Belföld

Felmentették a Covid-osztályon fekvő tanárnőt sebészollóval lemészároló kínai férfit

Felmentette a Fővárosi Törvényszék azt az emberöléssel vádolt kínai szakácsot, aki közel két évvel ezelőtt harmincszor szúrt  fejbe a sebészollóval egy tanárnőt a Honvédkórház intenzív Covid-osztályán. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy pár nap múlva belehalt a sérüléseibe.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a bűncselekménnyel vádolt férfit felmentették és a bíróság elrendelte a kényszergyógykezelését.

A vádirat szerint a 38 éves férfi fojtogatni kezdte a betegtársát, majd két sebészollóval az őt megfékezni próbáló ápolónőre támadt, s megpróbálta mellbe szúrni. Ezután a szomszéd kórteremben ollóval olyan súlyosan bántalmazta az altatásban és lélegeztetőgépen lévő pedagógust, hogy az néhány nap múlva belehalt sérüléseibe.

A férfi rátámadt egy másik ápolóra és a megfékezésére érkező biztonsági őrre is, utóbbit az ollóval meg is sebesítette. Az első megtámadott beteg és a biztonsági őr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A bíráság egyetértett az ügyészi indítvánnyal, és elrendelte a férfi kényszergyógykezelését.

Frissítünk!

A Fővárosi Törvényszék döntésekor mérlegelte azokat az igazságügyi orvosszakértői véleményeket, amelyek szerint tartani lehet attól, hogy a férfi egy egyszerű megfázás, nátha, illetve a hasonló betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatására újra beszámíthatatlanná válik, ezért a bíróság a kényszergyógykezelését rendelte el.

A távirati iroda később azt írta, hogy ezt hat havonta vizsgálják felül a büntetés-végrehajtás szakemberei, akiknek a szakvéleménye alapján ugyancsak a büntetés-végrehajtás bírája rendelheti el az eljárás folytatását vagy annak leállítását. A bíróság felhívta a figyelmet: a későbbiekben lehetőség van arra is, hogy a férfi Kínában folytathassa kényszergyógykezelését, mivel magyarul egyáltalán nem beszél, így a magyar pszichológusokkal, pszichiáterekkel folytatott beszélgetései nem lehetnek olyan hatékonyak, mint anyanyelvi környezetben.

A férfit az egész büntetőeljárásban, így a hétfői ítélethirdetésen is tolmács segítette, így mindent megértett az elhangzottakból. Sem a nyomozáskor, sem a bírósági tárgyaláson nem kívánt vallomást tenni, hétfőn pedig az utolsó szó jogával sem élt az ítélethirdetés előtt. A Magyarországon korábban szakácsként dolgozó férfi szenvtelenül vette tudomásul a bíróság döntését.

Korábban több emberen elkövetett, közfeladatot ellátó, illetve védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emeltek vádat ellene. A büntetőper végén az ügyész a férfi felmentésére és kényszergyógykezelésére tett indítványt. A Fővárosi Törvényszék határozatát az ügyészség és a védelem is elfogadta, így az jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik