Belföld

Munkahelyi bántalmazással vádolja az Amnesty International Magyarországot több volt munkatársa

Megjelent egy hosszú cikk az Open Democracy oldalán, amelyben az Amnesty International Magyarország volt munkatársai azt írják, a szervezetre évek óta munkahelyi bántalmazás és egyenlőtlenség jellemző.

A szervezet volt munkatársai arról írnak, hogy az Amnestynél rendszerszintű munkahelyi bántalmazást és diszkriminációt tapasztaltak. Azt írják, 2019 eleje és 2021 márciusa között öt női munkavállaló távozott azonos okokból a szervezetből.

A közleményt négy volt munkavállaló: Mérő Vera, Nagyné Gere Zsófia, Zorigt Burtejin és dr. Szalóki Ágnes jegyzi.

Arról is írnak, azért fordulnak a nyilvánossághoz, mert minden belső fórumot és lehetőséget kimerítettek, és szeretnék elérni, hogy a szervezet tagsága számonkérje a vezetőséget és az elnökséget.

A munkahelyi visszaélés általános jelenség Magyarországon, ám az különösen aggasztó és problémás, ha ez a világ legnagyobb jogvédő szervezetének falain belül történik, amelynek egyik kiemelt témája a nők munkahelyi egyenlősége

– írják a cikkben.

Több konkrétumról is írnak:

  • egy várandós kolléga szerződését deklaráltan a várandóssága miatt nem akarta a vezetőség meghosszabbítani;
  • miközben a rövidtávú szerződések miatt a kormány munkapiaci szabályait bírálta a szervezet, maga is csak 1 évre kötött szerződést a munkavállalókkal;
  • az egyesület egyik korábbi munkatársa elmondta: tízévnyi teljesállású munkaviszonyát követően volt főnöke azért kívánta csökkenteni munkaidejét és bérét, hogy édesanyaként meg tudjon felelni magánéleti szerepeinek és azt is kifogásolta, hogy a munkába visszatérő anyuka még szoptatja gyermekét;
    közös, két évig tartó munkájuk során a férfi számos módon verbálisan bántalmazta, megalázta, alaptalanul meghazudtolta, megfélemlítette.
  • A nő által kezdeményezett munkaviszony megszüntetés során két jogász férfi zárt ajtók mögött, a nőt a neki jogszerűen járó jogi segítség lehetőségétől elvágva titoktartási nyilatkozat aláírására presszionálta, amelyben kijelenti, hogy munkaviszonya során nem érte hátrányos megkülönböztetés, és jogait bírósági úton nem érvényesítheti a továbbiakban, azok gyakorlásáról és érvényesítéséről, vagyis mindenfajta jogorvoslati lehetőségről lemond.
  • Egy másik munkatárs rendszeres lelki terrorról, alaptalan számonkérésről valamint megalázó és szexista megjegyzésekről számolt be, melyek sok esetben a munkatársak előtt zajlottak, normalizálva ezt a bánásmódot a jogvédő szervezetben.
  • Volt olyan női munkatárs, aki a belépése után csak hat héttel kapott szerződést, amiben az állt, hogy orvosi igazolással együtt értesítenie kell az AI-t, ha terhes lesz (ezt később törölték a szerződéséből);

Majd azt is összefoglalják, mit tettek eddig:

  • 2019 eleje és 2021 márciusa között öt női munkavállaló távozott azonos okokból a szervezetből;
  • aggályaikat többször is jelezték az Amnesty International munkatársainak, a közvetlen feletteseknek, az elnökség tagjainak, és az elnöknek is, ám panaszaikkal érdemben nem foglalkozott az elnökség;
  • a panaszosok által kért független szakértői vizsgálatot nem folytatták le;
    ezután a volt munkavállalók az Amnesty International Nemzetközi Elnökségéhez és Titkárságához fordultak, akik eredménytelenül próbáltak a magyar elnökségre hatni;
  • az AI addig együttműködőnek bizonyuló Nemzetközi Titkársága 2022 december elején a magyar panaszban is eljáró konfliktuskezelő csoport (CMAG) munkáját felfüggesztette, a több évtizede működő csoportot azonnali hatállyal feloszlatta, miközben a jogvédő szervezetről évente derülnek ki újabb botrányok;
  • nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy a csoport munkájának felfüggesztését követően mi lesz a panaszuk, valamint az ún. helyreállító igazságszolgáltatási eljárásuk további sorsa.

A nemek közötti egyenlőség biztosítása és előmozdítása nemcsak az Amnesty International Magyarország egyik fő stratégiai célja, hanem a szervezet egyik legfontosabb alapértéke is. A diszkrimináció, a zaklatás és a bántalmazás semmilyen formáját nem toleráljuk, minden panaszt, visszajelzést nagyon komolyan veszünk és azokat a lehető legalaposabban kivizsgáljuk.

– írta a cikkre válaszként az Amnesty International a Telexnek.

Hozzáteszik, hogy amikor 2021 májusában négy korábbi munkavállaló panasszal élt, az elnökség először egy belső, majd egy független külső vizsgálatot indított. „A volt munkatársak a rendszeres túlmunkát, a munka és magánélet elválasztását nem tiszteletben tartó kommunikációs csatornák használatát, az időnkénti nem tiszteletteljes kommunikációt és a szerintük nem átlátható és igazságos bérezési, jutalmazási rendszert kifogásolták.”

Azt írják, a belső vizsgálatban az elnökség három, a felügyelőbizottság egy tagja és az egyesület elnöke vett részt, a külső vizsgálatot két független szakértő, egy munkajogra és munkahelyi zaklatásokra specializálódott jogász-kutató és egy pszichiáter szakorvos, EMDR terapeuta és HR szakértő végezte.

A szakértők minden kapcsolódó dokumentumot és feljegyzést átnéztek, valamint összesen tizenkét interjút készítettek az elnökség tagjaival és a munkavállalókkal.
A szakértők minden próbálkozása ellenére a panaszosok nem vettek részt a vizsgálatban, mert megkérdőjelezték a szakértők egyikének függetlenségét, noha mindketten egyértelműen nyilatkoztak arról, hogy nincs a függetlenségüket vagy tárgyilagosságukat befolyásoló semmilyen körülmény.

– áll a levélben.

Egyik vizsgálat sem talált semmilyen bizonyítékot arra, hogy a panaszban foglaltak megalapozottak lettek volna. Ettől függetlenül a külsős szakértők megfogalmaztak néhány szervezetfejlesztési javaslatot, amelyeket azóta megvalósítottunk vagy folyamatban van azok bevezetése. Komolyan vesszük az átláthatóságot, ezért a vizsgálat eredményét és a megfogalmazott javaslatok összefoglalóját mindenki számára elérhetővé tettük a honlapunkon

– írják, hozzátéve, hogy emellett az egyesület összes munkavállalója egy, az elnökségnek küldött levélben állt ki a szervezet és annak operatív vezetője mellett, egybehangzó véleményük szerintük az Amnesty Magyarország egy egyenlőségen alapuló és biztonságos munkahely.

A lefolytatott két vizsgálat és minden igyekezet ellenére, hogy a panaszosok számára megnyugtató eredménnyel záruljon az eljárás, világossá vált, hogy nem elégedettek az eredménnyel, ezért az Amnesty Nemzetközi Elnökségének tanácsára velük közösen egy helyreállító szemléletű folyamatba kezdtünk, amely jelenleg is zajlik. Őszintén bízunk benne, hogy ez a folyamat megnyugtató módon lezárja a folyamatot.

– zárják a levelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik