Belföld

Népszámlálás: csalókra figyelmeztet a rendőrség

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Ajánlást tettek közzé, hogy ne váljon az áldozatukká.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat.
Aki az online kitöltést választja, a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszerben, a háztartás címére levélben kézbesített egyedi „belépési kód” segítségével tud adatokat szolgáltatni.

Az oldalra belépéskor győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos kifejezés”.

Legyen gyanús, ha csak személyes adataira, anyagi helyzetére, bankszámlája adataira kérdeznek rá, ha néhány adat kitöltése után véget ér az adatszolgáltatás. A hivatalos kérdőívek online kitöltése ugyanis legalább 30 percig tart. Ebben az esetben ne mentse el a megadott információkat, ne küldje azokat sehová.Aki úgy látja, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, személyesen bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

A Központi Statisztikai Hivatal október 1. és november 28. között végzi a népszámlálást, október 1. és október 16. között lehet interneten kitölteni a kérdőíveket, utána számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Kapcsolódó
11 százalék töltötte már ki online a népszámlálási kérdőívet
Több mint 570 ezren választották az egyszerűbb, kényelmesebb utat.

A kérdőívet ki kell tölteni:

  • mindenkiről, aki Magyarországon él,
  • azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak,
  • a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.
Kapcsolódó
Kezdődik a népszámlálás, a részvétel kötelező
A kérdőíveket október 16-áig lehet online kitölteni, aki nem teszi, azt a kérdezőbiztosok keresik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik