Belföld

Nem csak a házat szépíti, de a környezetének is segít a fehér kerámia tetőcserép

Getty Images
Getty Images
A városokban kialakuló hőszigetek enyhítése elviselhetőbbé tenné az ott élők mindennapjait.

A családi házak divatja néhány évente változik, vannak azonban olyan újítások, amiket nem csupán csak az emberek ízlésének átalakulása, de a praktikum, vagy épp a globális klímaváltozás tesz indokolttá.

Kitűnő példái ennek a világ sokmilliós nagyvárosaiban, illetve a kistelepüléseken egyaránt tapasztalható hőszigetek visszaszorítását segítő

fehér kerámia tetőcserepek, amik egyben különlegessé is teszik az épületek arculatát.

Egy széleskörű ausztrál kutatás szerint a fél magyarországnyi embernek otthont adó Sydney legsűrűbben lakott negyedeiben akár több fokos különbséget is okozó  városi hőszigetek kialakulásánál a világos, így fényvisszaverőtetők alkalmazása nem csak esztétikus, de a rezsiszámlán is látszana a hatása, hiszen hővisszaverő képességüknek köszönhetően a tető alatti helyiségek kevésbé melegszenek fel. Tehát

minél többen döntenek a fehér kerámia tetőcserepek mellett, annál kevesebbszer kellene bekapcsolni az otthoni légkondit, az emberek pedig kevésbé éreznék úgy, hogy néhány óránként a zuhany alatt a helyük.

A pozitív hatások ezzel persze még nem érnek véget. Az alacsonyabb energiafogyasztás egyben azt jelenti, hogy kevesebb szennyezést juttatunk a levegőbe, így a befektetés nem egyetlen ingatlan, de egy utca, vagy egy egész városnegyed életét tenné fenntarthatóbbá.

A kulcs a magasabb fényvisszaverő képesség, hiszen míg a barna, illetve sötét cserepek magukba szívják a környezet melegének jó részét, addig a fehér, illetve a világosabb színek nem képesek ugyanerre.

A változás némi gondolkodással tovább növelhető, hiszen a zöldtetők, a függőleges kertek, a fák, a különböző méretű nagyvárosi zöldfelületek, sőt, a számos nagyvárosban – így Los Angelesben – már kipróbált szürke útfelületek tovább csökkentik a XIX. századi hirtelen városiasodás óta tapasztalható kellemetlenségeket, hozzásegítve az embereket egy élhetőbb jövőhöz.

A klímaváltozást ez persze nem állítaná meg ha a világ minden városának tetői, illetve útjai kifehérednének, akkor is csak egyetlen évtizedet nyernénk a felmelegedés elleni harcban. A lényeget azonban nem ez, hanem százmilliók egészségi állapotának javulása, valamint az élettartamuk meghosszabbítása jelentené, hiszen az éjszakai hőmérséklet csökkenésével a szívrohamok, vagy akár szívleállások száma is zuhanna.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy a városok számos apró részletéhez hasonlóan ezek az kerámia elemek mennyire bírják az idő múlását, illetve a szennyeződéseket. A válasz szerencsére ezen a téren is előremutató, hiszen az UV-sugárzásnak ellenálló bevonatnak, valamint a tömített pórusoknak köszönhetően a következő generáció is épp olyan fehérnek látja majd azokat, mint az arra először rápillantók.

Még kevés fehér tetőt látunk az országban, azonban ez a jövőben változhat, köszönhetően a Tondach legutóbbi pályázatához hasonló versenyeknek, amik eredményeként az újabb esztétikus, fenntartható és különleges épületek születtek, amik közül a nagyközönség választhatja ki a neki legjobban tetszőt.

Szponzorált tartalom

A városi hőszigetek kialakulásának problémája ihlette a Tondach kerámiacserepek legújabb, fehér modelljét, mely a márka legutóbbi pályázatának témája is volt. A pályaművekből egy 12 alkotásból álló válogatás készült, melyek közül most a nagyközönség kiválaszthatja a neki legjobban tetszőt.

 

A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik