éjjellátó rendszerekkel is. Bár ez nagyban segíti a tájékozódást, de a T-62-es tankok, illetve az ukrán harctéren ugyancsak felbukkanó, először 1954-ben bevetett BTR-50-es páncélozott személyszállítók a modern fegyverekkel szemben sérülékenyek.

https://twitter.com/DefenceHQ/status/1632632159201533955

Olvasói sztorik