Belföld

Ezért csöngethet a számlálóbiztos akkor is, ha online már kitöltötte a népszámlálási kérdőívet

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt napokban a 24.hu több olvasója is jelezte: annak ellenére, hogy online kitöltötte a népszámlálási kérdőívet, a számlálóbiztosok kopogtattak az ajtaján. Mivel nem egyedi esetről volt szó, megkerestük a Központi Statisztikai Hivatalt azzal kapcsolatban, mi állhat ennek a hátterében.

Válaszukban azt írták, a számlálóbiztosok azokat a háztartásokat keresik fel október 20. és november 20. között, amelyek nem éltek az online önkitöltés lehetőségével. Emellett jogszabályban foglalt feladatuk, hogy a hozzájuk tartozó összes címet ellenőrizzék, és szükség esetén pontosítsák, beleértve azokat is, ahol online kitöltés történt.

Mint fogalmaztak,

az adatgyűjtésben érintett mintegy 5 millió cím 63,5 százalékából, 3,2 millió címről érkeztek be kérdőívek az online önkitöltési szakaszban, ám ezek között jelentős számú olyan cím szerepel, melyet eddig nem sikerült megfelelően pontosítani, ez október 20-a után a számlálóbiztosok feladata.

A KSH sajtóosztálya szerint az eltérések egyik tipikus oka, hogy az online kitöltés során megadott cím nem vagy nem teljesen egyezik meg a népszámlálás címállományában szereplő címmel. Az említett esetekben így előfordulhat, hogy a kérdőív online kitöltése és beküldése ellenére becsenget a számlálóbiztos.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a népszámlálási kérdőívet ilyen esetben nem kell újra kitölteni, a korábban, a válaszok online beküldése után kapott visszaigazoló kóddal igazolni lehet, hogy a kérdőívet már kitöltöttük és beküldtük.

A rendőrség egyébként korábban csalókra figyelmeztetett, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva próbálnak bejutni az ingatlanokba.

Kapcsolódó
Aki megpróbál kibújni a népszámlálás alól, akár 200 ezres bírságot is kaphat
A 2022-re halasztott lesz az első teljesen elektronikusan megvalósuló népszámlálás Magyarországon, amely október elsején indul majd. Interjú Kovács Marcellel, a KSH Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztály főosztályvezetőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik