Belföld

Öt évet kapott a műlábas lakótársát mankóval halálra verő pécsi férfi

Már az előkészítő ülésen ítéletet hozott a Pécsi Törvényszék annak negyvenes éveiben járó férfinek az ügyében, aki tavaly nyáron mankóval verte halálra az idősebb lakótársát egy pécsi munkásszállón. A. J. -t halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A férfi és a 76 éves ismerőse külön szobában tengette életét a szállón. Az idősebb férfinek csonkolták a bal lábát, ezért művégtagot használt és csak mankóval tudott járni.

A Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint az ominózus napon az ittas férfi összeszólalkozott a lakótársával, aki úgy fejbe vágta, hogy a földre esett. Miután felkelt, elvette az idősebb férfitől a mankóját, majd azzal testszerte ütlegelni kezdte, s négyszer úgy fejbe vágta, hogy a mankó darabokra tört.

A bántalmazás során az idősebb férfi segítségért kiabált a lakóknak, akik a helyszínre siettek. Egyikük lefogta a támadót, míg másikuk a mentőket és a rendőröket értesítette. Az összevert férfit kórházba vitték

A bántalmazás következtében a nyugdíjas a fején, a kezein, csuklóján és az ujjain sérült meg, emellett azonban sorsszerűen kialakult betegségben is szenvedett: az agytörzsben elhelyezkedő verőérszakaszon súlyos fokú, meszes szűkületet okozó plakk alakult ki.

A fejét ért bántalmazás következtében a verőeres plakk megrepedt, a verőér elzáródott, és ennek okán alakult ki nála az agytörzsi infarktus, amelynek hatására heveny balszívfél-tágulat és következményes tüdővizenyő jött létre, amely végül a másfél héttel későbbi halálához vezetett. A cselekmény során az elkövető is könnyebben megsérült.

Az elkövető már az előkészítő ülésen beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyalás jogáról is. Az utolsó szó jogán pedig bocsánatot kért az áldozat családjától, és azt mondta, hogy nagyon sajnálja a történteket. 

A bíróság végül az ügyészi indítvánnyal egyezően öt év börtönre ítélte az elkövetőt. Súlyosító körülményként értékelték az ittas állapotú gátlástalan elkövetést, az áldozat életkorát, és azt, hogy a tettes különös bűnismétlő.

Az ügyész és a terhelt is tudomásul vették a bíróság ítéletét, a védő azonban három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik