Belföld

Rendkívüli körlevélben méri fel a MOK, hány orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, ami véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit – kezdi a tagjainak kiküldött, lapunkhoz is eljutott körlevelét a Magyar Orvosi Kamara, amely már többször megfogalmazta bírálatát a készülő törvénymódisítással kapcsolatban.

Az orvoskamara most úgy tűnik, konkrét lépésre készül, és felméri, tagjai mire lennének hajlandóak. A kiküldött körlevélben a MOK elnöksége arra kíváncsi a kitöltő orvosoktól, hogy:

  • támogatják-e, hogy a kamara rendkívüli küldöttgyűlést hívjon össze,
  • és ha a küldöttgyűlés úgy dönt, hajlandóak-e koordináltan, nagy tömegben, felmondani az önként vállalt (ügyeleti, műszakos) túlmunkát,
  • illetve letétbe helyezni felmondásukat.

A MOK a rendkívüli felmérést tartalmazó körlevelében azt írja az orvosoknak, hogy a törvénnyel a kormány felrúgja az orvosok miniszterelnökkel megkötött megállapodását és a munkakörülmények megváltoztatásával durván beavatkozik az orvosok magánéletébe is.

Hangsúlyozzák, „ez a törvény alkalmas lesz arra, hogy miközben az Ön fizetését 20 százalékkal csökkenti, a munkáltató tetszés szerint (pl. az elégedetlenségüket jelző kollégákat) akár 3 órás ingázási távolságra száműzheti, hiszen az Ön munkahelye egy bő hónap múlva már az egész megyére fog kiterjedni”.

Azt is írják, hogy a változások várhatóan az alapellátás orvosait is súlyosan érintik: a negatív béreltérítés mellett nem kapnak kompenzációt a növekvő rezsiszámlákra, és a mentők vezénylik majd őket a kötelező ügyeletbe.

A fő problémákat orvosolni akaró orvoskamarai módosító indítványokat a kormánytöbbség nem támogatta – tették hozzá, ahogy azt is, hogy „Magyar Orvosi Kamara Alapszabályának abban az esetben, ha a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető, vagy az orvoskar érdekeit súlyosan sértő helyzet a MOK egységes fellépését teszi szükségessé, az elnökség javaslatára rendkívüli küldöttgyűlés hívandó össze, ahol megfelelő ellenlépésekről dönthetünk”.

A sokat vitatott egészségügyi salátatörvényről szerdán szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik