Belföld

Magyar György: A Schadl-széf ügye a jogállam halála

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Népszava arról ír, hogy a kompromittáló anyagok ledarásával valakinek nagy szívességet tettek. Közben egy medvebőr miatt eljárás indult. Egy jobbikos feljelentést tett.

Néhány napja az rtl.hu írta meg, hogy az ügyészség tavaly május 19-én megsemmisítette a Schadl György széfjében korábban megtalált kompromittáló anyagokat. Magyar György szerint „a jogállam halála”, ha a nyomozó hatóság saját hatáskörében így dönt az eljárás kezdeti szakaszában, hiszen azok fontos bizonyítékok lehettek volna az eset teljes feltárásához, de már

soha nem fogjuk megtudni, hogy a képeken szereplő személy kicsoda, és volt-e valamilyen köze a vesztegetési ügyhöz.

Az ügyvéd blogján visszaidézi a SchadlVölner-ügyet, amely alapján megkérdőjelezi, hogy a volt államtitkár még szabadlábon védekezhet, ám ennél jóval nagyobb problémának tartja az ügyészség lépését, hogy a közéleti személyre nézve kompromittáló felvételeket saját hatáskörében megsemmisítette, mondván, nincs közük a korrupciós botrányhoz. Bár a végrehajtói kar elnöke azt mondta, azokról nem tudott, Magyar György nem zárja ki, hogy valakit zsarolni akartak, éppen ezért szakmai nonszensznek tartja azt az állítást, hogy a dokumentumok nem függnek össze a korrupciós ügyben folyó büntetőeljárással.

Aki megsemmisítésükre utasítást adott, azt végrehajtotta, felelősséggel és magyarázattal tartozik a nyilvánosság felé,

bűnpártolás és hivatali visszaélés gyanújába keveredhet.

Mint írta, a nyomozó hatóságnak nem dolga szelektálni egy bűncselekmény bizonyítására alkalmas eszközök között, feladata éppen a komplex adatgyűjtés. Az ügyvéd furcsállja, miként kerültek ki az ügyben keletkezett lehallgatási anyagok, amelyek elvileg titkos információnak minősülnek, a bíróság dönthet arról, hogy azokat egy nyilvános tárgyaláson az eljárás tárgyává teszi-e.

Közben a Népszava is arról ír, hogy az ügyészség döntése után a felvételek miatt sem Schadl Györgynek, sem az ismeretlen sértetteknek nem kell aggódni. A lap meg nem nevezett jogi forrásait is meglepte ugyanakkor a lépés, mert a felvételek Schadl György széfjében úgy is felvetették a személyes adattal való visszaélés gyanúját, ha nem próbáltak velük zsarolni.

A bűncselekemény gyanúja csak akkor nem áll meg, ha az érintettek nem tettek feljelentést, vagy kijelentették, hogy Schadl György jogosult volt a felvétel birtoklására. Az rtl.hu korábban megkereste a DVD borítóján névvel szereplő közszereplőt, aki azt mondta, nem ismeri Schadl Györgyöt, se ő, se más nem zsarolta meg, nem tudja elképzelni, hogy kompromittáló felvétel készült volna róla.

A jobbikos Lukács László György az ügyben hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Frissítünk! A medvebőr miatt eljárás indult

Természetkárosítás bűntette miatt ugyanakkkor külön eljárás indult a Schadl-ügy egyik vádlottja ellen, nála preparált medvebőrt találták a házkutatásnál – tudta meg az rtl.hu. „Vicc ez az egész”. Így reagált a férfi, akinek az ügyészség a korrupciós ügyben felfüggesztett börtönt, pénzbüntetést ajánlott. Az engedély nélküli medvebőr ügyét arról leválasztották. Abban is bírság kiszabását kezdeményezték, de ő nem hajlandó fizetni, szerinte hitelt érdemlően tudja igazolni a trófea eredetét. Az ügyészség ezt az ügyet – teljesen jogszerűen – leválasztotta, ugyanakkor több gyanús, fontos ügyben ennek nincs nyoma, ezért az rtl.hu rákérdezett a Központi Nyomozó Főügyészségnél, a medvebőrösön kívül választottak-e le ügyeket, de kérdéseire nem válaszoltak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik