Élő Belföld

Több mint 130 iskolában ülősztrájkkal, máshol otthon maradt diákokkal zajlott az országos sztrájk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
    • December 8-ra újabb országos munkabeszüntetést hirdettek az oktatásban a pedagógus-szakszervezetek.
    • Számos iskolában a diákok ülősztrájkkal állnak ki tanáraik mellett, az ELTE-s oktatók és hallgatók közös demonstrációt szerveztek.
    • Budapesten iskolák szervezéséből több helyen forgalomlassítással tiltakoznak, a Sándor-palotához is szerveződött egy tüntetés reggelre.
    • Több, mint 130 iskolában tiltakoztak, általában ülősztrájkkal, de volt, ahol a tankerület tetejére tettek Fidesz-logót.

„Néhány percre azt éreztem, hogy »Kapitány« vagyok…”

Ezt írta egy sztrájkoló érdi tanár, akit a Kós Károly Technikum egyik végzős osztályának diákjai azzal fogadtak, hogy ők is ülősztrájkolnak a pedagógusok kirúgása és az oktatás tarthatatlan helyzete miatt. Az Érd Most idézte a pedagógust, aki ezt nagyon nagy áttörésnek nevezte egy vidéki technikumban, megköszönte a diákoknak, akik megerősítették a hitét abban is, hogy „széllel szemben is érdemes”!

Fidesz-logót tettek éjjel egy tankerületi központra

A Külső-Pesti Tankerület székháza a rendszerváltás előtt MSZMP-pártház volt. Ott volt a vörös csillag a tetején. Ma este a Fidesz-narancs került a csillag korábbi helyére

– írta Facebookon Hartaházi Miklós jobbikos képviselő. A pestszentimrei politikus hozzátette: „a rendszerváltáskor, ’89-ben leszedték innen a vörös csillagot, most pedig egy darus kocsival odatettük a helyére annak a Fidesznek a logóját, amely az utóbbi években elfoglalta az államot”.

Hartaházi Miklós / Facebook

„Mi még itt vagyunk!"

Sztrájkolnak a celldömölki pedagógusok is, lapunknak küldött üzenetükben azt írják: „Mi, a Celldömölki Városi Általános Iskola sztrájkoló tanárai, teljes mértékben elutasítjuk az elbocsátott kollégáinkon alkalmazott hatalomgyakorlási formát. Elutasítjuk a megfélemlítést, a közönyt és a szülőket a pedagógusok ellen hangoló központi kérdőíveket. Mi még itt vagyunk!”.

Olvasónk

Alapítványi fenntartású iskolák is szolidaritanak

Az alapítványi fenntartású Rákospalotai Meixner Általános iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tantestületének 67 százalékaa, és egy adminisztratív dolgozó is csatlakozott az országos sztrájkhoz, írta az intézmény egyik pedagógusa. Hozzátette:

a pedagógusok nagyon hálásak a szülőknek az óriási támogatásért, csak négy gyermek felügyeletéről kellett gondoskodnunk.

Olvasónk

Rendkívüli szünet a Veres Péter Gimnáziumban is

A Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban a nagyszámú polgári engedetlenség és sztrájkoló miatt a nap első felében a 7-12. évfolyamon csak felügyeletet biztosítottak. A munkabeszüntetéshez 30 pedagógus csatlakozott, döntő többségük a polgári engedetlenséget választva, írta az iskola egyik pedagógusa.

Olvasónk

Cinikusnak tartja a tanárkirúgásokat a Veresegyházi Katolikus Gimnázium 12 tanára

A Veresegyházi Katolikus Gimnázium tizenkét tanára is részt vesz a sztrájkban, polgári engedetlenségben, így kifejezve felháborodásukat a tanárkirúgásokkal szemben. Nyilatkozatukban úgy fogalmaznak:

Cinikusnak és álságosnak érezzük a minisztérium reakcióját: ahelyett, hogy a kormányzat partnerként tekintene a pedagógusokra, megbízna szakmaiságukban és megbecsülné elhivatottságukat, fenyegeti és megbünteti a véleményükért kiálló kollégákat. Azokat a kollégákat, akik pontosan a magyarországi közoktatás súlyos krízise miatt, valamint a jelen és jövő nemzedékek iránti felelősségérzettől hajtva nyúlnak a sztrájkjog kiüresítése és korlátozása miatti végső eszközhöz, a polgári engedetlenséghez.

„A harang nem értünk szól. A gyerekek jövőjéért szól búsan"

A 18. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolában 463 gyerekből 356-ot tartottak otthon szolidaritásból a szülők, az iskola 42 tanárából 23 sztrájkolt ma. A pedagógusok nyilatkozatukban többek között azt írták:

Messze nem csak rólunk szól az akciósorozat. A harang nem értünk szól. A gyerekek jövőjéért szól búsan. Csupán egy ország befogja füleit és nem hallja, nem akarja meghallani. Süketek és propagandát ordítók: ez rátok ég. …és gyerekek! Sosem hagyunk magatokra.

Olvasónk

100 százalékos szülői sztrájk a tanárokért

A XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolája csütörtökön rendkívüli tanítási szünetet rendelt el. A Kincskereső teljes szülői közössége szolidaritását fejezte ki a iskola pedagógusaival, dolgozóival. Egész nap üresek a tantermek, az iskola egyetlen diákja sem ment iskolába.

Közben a Közép-Budai Tankerület ajtajára egy szülő kitett egy levelet, Pilinszky János Halak a hálóban című versével. Jelezte, a szülők nem adják fel, őket nem lehet kirúgni, mert a felelősségük egy életre szól.

Támogatjuk a tanárokat, a gyerekeinkért! Megvédjük a tanárokat a megaláztatásoktól, a megfélemlítéstől, hisz emberek vagyunk!

A tankerületben 27 iskola pedagógusai sztrájkolnak együtt, egymással egyeztetve, de a szülők hangulatára jellemző, hogy egyikük Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium előtt megjelent táblán meg is üzente, azért kell tanár, hogy gyermeke ne legyen olyan buta, mint egy államtitkár. A 444-nek elküldött fotón látszik, a szerző egyértelműen Hajzer Károly helyettes államtitkár szavaira reagált.

Kapcsolódó
Helyettes államtitkár: Sok pedagógusnak furcsa, hogy amikor órát kell tartani, az munkaidőnek számít
Hajzer Károly szerint a tanárokat zavarja, hogy a tanítás ideje alatt nem tudnak különórát adni.

Sztrájkolnak Vecsésen is, a diákok többsége otthon maradt

Az előző sztrájknapokhoz hasonlóan ismét tiltakoznak Vecsésen is: a Halmi Telepi Általános Iskola 19 dolgozója vesz részt az országos munkabeszüntetésben.

A szülők még mindig támogatják ügyünket, 356 gyermek (a diákok több, mint 80 százaléka) a mai nap folyamán nem jött iskolába

– jelezte olvasónk.

Waldorf iskola is az állami iskolák mellett

Tiltakoznak a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium dolgozói is, lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatukban azt írják:

Waldorf iskolaként folyamatosan keressük, hogy az összes magyarországi oktatási intézményben fellépő, rendszer szintű problémákkal kapcsolatban mi a dolgunk és felelősségünk, hogyan reagáljunk, az egyet nem értésünket, a felháborodásunkat milyen formában fejezzük ki.

Az iskolában ezért úgy döntöttek, csütörtökön nem tanítanak, ezzel kiállva az elbocsátott tanárok mellett és támogatva azokat az állami iskolákat, ahol hasonló akcióban vesznek részt a pedagógusok. „Nem hagyhatjuk, hogy ebben a küzdelemben az egyes iskolák egyedül vívják meg a harcukat”, fogalmaztak.

Munkabeszüntetés és ülősztrájk Óbudán is

Az óbudai Kerék Általános Iskola és Gimnázium 28 pedagógusa négyórás munkabeszüntetéssel tiltakozik „az oktatási rendszer lerombolása és kirúgott kollégái elbocsátása ellen”, jelezte olvasónk. Az iskola gimnazista osztályainak tanulói ülősztrájkolnak, a szülők pedig kockás ingeket helyeztek el az intézmény kerítésén.

Olvasónk

„Nem engednek az elégedetlenek"

Reggel kilenc és tizenegy között a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban diákok sokasága fejezi ki ülősztrájkkal az oktatási rendszerrel szembeni kritikáját, számolt be olvasónk, aki jelezte, hogy az eseményt maguk a diákok szervezték, az időpont kiválasztásánál pedig külön figyeltek arra, hogy csütörtök reggel az érettségire készülőknek fakultációs órái vannak.

A diákok kifejezték, hogy tanulni szeretnének, viszont ellenzik a tananyag túlzsufoltságát, az állandó fáradságot okozó magas óraszámot, követelik a követelmények modern oktatáshoz való igazítását. Kiállnak tanáraik mellett, elutasítják a tanárokkal szembeni erőszakos fellépest.

Olvasónk

Folyamatos flashmob a Laudernél

A Lauder Javne Iskola előtt folyamatos flashmobot tartanak ma reggel héttől délig az iskola tanárai és más ott dolgozók. Az iskola egyik tanára lapunknak azt írta, a forgalmat nem zavarják, csak a járdára vonulnak ki, amikor a gyalogosok lámpája zöldre várt. Az autósok, buszok, furgonok dudálással jelzik támogatásukat, tette hozzá.

A gyerekek is szolidaritanak az iskolában: reggel kilenctől egyórás ülősztrájkot tartottak.

Olvasónk

Közös akcióval készült egy állami és egyházi iskola Budapesten

A XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot, az eseményen az állami és az egyházi iskola pedagógusai mellett támogató szülők és diákok is részt vettek.

Olvasónk

Az eseményen felolvastak egy nyilatkozatot, illetve „fellobbantották az összefogás és a remény lángját”, amelyet mindkét iskola magával vitt a a mai napra. A Kempelen Farkas Gimnázium tanárai közül 32 fő sztrájkol ma, és a szülők több mint a gyerekek négyötödét támogatásképp otthon tartották, írta olvasónk.

Nincs ma tanítás a Móricz Zsigmond Gimnáziumban

A II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban egész napos tanítási szünetet tartanak csütörtökön, jelezte az iskola diákönkormányzata. „A tanári karból 33 tanár tagadta meg közös erővel a tanítást. A reggeli élőláncon diáksereg támogatta szeretett tanáraikat”, hangsúlyozták.

Az iskolánál nem csak a tanárok és diákok tiltakoztak: biztos ő is járt suliba, csak az ő tanárait megfizették.

„A magyar köznevelés és közoktatás tarthatatlan helyzetének javításáért lépünk fel"

Az újpesti Lázár Ervin Általános Iskola pedagógusai közül egy polgári engedetlenkedik, négyen egész nap, tizenketten pedig egy-két órán keresztül sztrájkolnak csütörtökön.

Így állunk ki az Eötvös, a Karinthy, a Kölcsey és a Vörösmarty gimnáziumokból kirúgott kollégáink mellett, elutasítva a megfélemlítést és tiltakozva a pedagógusokat ért retorziók ellen. Követeljük a tanítás és a véleménynyilvánítás szabadságát! A magyar köznevelés és közoktatás tarthatatlan helyzetének javításáért lépünk fel

– írták lapunknak küldött nyilatkozatukban.

Olvasónk

39 tanár sztrájkol a Hermanban

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium 39 tanára vesz részt a csütörtöki sztrájkban, az alábbi képpel a kirúgott tanárok melletti szolidaritásukat szeretnék kifejezni, írta lapunknak Pilz Olivér, az iskola tanára és a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója.

Pilz Olivér

Meglepték tanáraikat az ajkai diákok

Az ajkai Bánki Iskola diákjai a második óra előtt meglepték a tanáraikat, számolt be olvasónk. A diákok a Mi vagyunk a grund zenéjére ülősztrájkba kezdtek az alulában, és mint írta, sok pedagógus könnyes szemmel nézte a diákjait. Az iskola tanárai, mint a képen látható, befogott szájjal tiltakoznak a tanárkirúgások ellen.

Olvasónk

136 iskolában zajlik ülősztrájk

Csütörtök reggel 9-kor már 136 iskola diákjai csatlakoztak a mai ülősztrájkhoz, írja Facebook-oldalán a Tanárok a Tanárokért. Olvasónk beszámolója szerint a tatai Eötvös József Gimnáziumban például mintegy 250 diák ülősztrájkol, szolidaritást vállalva tanáraikkal.

Olvasónk

Újabb egyházi kiállás

Mi, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alulírott tanárai, lelkiismereti kötelességünknek tartjuk, hogy kiálljunk az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett!

– írják lapunknak eljuttatott állásfoglalásában az intézmény tanárai. A pedagógusok közül kilencen nem vették fel a munkát csütörtökön. „Tanártársaink elbocsátása nem megoldás az ország jövőjét érintő oktatásügyi válságra”, hangsúlyozták.

Olvasói sztorik