Élő Belföld

Orbán a Nyugat árulásáról beszélt, Budapesten rég látott sokaság vonult kormánya oktatáspolitikája ellen

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A miniszterelnök Zalaegerszegen arról beszélt: 1956-ban a Nyugat másodszor is elárulta a magyarokat. A KDNP párhuzamot vont a szovjet tankok és a brüsszeli szankciók között. Gyurcsány Ferenc szerint az Orbán-kormány méltatlan 1956 örökségéhez, és a forradalom szelleme most Herszonban van. A Momentum „véres kezekkel” teli lepedőt tett ki az orosz nagykövetség kerítésére. A Mi Hazánk viszont Ukrajna ellen követel szankciókat. Budapesten Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel tartanak demonstrációt az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében: a résztvevők a Kálvin térről a Műegyetem rakpartra vonultak át, ahol Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, szívesen visszavennék az iskolákat. Élő közvetítés a nemzeti ünnep eseményeiről.

Vége a Mi Hazánk tüntetésének, Novák köszöni a kurucinfo támogatását

A Pesti srác szobrának koszorúzásával zárul az esemény, majd Novák Előd megköszöni mindenkinek a részvételt, a kurucinfónak pedig a médiatámogatását.

Magyarország a magyaroké! Fel a győzelemre!

– kiáltott fel Novák.

A szózat és a székely himnusz eléneklése után egy demonstráló belekezdett az “igenis van cigánybűnözés” skandálásába, de a többiek nem csatlakoztak, így hamar elhalt a rasszista rigmus.

A maradék alig száz ember lassan elpárolog, a távozóknak a dobozos Laci bácsi kínálja Népirtó bankárok alkonya című könyvét. Néhányan még a standoknál válogatnak a Nagy Magyarországos autómatricák között, de az esemény érdemi részének vége.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Jön az első koncert

A Belmondo zenekar az első fellépő, a fellépésük után további beszédek következnek majd.

Varga Jennifer / 24.hu

Magyar Anyák: Az egész társadalom hálával tartozik a diákoknak

László Györgyi, a Magyar Anyák képviselője személyes okból jött el a tüntetésre, mert kislányának több tanítójától is el kellett búcsúznia.

Amit gyermekközpontúságnak nevezünk, a központosított hatalom áldozatává vált

– mondta. „Ilyen sem volt még: már a diákok is azért tüntetnek, hogy tanulhassanak”, tette hozzá.  Az egész társadalom hálával tartozik nektek, szólt a diákokhoz, de jelezte, hogy a szülőknek is elfogyott a türelme. Leszögezte:

Nem akarjuk, hogy az ALDI pénztárában kelljen viszontlátni szeretett tanítónkat.

A Magyar Anyák képviselője szerint „nekik, szülőknek nincs már több idejük, itt és most akarnak valódi változást elérni az oktatásban, mert félelemben nem lehet tanítani”.

Az ADOM Diákmozgalom szerint 50 ezren vannak a tüntetésen

Az ADOM Diákmozgalom szerint 50 ezren vannak a tüntetésen, Schermann Fruzsina, a mozgalom elnöke figyelmeztetett:

baj van, mert egy elnyomó hatalom ignorál, fenyeget és gúnyt űz belőlünk.

A fiatal beszédében szerint most kell kitartani, „azt hitték, hogy bele se kezdünk, remélték, hogy nem folytatjuk, most pedig Zalaegerszegig menekültek előlünk”, fogalmazott. Egyúttal emlékeztetett, hogy október 27-én újra sztrájkolnak a tanárok, illetve élőlánc is szerveződik Budapesten.

Tankerületi vezetők, Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor, velünk lehet tárgyalni

–hangoztatta, de ehhez „előbb érvénytelenítsék a kirúgott pedagógusok elbocsátó levelét, és legyen biztosíték a pedagógusok fizetésemelésére”.

Karácsony: Mi nagyon szívesen visszavennénk az iskoláinkat

Végtelenül büszke vagyok rá, hogy az én feleségem a földkerekség legszebb hivatását űzi, ugyanis tanító – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a tanárok melletti szolidaritási tüntetésen, aki jelezte, apaként és főpolgármesterként is jelen van.

A politikus hangsúlyozta, nagyon szívesen dolgozna a magyar közoktatásért, mert a magyar szabad oktatás felszámolása részben azzal is kezdődött, hogy elvették a helyi közösségektől az iskoláikat.

És most el akarják venni a gyerekeinktől is a tanárainkat

– fogalmazott. „Mi nagyon szívesen visszavennénk az iskoláinkat, hogy újra a helyi közösségeket szolgálhassák”, szögezte le.

Varga Jennifer / 24.hu

Egy dolog van Karácsony szerint, ami egyenlő az országgal, és ez nem a kormány, hanem az iskola, mert az iskola mindannyiunk gyerekének az iskolája. Beszédét azzal zárta:

Éljen a szabad ország, a szabad oktatás, éljen a grund.

Ukrajna elleni szankciókat szorgalmaz Toroczkai

Végezetül Toroczkai László állt a mikrofonhoz a Mi Hazánk rendezvényén. A pártelnök szerint Budaházy börtönből küldött levele bizonyítja, hogy a magyarság szabadságának ügye aktuálisabb, mint valaha, ugyanis 13 éve folyamatoson börtönben tartják Budaházyt, és ezzel a Mi Hazánkon kívül senki sem foglalkozik.

Szerinte Magyarország utoljára akkor volt szabad, amikor 56-ban a szabadságharcosok pár napra szabaddá tették. Ma mindkét oldalon azok ülnek a parlamentben, akik az ellenzéki kerekasztal tárgyalásain jelen voltak. És közben

újra beültek a tankokba. Újra van háború. A 90-es években azt mondtuk, hogy elmúlt az az idő, hogy tankokkal támadják a nemzeteket. Újra eljött a tankok ideje

– utalt Toroczkai az orosz-ukrán háborúra, amivel kapcsolatban szerinte mindkét oldal ugyanazt képviseli, hiszen Orbán Viktor is megszavazta a szankciókat.

Adrián Zoltán / 24.hu

Toroczkai szerint a magyar nép bölcs, nyugalommal figyeli a szomszédjában dúló háborút, és nem örül annak, hogy testvérnépek gyilkolják egymást.

Nem vagyok boldog, amikor látom lángolni az ukrán, lengyel vagy orosz katonákat

– mondta Toroczkai, majd szóba hozza a népességcsere elméletet: szerinte világháború nélkül is veszélyben van az életterünk.

Példát vehetne Zelenszkij az akkori forradalmárokról. Hogy hogyan kell segítséget kérni. Csak nekünk nem segített senki

– mondta Toroczkai.

A magyar nem tud az ukrán mellé állni. Amikor Munkács váránál lefűrészelik a turult, miközben mi befogadtuk az ukránokat, akik luxusautóval furikáznak a városban

– folytatta, hozzátéve, hogy minderről hallgat a magyar kormány, amely támogatja Ukrajna területi egységét, csak fegyvereket nem küld.

Adrián Zoltán / 24.hu

Szerinte a kijevi rezsim tudatos magyarellenes politikát folytat, aminek célja, hogy kiüldözzék a magyarokat Kárpátaljáról.

A Turul lefűrészeléséért szerinte komoly szankciókat kellett volna kivetni Ukrajnára. Ennek keretében a magyar nemzeti jelkép leváltását megszavazó politikusokat ki kéne tiltani az országból.

Meneküljenek máshova, ha már nem a fronton harcolnak

– tette hozzá a Mi Hazánk vezetője.

Indul a program a színpadon

Az Adom diákmozgalom képviselői köszöntik a tömeget

Feladatunk nem kevesebb, mint a jövőnk megmentése, az oktatás megmentése, az élhető jövőnk megteremtése.

A rendezvényre meghívtak Novák Katalin köztársasági elnököt és Karácsony Gergely főpolgármestert. Utóbbi el is jött.

A köztársasági elnök nem jelzett vissza.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Sok ellenzéki politikus van a menetben

A teljesség igénye nélkül: feltűnt előttünk Dobrev Klára és a DK-s árnyékkormány számos tagja, Komjáthi Imre frissen megválasztott MSZP-társelnök, az MSZP-ből nemrég kilépő Ujhelyi István, a párbeszédes Jámbor András, a jobbikos Brenner Koloman, Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke, a Momentumot vezető Gelencsér Ferenc és a korábbi pártelnök Fekete-Győr András. És biztos még sokan mások is ott vannak.

Felcsendül az elmaradhatatlan...

Egmont nyitány.

Az Egmont-nyitány az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt legtöbbször felcsendülő zeneművé volt, megelőzve Erkel Bánk bánját, a Himnuszt és a Szózatot is. A nyitány az Egmont című kísérőzene része, amelyet Beethoven Goethe színművéhez írt.

Ez szólt akkor is, amikor 1956 október 24-én délben Nagy Imre bejelentette, hogy amnesztiát kap, aki azonnal leteszi a fegyvert – írta a Fidelio évekkel ezelőtt.

A Műegyetem rakparton

A pedagógusok mellett tüntető menet eleje már a színpadnál. Emberek, amíg a szem ellát.

A rakparton öt mobilvécével igyekeznek biztosítani az esetleg felmerülő egészségügyi szükségletek megoldását. A tömeg méretéhez képest ez az igyekezet egyáltalán nem tűnik eltúlzottnak.

Varga Jennifer / 24.hu

A Gellért téren jár a menet eleje

A háttérben jól látszik a színpad a Műegyetem rakparton. Sokan vannak már a színpad előtt is.

Közben a tömeg nagy része még Pesten közelít a Fővám tér felé. Azt skandálják épp: „Szabad ország, szabad oktatás!”

Varga Jennifer / 24.hu

A Mi Hazánknál lelkes taps fogadta az oroszbarát beszédet

Magyarország és Bulgária ismét együtt tagjai egy új Varsói szerződésnek, amit NATO-nak hívnak

– mondta Sztojan Nikolov Taszlakov bolgár parlamenti képviselő.

Szerinte a NATO által felfegyverzett ukrán neonácik fenyegetik a kárpátaljai magyarságot.

Ágyútölteléknek akarják küldeni a globalista hatalmak a bolgárokat és a magyarokat az Orosz Föderáció elleni háborúba, amely lerázva a szocializmus béklyóját ismét a leghatalmasabb keresztény államnak számít,

mondta Taszlakov, amit lelkes tapssal fogadott a közönség.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Taszlakov szerint a globalisták, a Covid-diktatúra, a neoliberális EU és Egyesült Államok állnak szemben a szuverén keresztény nemzetállamokkal. Úgy látja, ősi és büszke ország Bulgária és Magyarország is, akik isten segítségével közösen jutnak majd át a nehézségeken.

Harmadszor Budaházy György szabadságáért ágyúztak. Budaházy levelet is küldött a börtönből, melyet húga, Budaházy Edda olvasott fel.

Kifejeti, hogy a balliberális politikusok és média szeret párhuzamot vonni az orosz-ukrán háború és 56 között. Magyarország azonban egy vegytiszta szabadságharcot folytatott, de az ukránok küzdelme nem ilyen. A nyugatiak egy töredék áldozatot nem hoztak a magyar szabadságharcért, miközben Ukrajnába ömlenek az orosz fegyverek és önkéntesek.

A levél felolvasása után a tömeg Budaházy nevét skandálta.

Nagyon sokan vannak

Bő tízezres lehet a tüntetés már most, a Kálvin téren például fél órája vonulnak el mellettem emberek a híd felé, mégsem lettünk érezhetően kevesebben. Magyar és uniós zászlókat is kehet vásárolni a tömegben.

Jó sok beszéd lesz

A Műegyetem előtt beszédet mond majd Karácsony Gergely főpolgármester, aztán koncert következik, és rengeteg felszólalás. Az előzetes program szerint beszédet mond:

  • Nagy Erzsébet (PDSZ)
  • Szabó Zsuzsa (PSZ)
  • Bozai Ákos diák
  • László Györgyi (Magyar Anyák)
  • Slam poetry: Pánkotai Lili
  • Törley Katalin – Pilz Olivér (Tanítanék Mozgalom)

Aztán újabb zenés rész következik, majd pedig újabb beszédek, szám szerint tizenegy, felszólalnak például különböző, a tanárokkal szolidáris szakszervezetek képviselői.

Mit akarnak a diákok?

A tüntetés kezdete előtt az Egységes Diákfront közzétette öt pontból álló követeléslistáját:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Használható tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  • Vissza a sztrájkjogot!
  • Figyelmet az oktatásra!

Egyúttal kérték a döntéshozókat, hogy „tartsák napirenden az oktatás ügyét és egy társadalmi diskurzus megnyitásával dolgozzanak ki egy olyan átfogó oktatási reformtervet szakszervezetek, diákönkormányzatok és pedagógiai szakértők bevonásával, amely a társadalmi mobilitás, valamint a korábban már említett 5 pontunk elvein alapszik.”

Olvasói sztorik