Belföld

Terheléses támadás érhette a népszámlási oldalt

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A népszámlálási kérdőívek online kitöltése után jönnek a számlálóbiztosok.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vasárnap este tudatta, hogy éjfél helyett szerdán 10 óráig lehet online kitölteni a népszámlálási kérdőívet. Akkor a nagy érdeklődésre hivatkoztak. A Népszava most azt írja, bár vasárnap is elérhetetlenné vált a népszámlálási oldal, a rendőrség már korábban is észlelt terheléses támadást.

Nyomozást rendelt el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), mert a népszámlálás online kitöltési szakaszának első napján este nemcsak sokan akarták kitölteni a kérdőíveket, hanem terheléses támadás is érte az oldalt. A KSH feljelentést akart tenni, de végül a nyomozás „saját észlelés alapján” indult, bővebb tájékoztatást a lapnak a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak.

Vasárnap a KSH tájékoztatása szerint egymillió személyi kérdőívet küldtek vissza, szerdán 10 óráig pedig az érintett 5 millió cím 63,5 százalékából érkeztek vissza az adatok. A maradék 1,8 millió címet csütörtök reggeltől november 20-ig keresik fel a számlálóbiztosok, akik hétvégén is dolgoznak, hiszen közülük sokan meglévő munkájuk mellett vállalták el a feladatot. Ha nem találnak otthon senkit, üzenetet hagynak, hogy mikor próbálkoznak újra és megadják telefonszámukat is, hogy egyeztetni lehessen velük. Aki ellenőrizni akarja a felmutatott igazolványuk eredetiségét, az hívhatja az ingyenes információs telefont (+36-80-080-143).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik