Belföld

Már csak ezen a héten lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket

Már csak ezen a héten lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőíveket – figyelmeztetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy az idei adatgyűjtés első, online szakasza október 16-án, vasárnap éjfélkor lezárul, de addig mindenki önállóan is megválaszolhatja a kérdéseket a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon.

Akik addig nem élnek ezzel a lehetőséggel, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, és akkor már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a kérdéseket.

A kitöltéshez szükséges belépési kód a korábban kézbesített felkérőlevélben található. Ha valaki nem kapott felkérőlevelet, akkor a népszámlálás honlapján keresztül, ügyfélkapu segítségével lehetősége van belépési kódot igényelni – írták, hozzátéve, ha valaki ezzel nem rendelkezik, kérheti egy családtagját, ismerősét, hogy segítsen a kódigénylésben.

A KSH közölte, hétfő estig 1,6 millió címről 3,5 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A beküldő háztartások több mint fele 2 fős, de 7 százalék körüli az 5 fős vagy népesebb háztartások aránya az interneten kitöltők között. A személyi kérdőívek több mint 20 százaléka 64 év felettiektől érkezett.

Azt írták, a népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis eddig a címek 31,6 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99,8 százalékot. A kitöltők több mint fele vidéki városban, negyedük községben él.

A megyék közül Győr-Moson-Sopronban a legmagasabb a kitöltési arány (36,3 százalék), a második Pest (34,3 szálalék), míg a harmadik helyen Fejér megye áll (34,1 százalék). A megyei jogú városok esetében arányaiban Érdről érkezett be eddig a legtöbb kitöltött kérdőív (a kitöltési arány 39,4 százalék), a második Székesfehérvár (39,2 százalék), a harmadik Szombathely (37,9 százalék).

Budapesten a kitöltési arány jelenleg 34,3 százalék. A fővárosi kerületek közül a XVII. (42,4 százalék), a IV. (40,7 százalék) és a XV. (39,6 százalék) áll az első három helyen.

A KSH közölte azt is, hogy mindenki, aki online kitölti a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehet részt. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldésekor regisztrálni a nyereményjátékra.

Az online kitöltés időszaka alatt naponta öt, százezer forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsolnak ki a kérdőívet kitöltő és a nyereményjátékra regisztráló háztartások között – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó
Kezdődik a népszámlálás, a részvétel kötelező
A kérdőíveket október 16-áig lehet online kitölteni, aki nem teszi, azt a kérdezőbiztosok keresik fel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik