Élő Belföld

Több mint 130 iskolában ülősztrájkkal, máshol otthon maradt diákokkal zajlott az országos sztrájk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
    • December 8-ra újabb országos munkabeszüntetést hirdettek az oktatásban a pedagógus-szakszervezetek.
    • Számos iskolában a diákok ülősztrájkkal állnak ki tanáraik mellett, az ELTE-s oktatók és hallgatók közös demonstrációt szerveztek.
    • Budapesten iskolák szervezéséből több helyen forgalomlassítással tiltakoznak, a Sándor-palotához is szerveződött egy tüntetés reggelre.
    • Több, mint 130 iskolában tiltakoztak, általában ülősztrájkkal, de volt, ahol a tankerület tetejére tettek Fidesz-logót.

31 tanár sztrájkol a Homoktövis Általános Iskolában

A budapesti Homoktövis Általános Iskolában 31 tanár sztrájkol csütörtökön, és ahogy olvasónk írja, a szülők is támogatják a tiltakozást, szerda este újra különféle feliratokkal tették tele az iskola bejáratát.

Olvasónk

Másik olvasónk hangsúlyozta, hogy a tanulók közel 90 százaléka otthon maradt csütörtökön, ami azért is nagy szó, mert egy általános iskoláról van szó, azaz sok szülő áldozatot vállalt azzal, hogy otthon maradt a kisgyerekekkel.

Olvasónk

Szolidaritás és szemléletes korfa

A Kőbányai Bem József Általános Iskola pedagógusai, diákjai és a szülők csütörtökön tanítás előtt tartottak szolidaritási megmozdulást a kirúgott tanárokért. Az iskola egyik tanára lapunknak elküldte az iskola playmobilból készített pedagógus-korfáját is.

Olvasónk

Tiltakoznak a józsefvárosi gyógypedagógusok is

A Józsefvárosi EGYMI munkatársai is sztrájkolnak és polgári engedetlenkednek, jelezte olvasónk, aki hangsúlyozta, hogy a gyógypedagógusoknak ez különösen fontos, hiszen ők csak úgy tiltakozhatnak, hogy közben minden órájukat megtartják.

Olvasónk

Papírrepülőkkel üzennek a tüntetők a Karmelitánál

A Telex tudósítása szerint a Karmelitánál a tüntetők dalokat énekelnek, illetve megtapsolták „Magyarország krampuszát, Pintér Sándort” is. A demonstrálók papírrepülőkre írták fel, majd ezeket átdobták a kordonokon, mivel az épület közelébe nem engedik őket a rendőrök.

Az Alkotmánybíróság szerint nincs gond a tanárok sztrájkjogának korlátozásával

A testület szerdán tette közzé azt a határoztatot, amely szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy még idén májusban radikálisan korlátozták a közoktatásban dolgozó pedagógusok sztrájkjogait. Az indoklásban ez áll:

A gyermekek alapvető jogai az állam tevőleges magatartásával valósulhatnak meg. A támadott törvényben a jogalkotó a még elégséges szolgáltatási minimumok differenciált meghatározásánál tekintettel volt a különféle szükséglettel rendelkező gyermekek (pl. az érettségi előtt állók, iskolások, óvodások, sajátos nevelési igényű gyermekek stb.) jogaira.

Újabb egyházi iskola állt ki a tiltakozó tanárok mellett

A kiskunhalasi katolikus óvoda dolgozói közleményt adtak ki, melyben jelezték: egyetértenek a budapesti Piarista Gimnázium tanáraival, miszerint szükséges az egységes és közös kiállás, és nem hagyhatják, hogy állami és egyházi intézmények pedagógusait szembeállítsák egymással,

megosztva ezzel minket, hiszen az oktatás közös, nemzeti ügy!

A közleményükben hozzátették: „Munkaköri leírásunk tartalmazza, hogy szakmai feladatunk biztosítani a gyermekek köznevelési törvényben foglalt jogait, tehát amikor a gyermekek jövőbeli oktatásának reformja mellett állunk ki, pont ezt tesszük! Valamint hivatásunkhoz és hitbeli meggyőződésünkhöz is azt tartjuk méltónak, hogy kiálljunk az érdemi szakmai párbeszédet kezdeményező hozzáértő szakszervezetek és pedagógusok mellett!”

Közösen álltak ki az ELTE-s hallgatók és oktatók a tanárok mellett

ELTE-s hallgatók, oktatók, tanárok, diákok, diákok szülei, öregdiákok közösen szerveztek megmozdulást csütörtök reggelre az Egyetem térre. Nyilatkozatukban azt írták: kiállnak a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatnak minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését. Egyúttal jelezték:

Halaszthatatlannak tartjuk, hogy meginduljon az a munka, az a párbeszéd, ami nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy maradjon, illetve legyen elegendő tanár, nevelő, fejlesztő pedagógus a jövő Magyarországának.

Helyszíni fotóink az Egyetem térről:

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Blahán is volt ülősztrájk

Diákok szerveztek ülősztrájkot a Blaha Lujza térre csütörtök reggelre, a PDSZ videóján látható a békés megmozdulás, ami véget is ért nyolc óra előtt:

Ezer szülő által aláírt levelet vittek a tankerületnek

Az Eötvös József Gimnázium szülői közössége még szerdán átadott egy, az iskolában tanuló diákok szülei, több mint ezer fő által aláírt levelet a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének, írja olvasónk. A levélben kiállnak a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett – akik egyike az iskola tanára volt –, tiltakoznak a döntés ellen, és kérik annak haladéktalan visszavonását.

Olvasónk

Szinte minden tanár sztrájkol az Óbudai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában

Az Óbudai II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szinte összes pedagógusa sztrájkol csütörtökön az első tanórában és délután három és négy óra között, jelezte olvasónk. Tanítás nem lesz ezekben az órákban, a szülőknek a hiányzást nem kell igazolni. Hozzátette, a legtöbb szülő szolidaritásból nem viszi gyermekét csak a második tanórára és délután előbb elhozza. Aki pedig nem tudja megoldani, azoknak ügyeletet szerveztek.

Olvasói sztorik